Lifestyle / Ostalo

Lijepo iskustvo

Kemičari iz III. gimnazije Osijek kemijali sa znanstvenikom s Ruđera

Kemičari iz III. gimnazije Osijek kemijali sa znanstvenikom s Ruđera
PR

Polaznicima se radionica svidjela, a najveću korist od nje imat će oni koji se pripremaju za natjecanja iz kemije ili za polaganje kemije na maturi

U utorak, 2. travnja prijepodne u kemijskoj učionici III. Gimnazije Osijek održana je radionica iz kemije koju su vodili izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i student kemije Leon Lenuzzi Šuper. U organizaciji i tehničkoj realizaciji radionice sudjelovala je nastavnica kemije Kristina Kristek.

Radionica iz ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) bila je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda gimnazije koji su dodatno motivirani za kemiju i u njoj je sudjelovalo trinaestero učenika iz 1., 2. i 3. razreda III. Gimnazije koji pohađaju dodatnu nastavu iz kemije kod profesorice Kristek i Krnić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radionica je započela uvodnim predavanjem prof. Portade i nastavila se individualnim radom učenika u trajanju od tri školska sata. Radionicu ''Analizom pogodi koja je sol u vodi'', dr. Portada je osmislio na temelju jednog od zadataka koji su bili zadani na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi 2016. godine u Gruziji i do sada je u sklopu radionica HDKI-ja održana u više gradova i škola diljem Hrvatske. 

Polaznici radionice imaju zadatak da dobro promišljenim miješanjem i opažanjem promjena otkriju sastave nepoznatih vodenih otopina u plastičnim bočicama.

Postavljeni zadatak prvi je riješio Borna Svrtan koji je za svoj uspjeh nagrađen knjigom ''Putovanje u nepoznato – Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)'' autorica Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić. Bornin je uspjeh tim veći uzme li se u obzir da je Borna učenik prvog razreda i jedan od najmlađih polaznika radionice!

Nakon što su svi učenici uspješno riješili zadatak, voditelji radionice poklonili su svim sudionicima primjerak periodnog sustava kemijskih elemenata. Polaznicima se radionica svidjela, a najveću korist od nje imat će oni koji se pripremaju za natjecanja iz kemije ili za polaganje kemije na maturi. Na kraju druženja razgovaralo se o mogućnostima organiziranja još nekoliko sličnih radionica u skoroj budućnosti.

Kako je III. Gimnazija Osijek jedinstvena po školovanju dva kemičara nobelovca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, cilj im je kako kaže nastavnica kemije Kristina Kristek, educirati i za daljnje školovanje pripremati nove naraštaje izvrsnih kemičara.

''Da smo u tome uspješni, govori i podatak da smo prvi po uspjehu na županijskim natjecanjima iz kemije, kao i činjenica da već nekoliko godina jedini imamo kandidate na državnom natjecanju iz kemije među srednjim školama u našoj županiji'', zaključuju iz škole.


Izdvojeno

Reci što misliš!