Kultura / Ostalo-Kultura

Tradicionalno događanje

Baranjski bećarac u Biogradu na Moru proglašen najboljom kulturnom manifestacijom 2023. godine

Baranjski bećarac u Biogradu na Moru proglašen najboljom kulturnom manifestacijom 2023. godine
PR

Inače, Baranjski bećarac je kulturno-turistička i eno-gastro manifestacija koja se održava svakog prvog vikedna u lipnju, a povremeno, kao ove godine, dio programa se održava i u svibnju

Kulturno-turistička manifestacija Turističke zajednice općine Draž "Baranjski bećarac" u Biogradu na Moru proglašena je najboljom kulturnom manifestacijom 2023. godine.

Sinoć je u Biogradu na Moru održana 24. međunarodna poslovno-turistička burza PUT - najstariji hrvatski B2B turistički susret. Između više od 200 sudionika i 120 predstavnika turističkih subjekata, istaknuo se Baranjski bećarac koji je ispred Turističke zajednice općine Draž nagrađen nagradom ''Simply the best of the best'' za kvalitetu, kreativan i inovativan razvoj manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju života lokalne zajednice, a svojim sadržajima značajno unapređuje atraktivnost ukupne turističke ponude Baranje. Nagradu su preuzeli Filip Golubov, direktor Turističke zajednice općine Draž i Anamarija Bertin, tajnica Kulturno-turističke manifestacije Baranjski bećarac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Zahvaljujemo organizatorima na dodjeli ove nama izuzetno važne nagrade. Ove godine se Baranjski bećarac održava 29. puta, i to u Topolju od 31. svibnja do 1. lipnja, a ovo je prvo službeno priznanje našem trudu i radu oko osmišljanja i organizacije. Zahvalio bih se i čestitao čitavom našem timu Baranjskog bećarca koji se svake godine trudi nadmašiti sami sebe u organizaciji ove najveće i najvažnije folklorne manifestacije u Baranji kao i svim partnerima, udrugama i volonterima koji doprinose ovoj našoj zajedničkoj manifestaciji. Vidimo se, ako Bog da, svi u Topolju na Bećarcu'', izjavio je direktor TZ Draž Filip Golubov.

Inače, Baranjski bećarac je kulturno-turistička i eno-gastro manifestacija koja se održava svakog prvog vikedna u lipnju, a povremeno, kao ove godine, dio programa se održava i u svibnju. Manifestacija je od velikog značaja za lokalnu zajednicu, ali i za regiju jer promovira tradicijsku kulturu i baštinu kako šokačkih sela podunavske Baranje, tako i Baranje u cijelosti ali i šire regije Podunavlja.

Ovo je mjesto sastanka podunavskih Hrvata – Šokaca, Bunjevaca i Bošnjaka od Pečuha, preko općine Draž, do Novog Sada i od Osijeka, preko općine Draž, do Subotice. Manifestacija promovira i uzgoj konja lipicanaca, tradiciju sviranja gajdi, domaću proizvodnju vina i domaću tradicijsku gastronomiju temeljenu na jelima od tjestenine koja se mogu kušati na takozvanom Festivalu tista koji je sastavni dio programa.

Cijeli program se odvija u Topolju u pitoresknom krajoliku kod barokne crkve sv. Petra i Pavla koja je nedavno proslavila 300 godina od izgradnje. Ona i danas usamljena u Topoljskom ataru stoji kao spomenik na davnu 1722. godinu kada ju je podigao nadvojvoda Eugen Savojski u zahvalu Gospodinu za veliku vojnu pobjedu nad Osmanlijama u bitci kod Sente koja je značila kraj Osmanske prijetnje za ova područja.


Izdvojeno

Reci što misliš!