Lifestyle / Ostalo

Regionalni stand-up komičar

Vinča uoči nastupa u Osijeku: ''To je divna, educirana i duhovita publika''

Vinča uoči nastupa u Osijeku: ''To je divna, educirana i duhovita publika''
Vedran Vlahović

S novim je showom pod nazivom "Reci mi da se šališ" ove godine krenuo na regionalnu turneju, pa ga 20. travnja očekuje i već gotovo rasprodani nastup u osječkoj Sportskoj dvorani Ugostiteljsko-turističke škole

Goran Vinčić regionalni je stand-up komičar, čovjek iz naroda i nepopravljivi romantik. Jednom riječju, on je – Vinča. Rodom je iz Mirkovaca kraj Vinkovaca, a trenutno živi u Zagrebu.

Ljubav prema stand-up komediji razvila mu se iz prvotne želje da bude glumac. Stand-up ga je, kaže, zaveo i na kraju se za njega oženio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Obožavao sam glumca Robina Williamsa, a tek sam nakon njegove smrti saznao da je bio i stand-up komičar. Gledajući njegove nastupe, i ja sam to želio postati'', objašnjava Goran početke svoje karijere za SiB.hr.

Godine 2015. održao je prvi nastup u Privrednikovom domu u Zagrebu i od tada neprestano radi u Hrvatskoj, ali i u regiji. Njegov je stand-up show prošle godine rasprodao zagrebački Lisinski, pri čemu je postao najmlađi komičar ikada koji je rasprodao navedenu dvoranu. U konačnici, rasprodao je i beogradski Dom sindikata u koji se bilo 'natiskalo' više od 1300 posjetitelja.

Na pitanje koja je tajna dobrog stand-up nastupa, odgovara da mu javimo kada ju saznamo jer ju on ne zna.

''S druge strane, znam kako biti potpuno posvećen poslu, svakodnevno nasmijavati ljude i truditi se da ih ne iznevjeriš jer u ovom je poslu jedino publika bitna i na nju sam se uvijek mogao osloniti. Na kraju, upravo njoj dugujem sve ovo i zahvalan sam na tome što radim posao koji volim'', ističe komičar.

Vinča u Đakovu; FOTO: Velimir Crljić

Dodaje kako stand-up nastupi zahtijevaju dosta priprema, ali s godinama komičar dobije dovoljno iskustva zahvaljujući kojemu može biti opušten na sceni.

''Sve što se dogodilo, što se događa ili što će se dogoditi može postati nepresušan izvor fora. Ipak, u stand-up showovima najviše pričam o ženi i babi! Osim toga, pričam o svojemu životu te iznosim svoja razmišljanja, ali i neke stvari na koje smo svi pomislili, ali ih se nismo usudili reći'', napominje Goran.

Na nastupe mu, tvrdi, najčešće dolaze gledatelji u dobi od 20 do 50 godina, ali često ih bude i mlađih i starijih budući da se u njegovim šalama mogu pronaći svi. Međutim, Vinčić ne samo da održava stand-up showove, nego je sudjelovao i u RTL-ovoj emisiji ''Stanje nacija'' sa Zoranom Šprajcom.

''Kada su me producenti Lada Marinović i Miro Lujić došli gledati, nisam ni sanjao da će me to dovesti do suradnje sa sjajnim Šprajcom. On je britak, duhovit i strog, ali pravedan. S obzirom na novi format, dobio sam mnogo slobode sa skečevima unutar emisije te su mi donijeli veliku vidljivost i popularnost koje su mi pomogle u daljnjem razvoju karijere'', navodi komičar.

Anegdota s nastupa, tvrdi, ima previše, no posebno se prisjeća situacije tijekom koje je nastupao na otvorenom 20 minuta, nakon čega je počela padati kiša.

''Svi smo se nagurali u maleni prostor kafića i stajali, a onda je došao gazda i rekao: 'Ništa, 'ajmo sada sve ispočetka', na što sam mu odgovorio: 'Ništa, daj opet pare', što su ljudi nagradili smijehom i pljeskom. Tada sam odlučio uopće ne raditi materijal, nego samo komunicirati s publikom. To je bio jedan od najintimnijih i najluđih nastupa koji je na kraju završio odlično, ali lako se mogao pretvoriti u katastrofu'', konstatira Goran.

Uz spomenutog Robina Williamsa, komičarski su mu uzori Dave Allen i Don Rickles, dok najveću podršku vidi u supruzi Miroslavi koja ga, kaže, ''trpi i voli, što nije lagano'' i dva sina koja su mu ponos i motivacija. Voli se šaliti i u privatnom životu, pa je ljudima oko njega ponekad teško shvatiti govori li istinu.

Vinča u Lisinskom; FOTO: Vedran Vlahović

U slobodno pak vrijeme gleda filmove i serije, kuha te čita stripove – ima preko 300 brojeva Dylana Doga. Na pitanje može li se živjeti od stand-up nastupa u Hrvatskoj, odgovara kako se nekada preživljavalo, ali danas se može i živjeti.

''Pa pogledajte mene – živ sam, dajem intervju...'', smije se komičar.

S novim je showom pod nazivom "Reci mi da se šališ" ove godine krenuo na regionalnu turneju, pa ga 20. travnja očekuje i već gotovo rasprodani nastup u sportskoj dvorani Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku (u prodaju je, nakon prodanih 750, pušteno još dodatnih 250 ulaznica). Posljednji je put u gradu na Dravi nastupio prije dvije godine.

''Osijek ima divnu kulturu odlazaka u kazalište i na stand-up nastupe. To je divna, educirana i, prije svega, duhovita publika. Budući da su me najčešće zvali da nastupam u tom gradu, odlučio sam doći u veći prostor kako bi svi stali u njega'', kaže Goran.

20. travnja Goran Vinčić stand up comedy show u dvorani Ugostiteljsko-turističke škole

Osim nastupa u Osijeku, veliki će stand-up show održati 25. svibnja u Lisinskom s kolegama iz BIS comedy kolektiva, a to su Tin Sedlar, Marko Dejanović, Hrvoje Krmelić, Admir Šećkanović i Vanja Perić. S obzirom na super izbornu godinu, jednostavno su ga nazvali ''Izađite na BIS!''. U konačnici, samo ga u ovom mjesecu očekuju nastupi u Karlovcu, Varaždinu, Daruvaru, Splitu, Makarskoj, Dubrovniku, Somboru i Subotici.

Svima koji se žele okušati u stand-up komediji poručuje kako, ako su pravi komičari u duši, jedanput kada ju budu isprobali, više neće moći stati. Za kraj, rekao nam je i jednu svoju upečatljivu šalu na koju publika najbolje reagira.

''Kada me netko pita da bacim neku foru, ja im kažem da moje fore i jesu za baciti! Morat ćete, stoga, doći i uvjeriti se kako to izgleda 20. travnja u sportsku dvoranu Ugostiteljsko-turističke škole u 20 sati'', poziva komičar.

Ulaznica je preostalo još malo, stoga požurite po svoju u Barcelona Pub ili ju kupite putem poveznice i pripremite se za pravi stand-up spektakl čovjeka iz naroda koji skida rekorde, rasprodaje dvorane, vrijeđa, ljubi, grli i zadirkuje.


Izdvojeno

Reci što misliš!