Lifestyle / Ostalo

Aktivni planinari

Mladi slavonski par bio na Kilimandžaru: ''Vegetacija nam se doslovno mijenjala pred očima''

Mladi slavonski par bio na Kilimandžaru: ''Vegetacija nam se doslovno mijenjala pred očima''
Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Putovanje je trajalo šest dana, sa četiri dana konstantnog penjanja, jednim danom za aklimatizaciju te usponom na vrh petoga i silaskom i povratkom šestoga dana

Dorotea Nađ (26) i Andreas Martin (27) čine mladi slavonski par koji se hrabro upustio u neobičnu avanturu – putovanje u Tanzaniju i osvajanje vrha Kilimandžara.

Planinarenje je njihova strast koja je započela prije nekoliko godina tijekom istraživanja Papuka. Nakon što su osvojili brojne vrhove diljem regije, odlučili su ostvariti svoj san i popeti se na Kilimandžaro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Obišli smo brojne planinske vrhove, no nijedan nije bio ni blizu te visine. Najviša nam je bila Zelena glava na Prenju na 2103 metra. Među mojim su favoritima Bijele stijene, Vojak i Snježnik, a posjetili smo i portugalsku Madeiru, gdje smo istražili nekoliko ruta, uključujući onu koja vodi do najvišeg vrha otoka, Pico Ruivo. Također, bili smo na Highlanderu, gdje smo u pet dana prešli više od 100 kilometara duž Velebita, točnije od Zavižana do Starigrada Paklenice'', govori Dorotea za SiB.hr.

Ostvarenje velikog cilja da se popnu na najvišu afričku planinu rodila se iz Doroteine želje za istraživanjem planinarskog svijeta. Fascinirala ju je činjenica da Kilimandžaro nije tehnički zahtjevan kao druge visoke planine te mijenjanje njegova krajolika od podnožja do vrha, odnosno od uobičajene afričke klime do ledenjaka i snijega.

''Vegetacija nam se doslovno mijenjala pred očima. Imali smo sreće vidjeti čak i neke životinje poput raznih ptica, Colobus majmuna u kišnoj šumi, zebri, miševa i malih antilopa'', prisjeća se Dorotea.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

S pripremama za put započeli su otprilike šest mjeseci ranije, a uključivale su različite vježbe, trčanje i duge šetnje. Iako u blizini njihove kuće nema visokih planina, pronašli su obližnje brdašce na kojemu su trenirali. Na društvenim su mrežama dijelili detalje o opremi, suplementima koje su koristili te organizaciji putovanja koje je vodilo OPSD Dragan Radosavljević iz Zaječara u Srbiji.

''Njihovi su nam savjeti bili od velike pomoći, s obzirom na njihovo bogato planinarsko iskustvo. Među osmero planinara, mi smo bili najmlađi i s najmanje iskustva jer nikada prije nismo pohodili tako visoke planine. To je jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili pridružiti planinarskom društvu'', navodi Dorotea.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Putovanje je trajalo šest dana, sa četiri dana konstantnog penjanja, jednim danom za aklimatizaciju te usponom na vrh petoga i silaskom i povratkom šestoga dana. Budući da se na planinu ne može ići samostalno, vodili su ih licencirani vodiči iz agencije Praygod Africa Safaris. Smještaj duž rute bio je u drvenim kućicama koje su pružale veću udobnost od šatora.

''Bili smo sretni zbog toga jer je spavanje u takvim kućicama na planini pravi luksuz. U svakom se kampu nalazilo njih više, a sobe su imale od dva do osam kreveta na kat, odnosno četiri do 16 ležajeva. Važno je napomenuti kako te kućice nisu dostupne na svakoj planini, ali nisu ni luksuz u pravom smislu te riječi. Osjetili smo vjetar kada je puhao i čuli susjede, no ipak je bilo mnogo ugodnije nego u šatoru'', pojašnjava Dorotea.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Ugodno su se, kaže, iznenadili i hranom i pićem. Svakoga su dana doručkovali, ručali i večerali, a dobivali su još i voće, kavu, čaj i kakao. Voda se za piće pak prije korištenja prokuhavala, dok su se umivali i prali u lavoru. Ipak, najzanimljivije im je bilo suočavanje s različitim vremenskim uvjetima – u jednom su se trenutku mazali kremom faktora 50+, dok bi u drugome krenula pljuštati kiša.

''Imali smo toliko maglovita razdoblja da nismo vidjeli gotovo ništa ispred sebe. Na vrhu su nas prvo dočekali snijeg i magla, ali kasnije se razvedrilo i opet nas je pržilo sunce'', opisuje Dorotea te dodaje kako je u Africi uspješno preboljela i visinsku bolest.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Osim Kilimandžara, Dorotea ističe kako joj je posebno srcu draga planina Prenj u Bosni i Hercegovini. Svoje avanture i putovanja dijeli i inače na društvenim mrežama, pa tako otkriva kako im je u planu popeti se na slovenski Triglav, slovačke Tatre, bugarski Pirin, pa čak i Himalaje.

''Izbora je mnogo, a budući da živimo u Slavoniji, sve su nam planine daleko, pa moramo čekati produženi vikend da bismo se stigli popeti na koju'', naglašava Dorotea.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Inače, Dorotea je rođena u Donjim Meljanima kod Slatine, a Andreas u Batini te trenutno žive u Vukovaru. Ljudima koji bi također voljeli planinariti savjetuje da puno istražuju i da se povežu s onima koji se već time bave.

''Nemojte ići na planinarenje sami, a prije puta informirajte se o stazama te ponesite dovoljno vode i odgovarajuću opremu", zaključuje Dorotea.

FOTO: Dorotea Nađ/Privatna arhiva

Priča ovog mladog para ističe važnost podrške planinarske zajednice i upornosti u ostvarivanju snova, ali i ukazuje drugim ljudima na to da međusobnom povezanošću, istraživanjem i pravilnom pripremom itekako mogu uživati u ljepotama planinarskog svijeta.


Izdvojeno

Reci što misliš!