Lifestyle / Ostalo

Hvalevrijedna inicijativa

RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek održao završnu konferenciju ESF projekta

RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek održao završnu konferenciju ESF projekta
PR

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu kao instrument kojim će unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru te ga prilagođavati potrebama tržišta rada

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek održao je završnu konferenciju ESF projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek 2018. godine imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva zajedno s još pet škola u Republici Hrvatskoj, dok je 2023. reakreditirana na razdoblje od pet godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovim projektom naša Ugostiteljsko-turistička škola dobila je nešto o čemu nije mogla niti sanjati. Škola je i prije ovog projekta imala dobre uvjete, ali sve što je dobila kroz spomenuti projekt doista je nemjerljivo. Nije se samo važno infrastrukturno poboljšati, već su važne i edukacije jer moramo imati osobe koje su educirane pratiti trendove. Dakle, dobili smo cjelokupan paket i učenici nikada nisu imali bolje uvjete za obrazovanje. Vidljivo je to i na svim natjecanjima, na kojima su naša djeca bila, jer postigli su izvrsne rezultate'', rekla je Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Uspostavom RCK unaprijedila se kvaliteta obrazovanja u sektoru te se tako odgovorilo na izazove i zahtjeve tržišta, usklađujući obrazovne programe sa sektorskom potražnjom. Kroz implementaciju moderniziranih obrazovnih programa, standarda i kurikuluma, učenja temeljenog na radu, jačanja komptetncija nastavnika i mentora kod poslodavaca, inovativnih metoda, nabave suvremene opreme, uključivanja mentora kod poslodavaca u proces obrazovanja te umrežavanja s relevantnim dionicima u zemlji i inozemstvu osigurana su neophodna znanja i vještine svih dionika.

''Naše nastavnike i mentore stručno smo educirali iz područja kuharstva, slastičarstva, posluživanja u nekim od najrenomiranijih škola u Europi. Školovali smo nastavnike na francuskoj kulinarskoj akademiji 'Le Cordon Blue', Caffa Wine School u Bordeauxu, Pivskoj akademiji u njemačkom Minhenu, u Sheffieldu i u švicarskom Luzernu. Također, prošli su sve naše visoke škole i edukacije u Hrvatskoj. Ono što je također važno istaknuti je da su naši nastavnici ravnopravno s mentorima iz ugostiteljskih objekata pohađali spomenute edukacije. To smo prepoznali kao nešto jako bitno jer naši učenici najviše vremena provode učeći temeljeno na radu. U srpnju smo ponovno reimenovani Regionalnim centrom kompetentnosti na sljedećih pet godina i sada nam je zadatak održati samoodrživost. Najviše ćemo pozornosti usmjeriti na daljnje stručno usavršavanje naših nastavnika i učenika, promociju zanimanja i motiviranje mladih da upišu našu školu, odnosno sektor ugostiteljstva i turizma'', naglasio je Andrej Kristek, ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu kao instrument kojim će unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru te ga prilagođavati potrebama tržišta rada te je u skladu s navedenim kroz Europski socijalni fond dodijeljeno više od 51 milijun eura za financiranje šest centara kompetentnosti u sektoru. Regionalni centar kompetentnosti u Osijeku izniman je primjer suradnje s dionicima koji ostvaruje postavljene ciljeve kroz aktivnosti učenja temeljenog na radu, obrazovanju, osposobljavanju i edukaciji učenika, nastavnika te zaposlenih i nezeposlenih. Hrvatski turizam teži najvišim standardima, a upravo to je kroz ovaj projekt postignuto – Hrvatska je postala kvalitetnija turistička destinacija s razvijenim ljudskim potencijalima koji potiče sve dionike da budu najbolji u djelatnostima kojm se bave.

Održan je Cooking Show, tijekom kojega su glavnu riječ imali chefovi Damir Tomljanović i Marko Alilović s učenicima i nastavnicima škole. Moglo se, također, uživati i u Cocktail Showu miksologa Miroslav Kljaića i učenika.


Izdvojeno

Reci što misliš!