Lifestyle / Ostalo

Mali koraci

1 posto bolje: Ako mi ne radimo, ništa ne radi

1 posto bolje: Ako mi ne radimo, ništa ne radi
Billion Photos

„Nema magije, nema prečica, nema filozofije. Samo mi, obećanje koje smo dali sami sebi i mali koraci prema zacrtanom cilju“, kaže Ivana Maltašić, coach za osobni R.A.S.T.

Evo nas na pragu ožujka, još malo i prva četvrtina godine je iza nas. Ako ste donijeli neku novogodišnju odluku, statistike govore da je mala vjerojatnost da ih se još uvijek držite.

Prema istraživanjima, 23% nas odustane od novogodišnjih odluka već u prvom tjednu siječnja, a samo 36% izdrži prvi mjesec. Ono najšokantnije (ili možda ne?) je da samo 9% nas uspješno ispuni svoje novogodišnje odluke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ispunjeni nadom da će se nešto čarobno promijeniti kada donesemo čvrstu odluku da u novoj godini budemo bolji, strpljiviji, uporniji, motiviraniji, donesemo velike odluke 31.12. i nadamo se da će to biti dovoljno za bolje sutra.

Nažalost, statistike govore, većina ne uspije.
Zašto? Zato što ništa ne radi, ako mi ne radimo.

Što to znači? Jednostavno, sama odluka da nešto promijenimo ne znači ništa ako ne krenemo raditi u smjeru ostvarenja tog cilja koji smo si zacrtali. Maštanje i planiranje, odgađanje akcije i dodatne pripreme su nešto što će nas brže nego što mislimo odvesti niz krivulju promjene - nakon početne euforije da čim prije vidimo ostvarenje cilja, upadamo u faze straha (hoće li ovo uspjeti?), krivice (nisam ni trebao/la ovo započeti!) i konfuzije (zašto ovo uopće radim?!).

Ono što trebamo znati da je sve to normalno. Događa se drugim ljudima, dogodit će se i vama.

Koji je “protuotrov”? Mali koraci. Jednostavno da jednostavnije ne može biti. I najteže od svega. Jer dok mi tražimo brza rješenja i prečice, jedino na što se stvarno možemo kladiti da će raditi u 10/10 slučajeva smo mi.

Zašto? Jer kada mi radimo, sve ostalo radi. Uz uvjet da imamo jasan cilj, strpljenje sa samim sobom i gledamo samo svoja posla.

Recimo da imate gore naveden uvjete (cilj + strpljenje + gledanje svog posla). Evo par praktičnih uputa kako krenuti raditi onog što smo zacrtali:

  • Korak 1. Napišite prvih par zadataka koje možete krenuti raditi već danas. Nemojte razmišljati o godini dana unaprijed, čak ni mjesec dana u naprijed. Fokusirajte se samo na prvih 10 do 15 dana, to je sasvim dovoljno za početak.
  • Korak 2. Nedjeljom navečer izdvojite 30 minuta vremena i isplanirajte sljedeći tjedan. Sjetite se da ono što nije u kalendaru neće se ni dogoditi. Sada kada imate popisane zadatke, “blokirajte” u svom kalendaru vrijeme kako bi te stvari i napravili. U početku to uopće ne mora biti neki ogroman trud - dovoljno je 15 minuta da se fokusirano bavite zadatkom koji ste isplanirali za taj dan.
  • Korak 3. Najvažnije - držite riječ. Najgoru stvar koju radimo (svi mi) je da stalno kršimo obećanja koja smo dali sebi. Vježbat ću kod kuće 15 minuta 3 puta tjedno. Pa ne vježbamo. Čitat ću svaki dan 10 stranica. Pa ne čitamo. Počet ću s pregledavanjem oglasa za posao. Pa ni ne otvorimo stranice s oglasima. I što se događa? Više ne vjerujemo sami sebi, a rezultat toga je sve niže samopouzdanje i samopoštovanje. Jer podsvjesno govorimo da smo osoba kojoj se ne može vjerovati. A to ne želimo, zar ne? Budite umjereni s planovima, krenite polako i držite se onoga što ste obećali da ćete napraviti taj dan.

I to je to.

Nema magije, nema prečica, nema filozofije (premda nemam ništa protiv filozofije heheh). Samo mi, obećanje koje smo dali sami sebi i mali koraci prema zacrtanom cilju.

Ako želiš naučiti kako malim koracima postajati 1% bolji svaki dan, pridruži mi se na besplatnom grupnom cocahing programu (4 ZOOM poziva u ožujku) - svi detalji nalaze se na linku: https://forms.gle/esCaNAghhGPj52wd7

Instagram: https://www.instagram.com/1postobolje_ivana.maltasic/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551845137723


Izdvojeno

Reci što misliš!