SiB Plus / Samo domaće

Recept za savršen početak jeseni

Volite kesten pire? Napravite ga sami bez puno napora i uživajte u njegovom bogatom i kremastom okusu

Volite kesten pire? Napravite ga sami bez puno napora i uživajte u njegovom bogatom i kremastom okusu
Sandra Šimunović/PIXSELL

Ovaj jednostavan recept za kesten pire omogućit će vam da uživate u mirisu i okusu jeseni iz udobnosti vlastitog doma

Kesten pire ukusna je poslastica koja može idealno poslužiti kao uvod u predstojeće jesenske dane, posebice ako ste njezini veliki ljubitelj. Recept koji donosimo izrazito je jednostavan za pripremu i omogućit će vam da uživate u bogatom i kremastom okusu domaćeg kesten pirea za koji vrijedi izdvojiti tek neznatnu količinu vremena (manje od sat vremena).

Za pripremu kesten pirea potreban vam je kilogram svježih kestena, pola litre punomasnog mlijeka, 70-ak grama bijelog šećera i isto toliko vode, 15 mililitara arome vanilije, 50 mililitara ruma, 300 mililitara vrhnja za šlag te, po želji, naribana čokolada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kesteni se prvo trebaju skuhati i oguliti, što moguće predstavlja najteži dio posla, no ako ga podijelite s više osoba, priprema bit će brža, lakša i zanimljivija. Budući da se najbolje gule dok su još vrući, kestene kuhajte 15 do 20 minuta poklopljene u loncu i u kipućoj vodi te nakon toga, kada se malo ohlade, skinite koru s njih.

U lonac dodajte jednaku količinu vode i šećera te ih miješajte sve do otapanja šećera. U smjesu potom dodajte mlijeko, aromu vanilije i rum te nastavite miješati još nekoliko minuta nakon što zakuha. Ako vam smjesa bude izgledala pregusto, dodajte u nju još mlijeka, a ako vam bude bila prerijetka, malo ju duže držite na vatri.

Gotovu tekućinu postepeno dodavajte u blender u kojemu ćete istovremeno usitnjavati očišćene kestene, a zatim dobivenu kremu protisnite kroz pasirku u zdjelice te dobro ohlađenu i ukrašenu šlagom i naribanom čokoladom, servirajte.

FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL

Bez obzira na to hoćete li se možda odlučiti poslužiti ga kao dodatak nekoj drugoj poslastici ili kao samostalni desert, kesten će pire zasigurno zadovoljiti vaša nepca i unijeti toplinu u vaš dom tijekom predstojećih hladnih mjeseci. Također, ovaj jednostavan recept za kesten pire omogućit će vam da uživate u mirisu i okusu jeseni iz udobnosti vlastitog doma. Slatka će vas i kremasta tekstura ovog pirea zagarantirano osvojiti, a njegova je priprema tako jednostavna da ćete ga rado spremati i uživati u njemu kada god budete poželjeli počastiti se nečim posebnim. Uživajte!


Izdvojeno

Reci što misliš!