SiB Plus / Samo domaće

ne bacajte ih

10 zanimljivih načina na koje možete iskoristiti ljuske od jaja

10 zanimljivih načina na koje možete iskoristiti ljuske od jaja
Davor Puklavac/PIXSELL

Ljuske jaja više su od samo nusproizvoda pri pripremi jela

Ljuske jaja su svakodnevni ostatak u većini kućanstava, a mnogi od nas obično ih bacaju u smeće bez razmišljanja. Međutim, malo tko zna da su ove krhke ljuske prepune potencijalnih koristi koje mogu unaprijediti način na koji funkcionirate u kuhinji, vrtu i čak u svakodnevnim kućanskim problemima.

U nastavku ćemo istražiti deset neočekivanih načina na koje možete iskoristiti ljuske jaja.

1. Hranjiv dodatak u vrtu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ljuske jaja bogate su kalcijem, što je važno za rast biljaka. Sameljite ljuske i dodajte ih u zemlju kako biste unaprijedili kvalitetu tla i potaknuli zdrav rast biljaka.

2. Prirodno sredstvo za čišćenje

Sitno usitnjene ljuske jaja mogu poslužiti kao prirodno sredstvo za čišćenje posuđa i sudopera. Njihova grublja tekstura pomaže u skidanju naslaga i masnoće.

3. Kalcijev dodatak za vašeg kućnog ljubimca ptica

Ako imate kućnog ljubimca pticu, ljuske jaja mogu se osušiti, zgnječiti i dodati hrani kao prirodan izvor kalcija.

4. Sredstvo za abranzivno čišćenje pećnice

Napravite pastu od sitno samlevenih ljuski jaja i vode te je koristite za čišćenje unutrašnjosti pećnice. To će vam pomoći da bez kemikalija uklonite zagorele naslage.

5. Prirodni dodatak za kompost

Ljuske jaja bogate su dušikom, što je ključni sastojak komposta. Dodavanjem ljuski svom kompostu obogatit ćete ga hranjivim tvarima i poboljšati kvalitetu vašeg komposta.

6. Ljekoviti čaj za biljke

Napravite čaj od ljuski jaja tako što ćete ih preliti vrelom vodom. Ohlađen čaj možete koristiti kao gnojivo za biljke koje vole kalcij.

7. Ekološka zamjena za plastične posude za sjeme

Ljuske jaja sačuvajte i koristite ih kao male posude za sjeme tijekom proljetnog sadnog razdoblja. Nakon što sjeme nikne, posadite ga zajedno s ljuskom direktno u zemlju.

8. Dodatak za jačanje betona i morta

Dodavanje samlevenih ljuski jaja u beton ili mort može povećati njegovu čvrstoću i trajnost.

9. Prirodno sredstvo za čišćenje cijevi

Usitnjene ljuske jaja, zajedno s toplom vodom i sodom bikarbonom, mogu poslužiti kao prirodno sredstvo za čišćenje odvoda.

10. Hrskav premaz za peciva

Sameljite ljuske jaja u prah i dodajte ga tijestu za peciva kako biste dobili dodatnu hrskavost i nutritivnu vrijednost.

Ljuske jaja očigledno su više od samo nusproizvoda pri pripremi jela. Njihove brojne koristi otkrivaju tajnu da ništa u kućanstvu ne bi trebalo završiti u smeću bez ozbiljnog razmatranja kako bi se iskoristile sve moguće prednosti. Stoga, idući put kada se budete pripremali za obrok, razmislite dva puta prije nego što bacite ove dragocjene ljuske.


Izdvojeno

Reci što misliš!