Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 8: Krem juha od tikvica, musaka s keljom i proljetni slani kolač

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Namirnice koje predlažemo da uvrstite u ovotjedni nedjeljni ručak baziraju se na raznom povrću poput tikvice, paprike, rajčice, luka, kelja i šparoga

Ovoga vam petka donosimo ponešto zdraviju i možda neuobičajenu varijantu nedjeljnog ručka koji će bogatstvom svojih okusa, nadamo se, uspjeti zadovoljiti vaša nepca.

Predjelo: Krem juha od tikvica

Trenutno popularno sezonsko povrće koje lako ovih dana možete nabaviti na
osječkoj tržnici
svakako su tikvice, pa vam predlažemo da u nedjelju skuhate juhu od njih i njome iznenadite svoje ukućane.

Za pripremu spomenutog predjela trebat će vam tikvice, sušeni origano, povrtna juha, crveni luk, sir gorgonzola, maslac i mileram.

Sitno nasjeckani luk prepržite na maslinovom ulju i maslacu, a kada omekša, dodajte mu oprane tikvice narezane na kolutiće te ih začinite solju i sušenim origanom. Sastojke kuhajte na srednje jakoj vatri i povremeno promiješajte kako ne bi zagorjeli.

Nakon deset minuta u lonac ulijte povrtnu juhu i nastavite ju miješati, a nakon 20-ak smjesi dodajte i polovicu narezane gorgonzole. Juhu dok se kuha izmiksajte štapnim mikserom kako bi sjedinili sastojke, ali pripazite na to da tikvice ne sameljete do kraja.

Juhi potom dodajte mileram. Nakon što se rastopi i nakon što nestanu grudice, pričekajte još jedanput da ‘zavrije’ te ju maknite sa štednjaka i poslužite, uz posipani svježe sjeckani peršin i ostatak gorgonzole.

Originalni recept za navedeno jelo potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Musaka s keljom

Iako je glavno jelo također vezano uz povrće, u njega ipak, prema receptu dostupnim ovdje, ide i ponešto mesa.

Za njegovu će vam pripravu, stoga, biti potrebno 600 grama mljevenog mesa, čaša kiselog vrhnja, pasirana rajčica, pet jaja, glavica kelja od 1,5 kilograma, poriluk te sol i papar.

Listove kelja odvojite, očistite te ih nakratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi. Usitnjeni poriluk i meso propržite na tavi, nakon čega im dodajte pasiranu rajčicu, sol i papar.

Dobivenu smjesu nastavite dinstati te ju, nakon što pusti svoje sokove, maknite s vatre. U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje i jaja te dobivenu smjesu posolite.

Dno posude u kojoj ćete peći musaku nauljite i prekrijte prokuhanim listovima kelja. Nadjev od poriluka i mesa rasporedite ravnomjerno po kelju, preko kojega ćete potom postaviti preostale listove kelja i preliti smjesom od vrhnja i jaja.

Jelo pecite 20 minuta na 220 stupnjeva, nakon čega je spremno za posluživanje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Proljetni slani kolač

Navedena neobična poslastica koju predlažemo zasigurno će vas oduševiti raskošnim okusima sezonskih namirnica kao što su ponovno tikvica, ali i (mladi) luk, paprika,
kukuruz
rajčice te 
šparoge
.

U posebnoj posudi izmutite slane muffine, jedno jaje, 125 mililitara ulja i 200 mililitara vode. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po papiru za pečenje u tepsiji te na nju stavite razno povrće po želji.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 7: Juneća juha, pileća prsa s krumpirom i kolač od trešanja

Desert pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva, nakon čega je spreman za posluživanje. Recept je za njega dostupan ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari