Lifestyle / Ostalo

Iz Briješća do Pforzheima

Život u Njemačkoj kroz prizmu Osječanina Šemse: ''Ne bih se više nikada vratio u Hrvatsku''

Život u Njemačkoj kroz prizmu Osječanina Šemse: ''Ne bih se više nikada vratio u Hrvatsku''
Screenshot/Youtube

Šemso tako navodi kako s prosječnom tamošnjom plaćom može podmiriti stanarinu i režije četveročlane obitelji te mu još ostane novca za štednju ili pak odlazak na ljetovanje ili zimovanje

Danijel Grbić Šemso 37-godišnji je Osječanin koji već devet godina živi u Njemačkoj. Svoj život u inozemstvu odlučio je podijeliti i s drugim ljudima, pa je sredinom siječnja pokrenuo Youtube kanal pod nazivom ''Šemso u Njemačkoj''.

''Imao sam i ranije Youtube kanal na kojemu sam se bavio lego kockicama i dobro mi je išlo, no oduzimalo mi je mnogo vremena, a na kraju su mi ga i 'hakirali'. Razmišljao sam, stoga, ponovno pokrenuti nešto, pa me prijatelj koji također živi u Njemačkoj savjetovao da počnem snimati upravo na navedenu temu. Ljude zanima koliko netko zarađuje i troši, gdje živi i što radi, a ovakva im videa mogu pomoći na prilagodbu na život u inozemstvu, ako se za njega odluče'', pojašnjava Šemso za SiB.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na svom je kanalu već skupio respektabilnih dvije tisuće pratitelja te u gotovo 150 videozapisa progovara o temama kao što su životni troškovi, pronalazak posla, iznosi plaća, razlike u cijenama, prirodne ljepote, kupovanje auta te iznajmljivanje stana u Njemačkoj. Također, snima i različite recepte te načine provođenja vremena sa svojom obitelji, odnosno suprugom Ines te četverogodišnjim sinom Jonasom i uskoro dvogodišnjom kćerkom Amelijom.

Iskustvo iz prve ruke Osječanin otkrio detalje o troškovima života u Njemačkoj: ''Imaš, nemaš, svejedno moraš platiti''

Iako prikazuje i dobre i loše strane života u inozemstvu, tvrdi kako se više nikada ne bi vratio u Slavoniju – možda jedino kada dođe razdoblje mirovine. Ako mu se više ne bude sviđalo u Pforzheimu u kojemu je trenutno, preselit će negdje dalje, no nikako ne u Hrvatsku.

''Inače sam iz Briješća i otišao sam iz Hrvatske u onom razdoblju u kojemu je bilo teško naći ikakav posao. Više od osam godina radio sam u tvrtki koja se zatvorila, nakon čega sam se pokušavao bilo gdje zaposliti i nisam uspijevao. Nešto se prelomilo u meni kada sam shvatio da nemam ni sedam kuna da odem u grad na kavu te sam tada odlučio spakirati kofere i otići'', ističe Šemso.

Životom je u Njemačkoj, dodaje, iznimno zadovoljan. Po struci je komercijalist i radi u logistici, dok mu je žena diplomirana ekonomistica. S djecom koju su dobili u navedenoj zemlji žive u stanu od 88 kvadrata kao podstanari. Iako rijetko, u Hrvatsku dolaze isključivo kako bi vidjeli rodbinu i prijatelje.

''Iz Slavonije mi nedostaju jedino roditelji i hrana. U Njemačkoj vlada potpuno drugačiji način života koji se meni osobno jako sviđa. Primjerice, tamo ćete teško vidjeti ljude preko tjedna da sjede u kafiću i piju kavu. Nijemci koriste vikende kako bi odmarali, dok mi za to koristimo cijeli tjedan. Kod nas je mnogo opuštenija i druželjubivija atmosfera, dok u Njemačkoj za sve postoji točno određeni termin'', opisuje Šemso.

Jedan od najgledanijih videa na Šemsinom Youtube kanalu svakako je onaj o troškovima stanovanja u Njemačkoj. Šemso tako navodi kako s prosječnom tamošnjom plaćom može podmiriti stanarinu i režije četveročlane obitelji te mu još ostane novca za štednju ili pak odlazak na ljetovanje ili zimovanje, dok u Hrvatskoj to u ono vrijeme nije mogao ni zamisliti. Međutim, načini trošenja financija ovise od osobe do osobe i o tome koliko novca pojedinac uspije zaraditi.

''Svi smo mi drugačiji i imamo različita gledišta – neki se vraćaju, neki ostaju, neki bi htjeli doći, dok bi neki htjeli otići. Netko ode u inozemstvo kako bi nešto na brzinu zaradio, netko kako bi otplatio kredit, netko proba pa mu se ne svidi, a netko misli da će zarađivati ogromne novce i da će mu biti kao u raju. Međutim, glavna je razlika u tome da, kada netko ode raditi u Njemačku, brzo se vrati kući, no kada netko tamo ode stvoriti život, najčešće tamo i ostane'', uočava Šemso.

Šemsini su planovi za budućnost svakako ostanak u navedenoj zemlji i nastavak svakodnevnog snimanja za Youtube na kojemu ga, govori, najviše prate ljudi u dobi od 45 do 60 godina. Mladima koji razmišljaju o odlasku u inozemstvo poručuje da, ako imaju dobar posao u Hrvatskoj, radije ostanu u njoj.

''Jedino ako ste u dubiozi, nemate posla i ne vidite izlaz, odite bilo gdje i probajte jer u protivnom nećete znati što ste propustili. Njemačka je, po meni, još uvijek jedna od najsigurnijih zemalja za život u Europi. Također, ima posla i tko želi raditi, nije problem'', zaključuje Šemso.


Izdvojeno

Reci što misliš!