Promo / Gospodarstvo

VIDEO: Jabučini dani 2011

VIDEO: Jabučini dani 2011

U srcu Slavonije, u Đakovu, otvorena je danas 10.-ta županijska, 6. regionalna i 4. međunarodna izložba jabuka Jabučini dani 2011.-te te treći poljoprivredni sajam Đakovo Expo Zlatne ruke.

Prilika je to za promociju proizvoda, ali i razmjenu iskustava na izložbi, koja je, kada je počela prije 10 godina, bila isključivo lokalnoga karaktera, a danas je međunarodnog.

Već desetu godinu za redom okupljaju se u listopadu proizvođači jabuka u Đakovu. Malo jabuka prodaju, a dio pokažu posjetiteljima. Bude tu i proizvoda od jabuka – pića, likera, pekmeza, kolača, ocjenjuje se najbolji i najljepši štand, ali i voćnjaci prijavljenih voćara. A sve to kako bi se jabuci dao onaj značaj, kojega ta voćka i zaslužuje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvodnevnu je manifestaciju otvorio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je proizvođačima jabuka poželio bolje proizvodne i tržišne uvjete u Hrvatskoj i Europi.

Organizatori su jabučinih dana u Đakovu Hrvatska poljoprivredna komora i Udruga voćara Đakovštine, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, grad Đakovo i Osječko-baranjska županija, koja je s 5 tisuća hektara nasada voćnjaka, od čega tisuću i pol nasada jabuka, prva po proizvodnji voća u Hrvatskoj.

I jabuke su dale danak ovogodišnjoj suši, no optimizam voćarima daje nešto viša otkupna cijena. Inače, zajedno s izložbom jabuka, otvoren je i sajam Đakovo expo Zlatne ruke, koju je organizirala Turistička zajednica grada Đakova. Na sajmu sudjeluju tradicijski obrti iz nekoliko županija slavonske regije, koji su posjetiteljima ponudili razne rukotvorine, dijelove narodnih nošnji, zlatovez, kolače, proizvode od slame i kukuruzovine. Obje su manifestacije otvorene do sutra u 15 sati.

VIDEO:

TEKST: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!