Sport / Nogomet

Dino Špehar od siječnja u Manchester Unitedu!?

Dino Špehar od siječnja u Manchester Unitedu!?

Iz Osijeka su već prije igrači odlazili u tinejdžerskoj dobi koja je jako osjetljiva. Prvi primjeri bili su Jurica Vranješ, koji je iza sebe imao bar jednu seniorsku godinu i Marko Babić, koji je tek zakoračio na prvoligašku scenu. Oni su u dobi od 18 i 17 godina otišli u Leverkusen. Stekli su ime, bili reprepezentativci, ali ostao je uptinik nisu li igrački mogli postići još više. Naime, danas kad su u najboljim godinama gotovo su nestali. Babić s 29 godina nema klub, a Jurica već duže vrijeme u Werderu ne igra. Kasnije je u istoj toj dobi iz Gradskog vrta otišao i Josip Tadić. Također u Leverkusen, a ni on na tim putešestvijama nije svoj talent razvio do kraja. Danas je u Grenobleu u francuskoj Drugoj ligi.
Zašto sve to spominjemo? Jednostavno zato što je novi veliki talent zakoračio na travu Gradskog vrta, a već ozbiljno prijeti njegov odlazak. Dino Špehar je najmlađi od ove spomenute garniture jer još nema ni 17 godina, ali je vjerojatno i najveći potencijal. Skupio je pet nastupa za bijelo-plave, a Gradski vrt mogao bi napustiti a da ne nakupi ni dvocifreni broj “kapica” za Osijek. Naime, danas takvi talenti ne mogu promaknuti skautima bogatih klubova i Dino je već dugo na nišanu. Prvi je bio Bayern, a danas se već govori o Arsenalu, Tottenhamu i - Manchester Unitedu. Skauti Sir Alexa Fergusona bili su Osijeku i šefu su poslali pozitivna izvješća kada su u pitanju Špeharove kvalitete. No, priča se zavrtjela ovih dana u engleskim medijima, koji se, vjerujte, vrlo rijetko i malo bave talentima s Balkana, pa kad takva priča iziđe van, i to još u vrlo ozbiljnim novinama, onda nije bez osnove. Ide otprilike ovako: navodno, Sir Alex već u siječnju želi Špehara odvesti na Old Trafford. Svjestan je da u takvim poslovima otezanje može značiti gubitak pozicije i zato ne želi čekati. Jasno, mnogo toga pitat će se i NK Osijek u cijeloj priči. Dino je jesenas potpisao profesionalni ugovor s NK-om Osijek pa Ferguson u dobrom dijelu ovisi i o dobroj volji NK Osijek i njegovog predsjednika i Dininog oca Roberta. U prijevodu - posao nije nemoguća misija, ali Osijek se svog “wunderkinda” ne misli riješiti samo tako. Trebat će Manchester United dobro zavući ruku u džep ako želi Dinu odmah. Priča se o najmanje tri milijuna funti. To je za Fergusona sitnica, a za Šephara seniora novac s kojim bi zatvorio cijelu godinu klupskog proračuna, a možda i više. Ako stigne takva ponuda, bit će to velik izazov. Jer danas je, ipak, sve u novcu i teško da će u Gradskom vrtu reći ne ako lova bude prava. Iako stariji Šephar još uvijek uporno tvrdi da će Dino još najmanje dvije godine ostati u Osijeku. I hoće, ako se ne javi Alex Ferguson. U suprotnom ćemo samo moći reći “good bye” jer ponude Manchester Uniteda ipak se ne dobivaju baš svaki dan. Svidjelo se sve to nama ili ne, ako “crveni vragovi” dođu po Dinu, s njima će i otići. I to već u siječnju ako tako odluče...

 

JAJIĆEV I TOŠIĆEV POUČAK

Gotovo u istoj dobi u kojoj je Dino danas, u Manchester su prije dvije godine stigla dva igrača Partizana - Zoran Tošić i Adem Ljajić. Obojica su neko vrijeme trenirala s prvom momčadi, ali sreća ih nije poljubila do kraja. Ljajić je 2009. godine vraćen u Partizan, a početkom ove godine potpisao je petogodišnji ugovor s Fiorentinom, dok je Tošić ostao u Manchesteru, no ni on se nije naigrao. Proljeće je proveo na posudbi u bundesligašu Kölnu, a ljetos je napustio Old Trafford i pristupio moskovskom CSKA-u. Dakle, odlazak na Old Traford je svakako san svakog klinca, ali u većini slučajeva ostvari se samo dio sna. Uglavnom, samo vide Old Traford. Tamo će uspjeti samo dvije kategorije igrača. Ili oni koji su već izgradili svoje nogometno ime ili oni koji su ekstra talentirani, ali su i spremni na strpljenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dalibor Keler / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!