SiB Plus / Samo domaće

Omiljeni prilog jelima

Jesenska zimnica baš po vašem ukusu: Donosimo recept za savršen domaći ajvar

Jesenska zimnica baš po vašem ukusu: Donosimo recept za savršen domaći ajvar
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Postoje različiti načini njegove pripreme, no mi smo pronašli upravo onaj tradicionalni koji ne zahtijeva mnogo vremena

Bliži se jesen, vrijeme u kojemu mnogi ljudi pripremaju zimnicu. Jedna je od omiljenih zimnica upravo ajvar koji ponajprije služi kao prilog brojnim jelima, posebice ćevapima koje je gotovo nezamislivo jesti bez luka te vrhnja ili ajvara. Neki ga jedu blagog, neki ljutog, neki u njega dodaju začine, a neki ga vole napraviti na što jednostavniji način.

Postoje, stoga, različiti načini njegove pripreme, no mi smo pronašli upravo onaj tradicionalni koji ne zahtijeva mnogo vremena. Sve je što vam treba za pripremu najboljeg domaćeg ajvara 10 kilograma crvene rog paprike, tri kilograma ljubičastog patlidžana, oko jedna litra suncokretovog ulja, nekoliko češnja češnjaka te malo soli, šećera, alkoholnog octa i konzervansa po želji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo papriku i patlidžane dobro operite, osušite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 225 Celzijevih stupnjeva, sve dok im koža ne porumeni i ne počne se guliti. Izvadite potom povrće iz pećnice, premjestite ga u zdjelu i pustite da ''odmara'' otprilike pola sata, što će olakšati kasnije skidanje kože i čišćenje od sjemenki.

FOTO: Tomislav Miletić/PIXSELL

Očišćeno povrće ocijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa, ili ga pak isjeckajte u običnoj sjeckalici. U međuvremenu stavite veliki lonac s malo ulja na štednjak da se zagrije, a potom na zagrijano ulje dodajte povrće. Smjesu je potrebno neprestano miješati te dolijevati ulje po potrebi, odnosno svakih dvadesetak minuta. Kada ajvar krene ''krčkati'', dodajte sitno nasjeckan češnjak i nastavite miješati.

Nakon što je smjesa dobila određenu gustoću, postupno dodavajte u nju šećer, sol, alkoholni ocat te, ako želite, konzervans. Ovisno o količini sastojaka, ajvar će biti potrebno kuhati i miješati i do nekoliko sati. Najbolje ćete provjeriti je li gotov tako što, kada budete prešli drvenom kuhačom po dnu lonca, ono će se jasno i vidjeti, odnosno stvorit će se put od žlice.

FOTO: Tomislav Miletić/PIXSELL

Gotov ajvar potom stavite u prethodno sterilizirane i zagrijane staklenke. Svaku napunjenu staklenku prelijte s malo ulja, čvrsto zatvorite poklopcem i stavite u kutiju. Kutiju prekrijte i ostavite staklenke na hlađenju 24 sata.

Sada kada je ajvar spreman, ostaje ga samo čuvati na hladnom i tamnom mjestu te, kada se na to odlučite, uživati u njegovom okusu tijekom nadolazećih jesenskih mjeseci.


Izdvojeno

Reci što misliš!