Namirnice koje predlažemo da uvrstite u ovotjedni nedjeljni ručak baziraju se na raznom povrću poput tikvice, paprike, rajčice, luka, kelja i šparoga
Ovoga vam petka donosimo ponešto zdraviju i možda neuobičajenu varijantu nedjeljnog ručka koji će bogatstvom svojih okusa, nadamo se, uspjeti zadovoljiti vaša nepca.
Predjelo: Krem juha od tikvica
Trenutno popularno sezonsko povrće koje lako ovih dana možete nabaviti na
osječkoj tržnici svakako su tikvice, pa vam predlažemo da u nedjelju skuhate juhu od njih i njome iznenadite svoje ukućane.
Za pripremu spomenutog predjela trebat će vam tikvice, sušeni origano, povrtna juha, crveni luk, sir gorgonzola, maslac i mileram.
Sitno nasjeckani luk prepržite na maslinovom ulju i maslacu, a kada omekša, dodajte mu oprane tikvice narezane na kolutiće te ih začinite solju i sušenim origanom. Sastojke kuhajte na srednje jakoj vatri i povremeno promiješajte kako ne bi zagorjeli.
Nakon deset minuta u lonac ulijte povrtnu juhu i nastavite ju miješati, a nakon 20-ak smjesi dodajte i polovicu narezane gorgonzole. Juhu dok se kuha izmiksajte štapnim mikserom kako bi sjedinili sastojke, ali pripazite na to da tikvice ne sameljete do kraja.
Juhi potom dodajte mileram. Nakon što se rastopi i nakon što nestanu grudice, pričekajte još jedanput da ‘zavrije’ te ju maknite sa štednjaka i poslužite, uz posipani svježe sjeckani peršin i ostatak gorgonzole.
Originalni recept za navedeno jelo potražite na poveznici.
FOTO: Screenshot/Youtube
Glavno jelo: Musaka s keljom
Iako je glavno jelo također vezano uz povrće, u njega ipak, prema receptu dostupnim ovdje, ide i ponešto mesa.
Za njegovu će vam pripravu, stoga, biti potrebno 600 grama mljevenog mesa, čaša kiselog vrhnja, pasirana rajčica, pet jaja, glavica kelja od 1,5 kilograma, poriluk te sol i papar.
Listove kelja odvojite, očistite te ih nakratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi. Usitnjeni poriluk i meso propržite na tavi, nakon čega im dodajte pasiranu rajčicu, sol i papar.
Dobivenu smjesu nastavite dinstati te ju, nakon što pusti svoje sokove, maknite s vatre. U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje i jaja te dobivenu smjesu posolite.
Dno posude u kojoj ćete peći musaku nauljite i prekrijte prokuhanim listovima kelja. Nadjev od poriluka i mesa rasporedite ravnomjerno po kelju, preko kojega ćete potom postaviti preostale listove kelja i preliti smjesom od vrhnja i jaja.
Jelo pecite 20 minuta na 220 stupnjeva, nakon čega je spremno za posluživanje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Desert: Proljetni slani kolač
Navedena neobična poslastica koju predlažemo zasigurno će vas oduševiti raskošnim okusima sezonskih namirnica kao što su ponovno tikvica, ali i (mladi) luk, paprika,
kukuruz, rajčice te
šparoge.
U posebnoj posudi izmutite slane muffine, jedno jaje, 125 mililitara ulja i 200 mililitara vode. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po papiru za pečenje u tepsiji te na nju stavite razno povrće po želji.
Desert pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva, nakon čega je spreman za posluživanje. Recept je za njega dostupan ovdje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!