Sport / Nogomet

puni intenzitet radova

Prvi smo zavirili u novi stadion Osijeka na Pampasu, 200 radnika od 8 do 20 užurbano ga završava

Prvi smo zavirili u novi stadion Osijeka na Pampasu, 200 radnika od 8 do 20 užurbano ga završava
Marko Banić/SiB.hr

Novi stadion Osijeka bit će prava ljepotica gotovo u samo središtu grada

Pampas 2020. bio je naziv projekta izgradnje novog stadiona Osijeka i iako je činjenica kako se sve odužilo, danas gotovo pa nema nikakve opasnosti kako stadion neće biti dovršen, a u što se uvjerili i prilikom posjete samom gradilištu.

Krovna konstrukcija na južnoj strani je dovršena, betonski radovi užubrano se dovršavaju i gotovo da nema kutka stadiona i oko njega da se ne vrše radovi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stadion smo obišli u prisustvu glavnog nadzornog inženjera Hrvoja Sučića koji nam kaže: "Grubi radovi, znači betoni i krov, bit će dovršeni već kroz mjesec dana, a onda se počinje s opremanjem i krajem godine očekujemo završetak svih radova", samouvjeren je on.

Pomoćni tereni već dobivaju završni sloj kamena prije negoli u jesenskim mjesecima na njih dođe travnati pokrov, a završavaju se i parkinzi na sjevernoj strani objekta prema Dravi. Upravo s tog parkinga graditi će se i nathodnik koji će voditi do tribine za gostujuće navijače.

Na istočnoj strani, pomalo skrivenoj od očiju prolaznika radi se i trg koji će biti središnje mjesto zbivanja prije samih utakmica. Na njemu se već tako postavljaju kockice kao završni sloj pa će sami izgled biti baš poput pravog trga i zasigurno mjesto okupljanja i kad ne bude utakmica. Značajne promjene uskoro će doživjeti i sama istočna tribina na kojoj će se sigurno u budućnosti smjestiti neki od najvatrenijih navijača Osijeka, pa tako već od ponedjeljka tamo kreće oblaganje krova s unutarnje strane, a kroz koji tjedan i završno uređenje betona te postavljanje zvučnika i ostale popratne opreme.

U samoj utrobi stadiona, u koju smo imali prvi priliku ekskluzivno zaviriti, pravi mravinjak. Brojne tvrtke tamo vrše radove pa je tako vidljiv značajan pomak u izgradnji instalacija, a uskoro će krenuti i pregradni zidovi na svim etažama.

Zanimljivo, saznali smo i brojne detalje o kojima se često raspravlja na društvenim mrežama i iskazuje bojazan oko same kvalitete radova.

Stadion Pampas Fotogalerija

"Kontinuirano mjerimo slijeganje objekta na čak 60 točaka i mogu reći kako je maksimalno slijeganje samo 3 milimetra. Svi radovi izvode se u skladu s tehničkim pravilima i nema nikakve bojazni", kaže na Sučić. 

Na gradilištu je trenutno 200-tinjak radnika glavnog izvođača Strabag i njegovih kooperanata, a svi oni rade svakodnevno od 8 do 20 sati kako bi stadion bio na vrijeme završen. Upravo zbog toga, već od sljedećeg tjedna ta brojka radnika će se i povećati.

Za sami stadion kapaciteta nešto više od 13 tisuća, već su naručene i četiri vrste stolice, a za njihovu montažu trebati će izbušiti čak 19 tisuća rupa u betonu.

Sami glavni teren bit će gotovo samoodrživ jer će njegovo navodnjavanje biti omogućeno putem kišnice koja će se prikupljati s krova stadiona i zatim filtrirana vraćati na sami teren. Potvrđeno nam i kako se zadržala LED fasada samog objekta za koju se u jednom nagađalo kako će zbog troškova biti izostavljena. Izostavljene su pak neke nerealne stvari koje je previđao inicijalni projekt poput jacuzzia i slično, ali su zadržani sky boxevi iz kojih će se pružati sjajan pogled na teren i cijeli stadion.

Pampas tako sve više postaje stvarnost i zasigurno nema navijača koji mu se ne veseli jer takvu razinu komfora neće imati nitko u Hrvatskoj, a doživljaj gledanja bit će jedno potpuno novo iskustvo.


Izdvojeno

Reci što misliš!