Kultura / Ostalo-Kultura

Na Pučkom otvorenom učilištu

Otvorena izložba ''Osjećaji'' kao prikaz inkluzije i zajedništva

Otvorena izložba ''Osjećaji'' kao prikaz inkluzije i zajedništva
PR

U svjetlu ovog događaja, važno je naglasiti ne samo važnost inkluzije, već i prihvaćanje različitosti kao ključnih vrijednosti za napredak društva

U četvrtak, 11. travnja Pučko otvoreno učilište Osijek bilo je domaćin i organizator svečanog otvorenja izložbe "Osjećaji" koja je predstavila radove osoba s intelektualnim teškoćama. Ravnatelj Učilišta, dr. sc. Marin Seleš, istaknuo je s ponosom da je ovo iznimna prilika za njih kao instituciju te da je izložba rezultat predanog rada iz radionica koje su se održavale u prostorima Učilišta. Naglasio je važnost obostranog učenja i potrebu za poticanjem inkluzije, istaknuvši da je Grad Osijek u mnogočemu primjer inkluzivnog grada koji svakom pojedincu pruža mogućnost da pokaže svoju vrijednost.

Voditeljica projekata, Sanja Kovačić, bila je ključna figura kao mentorica kroz niz projekata, naglašavajući da je suradnja s osobama s intelektualnim teškoćama izazovna, ali i inspirativna te motivirajuća. Istaknula je da su polaznici iznimno talentirani i da su sposobni postići mnogo više nego što se često pretpostavlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učilište se aktivno priprema za buduće projekte s fokusom na rad s osobama s invaliditetom, s već ostvarenim uspjesima privlačenja značajnih financijskih sredstava. Ističući važnost davanja prilike osobama s invaliditetom, Učilište je proteklih godina povuklo više od 750.000 eura nepovratnih sredstava iz fondova EU, a koji su za cilj imali povećanje kvalitete života i zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Nekoliko autorica izložbe podijelilo je svoje dojmove putem govora, zahvalivši se na podršci te istaknuvši rad mentorice profesorice Vedrane Belanović Gibičar koja je vodila proces stvaranja izložbe.

Nakon govora i razgledavanja izložbe, gosti i autori podružili su se u neformalnoj atmosferi te su kroz brojna fotografiranja ovjekovječili trenutak na koji su mnogi bili iznimno ponosni.

Važno je istaknuti da će nakon završetka izložbe ista biti postavljena u digitalnom obliku na društvenim mrežama, gdje će se održati humanitarna aukcija tih radova. Sva prikupljena sredstva bit će uplaćivana na račun Osječkog centra za inkluziju, s ciljem financiranja maturalnog plesa za polaznike, odnosno autore.

U svjetlu ovog događaja, važno je naglasiti ne samo važnost inkluzije, već i prihvaćanje različitosti kao ključnih vrijednosti za napredak društva.


Izdvojeno

Reci što misliš!