Omiljeni prilog jelima
Jesenska zimnica baš po vašem ukusu: Donosimo recept za savršen domaći ajvar
Postoje različiti načini njegove pripreme, no mi smo pronašli upravo onaj tradicionalni koji ne zahtijeva mnogo vremena
Bliži se jesen, vrijeme u kojemu mnogi ljudi pripremaju zimnicu. Jedna je od omiljenih zimnica upravo ajvar koji ponajprije služi kao prilog brojnim jelima, posebice ćevapima koje je gotovo nezamislivo jesti bez luka te vrhnja ili ajvara. Neki ga jedu blagog, neki ljutog, neki u njega dodaju začine, a neki ga vole napraviti na što jednostavniji način.
Postoje, stoga, različiti načini njegove pripreme, no mi smo pronašli upravo onaj tradicionalni koji ne zahtijeva mnogo vremena. Sve je što vam treba za pripremu najboljeg domaćeg ajvara 10 kilograma crvene rog paprike, tri kilograma ljubičastog patlidžana, oko jedna litra suncokretovog ulja, nekoliko češnja češnjaka te malo soli, šećera, alkoholnog octa i konzervansa po želji.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Poljoprivredna zadruga TRS projektom je ostvarila adaptaciju proizvodno – poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva
-
lkotestom je u organizmu 27-godišnjaka očitana koncentracija alkohola u iznosu od 2,49 promila, dok je 38-godišnjak odbio alkotestiranje
-
Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitaju poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama
Prvo papriku i patlidžane dobro operite, osušite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 225 Celzijevih stupnjeva, sve dok im koža ne porumeni i ne počne se guliti. Izvadite potom povrće iz pećnice, premjestite ga u zdjelu i pustite da ''odmara'' otprilike pola sata, što će olakšati kasnije skidanje kože i čišćenje od sjemenki.
FOTO:
Tomislav Miletić/PIXSELL
Očišćeno povrće ocijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa, ili ga pak isjeckajte u običnoj sjeckalici. U međuvremenu stavite veliki lonac s malo ulja na štednjak da se zagrije, a potom na zagrijano ulje dodajte povrće. Smjesu je potrebno neprestano miješati te dolijevati ulje po potrebi, odnosno svakih dvadesetak minuta. Kada ajvar krene ''krčkati'', dodajte sitno nasjeckan češnjak i nastavite miješati.
Nakon što je smjesa dobila određenu gustoću, postupno dodavajte u nju šećer, sol, alkoholni ocat te, ako želite, konzervans. Ovisno o količini sastojaka, ajvar će biti potrebno kuhati i miješati i do nekoliko sati. Najbolje ćete provjeriti je li gotov tako što, kada budete prešli drvenom kuhačom po dnu lonca, ono će se jasno i vidjeti, odnosno stvorit će se put od žlice.
FOTO:
Tomislav Miletić/PIXSELL
Gotov ajvar potom stavite u prethodno sterilizirane i zagrijane staklenke. Svaku napunjenu staklenku prelijte s malo ulja, čvrsto zatvorite poklopcem i stavite u kutiju. Kutiju prekrijte i ostavite staklenke na hlađenju 24 sata.
Sada kada je ajvar spreman, ostaje ga samo čuvati na hladnom i tamnom mjestu te, kada se na to odlučite, uživati u njegovom okusu tijekom nadolazećih jesenskih mjeseci.
Izdvojeno
-
David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
Reci što misliš!