Za ovu nedjelju predlažemo vam ručak s pravim sezonskim namirnicama
Na osječku tržnicu ovoga su tjedna stigle nove
sezonske namirnice, pa vam mi donosimo recept za
nedjeljni ručak koji možete upotpuniti upravo njima te uživati u njihovom raskošnom okusu.
Predjelo: Kajgana sa šparogama
Iako se ovo jelo najčešće jede kao doručak, kajgane sa šparogama idealno mogu poslužiti i kao predjelo budući da je riječ o sezonskim namirnicima bogatim proteinima, vlaknima, folnom kiselinom te vitaminima A, C, E i K.
Postoje i različiti načini njihove pripreme, a prema receptu s poveznice, za navedeno će vam jelo biti potrebni vezica šparoga, panceta, dva jaja i pola glavice crvenog luka.
U zagrijanu tavu na maslinovom ulju na nekoliko minuta stavite pržiti luk. Isto to učinite i sa sitno nasjeckanom pancetom, a potom u tavu dodajte izrezane šparoge te ih pecite par minuta, uz lagano miješanje sve vrijeme.
Nakon toga, sastojcima dodajte izmućena, posoljena i popaprena jaja te sve skupa miješajte jednu minutu. Jelo je potom spremno za posluživanje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Glavno jelo: Teletina s mladim krumpirom
Mladi je krumpir isto tako sezonska namirnica koja se može stavljati u razna jela, pripravljati na brojne načine te kombinirati s različitim vrstama mesa. Mi smo ovoga puta odabrali teletinu, odnosno teleća rebra.
Meso nasolite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme krumpir operite, izrežite na polovice, začinite vegetom te poredajte po dubokoj posudi. U nju prebacite i meso koje ste ponovno posolili i popaprili.
Na sve stavite ulja i pecite u pećnici 45 minuta na 230 stupnjeva. Nakon toga, okrenite krumpire i meso te ih ponovno stavite peći na isto vrijeme i pod istom temperaturom. Iznova ih okrenite te ostavite u pećnici još pola sata na toplom.
Jelo poslužite uz salatu po želji, a najbolje uz
mladi luk i
domaće rajčice koje su također ovih dana sve aktualnije. Originalni recept potražite ovdje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Desert: Ledene kocke
Iako su ovoga proljeća već u igri domaće jagode, ne možete nikada pogriješiti s ledenim kockama koje predstavljaju pravo osvježenje predstojećim toplim danima. Za kremu u posudu dodajte sedam žumanjaka, isto toliko žlica šećera i dva vanilin šećera. Sastojke pjenasto izradite i od jedne litre mlijeka ulijte dio. U smjesu potom dodajte devet žlica brašna i sve izradite.
Preostalo mlijeko ulijte u lonac i stavite kuhati. Kada zakuha, ssklonite ga s vatre i umiješajte u njega pripremljene sastojke. Smjesu vratite kuhati na laganiju temperaturu, a ako vam je zgodnije, dok se kuha, nastavite ju miksati.
Kremu potom prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za biskvit u posudu dodajte sedam bjelanjaka. Kada očvrsnu, postepeno dodavajte sedam žlica šećera i jedan vanilin šećer te miksajte sve dok ne budete vidjeli čvrste rubove.
Sedam žlica brašna pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte ih bjelanjcima te sve sjedinite.
Na masni papir u tepsiji rasporedite smjesu te ju stavite peći na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Za to vrijeme skuhajte 130 mililitara mlijeka kojime ćete kasnije preliti pečeni biskvit i ostaviti da upije.
S ohlađenog biskvita odvojite papir i prebacite ga na tacnu. Ohlađenu kremu izradite, dodajte joj 250 grama margarina sobne temperature i dobro ju sjedinite. Premažite ju preko biskvita i ostavite u hladnjaku da se stegne.
U posudu dodajte 300 mililitara vrhnja za šlag te ga izradite. Premažite šlag preko kreme i vratite u hladnjak.
Desert dekorirajte po želji, a njegov originalni recept proučite na poveznici.
FOTO: Screenshot/Youtube
Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!