Kultura / Ostalo-Kultura

Povodom Dana grada

Otvorila se nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Otvorila se nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci
PR

Vrhunac svega upravo je današnje otvorenje nove knjižnice koja je dugo bila posljednja neizliječena rana iz Domovinskog rata

Na istome mjestu na kojemu se dogodio najveći kulturocid u novijoj hrvatskoj povijesti, danas je otvoren novi vinkovački hram znanja u kojemu će građani Vinkovaca, ali i stanovnici drugih mjesta najistočnije županije, moći koristiti sve prednosti novih tehnologija u sinergiji s tradicijom i kulturnim značajem pisane riječi.

Ključeve nove zgrade najmodernije knjižnice u zemlji koja prema svim standardima stoji uz bok najsuvremenijim europskim knjižnicama, uoči današnje svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana grada Vinkovaca, ravnateljici Vedrani Lugić zajedno su uručili premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Ivan Bosančić. Impresivno zdanje koje se prostire na četiri i pol tisuće kvadratnih metara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo ukupno 55 milijuna kuna (7,3 milijuna eura), novi je centar kulture, multimedije i cjeloživotnog učenja ovog dijela Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Velike čestitke svima vama koji ste uložili veliku energiju i trud da se danas nađemo u ovoj novoj knjižnici koja je na neki način simbol obnove i revitalizacije grada, njegovo novo kulturno središte koje će oplemeniti aktivnosti grada brojnih velikana, ali isto tako inspiracije i razvoja za mlade naraštaje. Ovaj projekt Vlada RH podržala je snažno kroz niz godina i u zajedničkoj suradnji s Gradom i Ministarstvom kulture i medija došli smo konačno do ovoga trenutka kada je objekt u potpunosti gotov i bit će otvoren za građane kroz nekoliko dana. Prisjetiti se 1991. kada je u brutalnoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, u jeku Domovinskog rata uništena ova knjižnica, kada su uništeni originalni spisi djela Josipa Kozarca, uistinu je to bio ne samo libricid nego kulturocid koji se dogodio Hrvatskoj. I zato obnavljati našu kulturu, našu kulturnu baštinu, a knjižnice su uvijek središnja točka okupljanja onih koji žele svojim znanjem pridonijeti svojoj sredini i svojoj državi te na taj način učiniti važne iskorake u različitim područjima i u različitim disciplinama, predstavlja uistinu važan korak za Vinkovce i na tome vam od srca čestitam“, poručio je danas iz Vinkovaca Andrej Plenković.

Iz grada na Bosutu premijer je poslao i poruku potpore svima čija je imovina stradala u nedavnim razornim olujama, naglasivši kako će Vlada nizom mjera biti uz istok Hrvatske kada je šteta od nevremena u pitanju, ali i kada se radi o borbi protiv afričke svinjske kuge i najezde komaraca.

Vinkovci su u posljednjih godinu dana ostvarili sjajne rezultate, dovršeni su veliki i važni projekti, zaslužen je status ITU grada i urbanog središta, što će u narednom periodu osigurati dodatnih 22 milijuna eura za provedbu novih projekata, kreće se u izgradnju novog vrtića i poduzetničke zone, a gospodarstvo je ostvarilo rekordne brojke. Vrhunac svega upravo je današnje otvorenje nove knjižnice koja je dugo bila posljednja neizliječena rana iz Domovinskog rata.

„Voljeli smo našu knjižnicu u kojoj su generacije prije provodile vrijeme, stvarale svoje živote, ljubavi, karijere i u jednom trenutku je sve stalo. Tri desetljeća je bilo tako, a danas se možemo ponositi prekrasnom zgradom koja je ispred svog vremena. Nova vinkovačka knjižnica niknula je kao simbol hrabrosti i upornosti slavonskog čovjeka, a konačna pobjeda nad tamom bit će dječji smijeh na njezinim hodnicima, sati proučavanja gradiva na studijskom odjelu i svaka posuđena knjiga na ovom istom mjestu gdje smo to nekada činili. Zahvaljujem mom timu, svima koji su kroz sve ovo vrijeme boravili ovdje i nosili ovaj projekt, živjeli s njim. Posebno moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek na velikoj potpori ovom projektu od samih njegovih početaka“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Nova zgrada vinkovačke knjižnice osmišljena je s ciljem da Vinkovčani svoju knjižnicu prihvate kao novi zajednički dnevni boravak u koji će uvijek rado dolaziti i u kojemu će se u svakom trenutku ugodno osjećati. Tako će uz posudbene i studijske odjele, nova knjižnica sadržavati i posebne prostore za mlađu i stariju djecu, igraonice i radionice, prostor za arhivu, multimediju, caffe bar i brojne druge pogodnosti.

Zahvaljujući modernoj informatičkoj opremi te RFID sustavu za automatizaciju knjižničnog poslovanja, u novom će objektu čak 6.500 korisnika i ostalih građana, primjerice, samostalno moći zadužiti i razdužiti građu, 3D printati, birati između kontakta s informatorom ili samostalne posudbe i slično jer će informatički i funkcionalno cijeli sustav biti ukorak s najsuvremenijim ustanovama ovakvoga tipa.

Podsjetimo kako je u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine, nakon što je pogođena agresorskim projektilima, stara vinkovačka knjižnica izgorjela do temelja, a nezapamćeni kulturocid koji je tada šokirao cijelu Hrvatsku, ostao je duboko urezan u sjećanju stanovnika ovoga grada. Te kobne večeri izgorio je cjelokupan knjižni fond od čak 85.000 svezaka knjiga. Izgorjela je i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.

Nova zgrada posebna je upravo po svom vizualnom identitetu jer u njezin je izgled ukomponirana upravo ratna simbolika, odnosno na pročelju zgrade nalaze se nepravilno postavljeni kosi ,,brisoleji“ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi ,,brisoleja” predstavljaju putanju gelera, a tri nepravilna portala predstavljaju oštećenja od granata.

Zanimljivo je napomenuti kako je zgradu nove knjižnice na istom mjestu gdje se nalazila ona stara projektirao mladi vinkovački arhitekt Marko Milidrag koji je za taj posao prošle godine dobio godišnju nagradu Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, a koja se dodjeljuje za značajan doprinos graditeljskoj struci.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Vinkovaca dodijeljena su i godišnja priznanja za iznimna postignuća. Tako su slatnu plaketu „Grb Grada Vinkovaca“ zaslužili:

  • Udruga Mladi protiv gladi radi dugogodišnjeg doprinosa u području humanitarnog rada
  • Tvrtka Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma podružnica Vinkovci za značajan doprinos napretku gospodarske djelatnosti te očuvanju i zaštiti okoliša
  • Damjan Marguč, dipl. org. manag. za izuzetna ostvarenja u gospodarskoj djelatnosti
  • Tamburaški sastav Bosutski bećari za promicanje tradicionalne tamburaške glazbe
  • Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije za promicanje uloge žena u Domovinskom ratu, jačanje kulturnog identiteta i očuvanje kulturne baštine
  • Teniski klub Vinkovci za ostvarene rezultate i promidžbu teniskog sporta i rekreacije.

Izdvojeno

Reci što misliš!