Kultura / Kazaliste

Popularna predstava

Legendarni Maratonci stižu u osječki HNK

Legendarni Maratonci stižu u osječki HNK
Davor Javorovic/PIXSELL

Gošća iz Subotice, koju pamtimo po naslovima ''Dva u jedan'', ''Sumnjivo lice'', ''Pidžamu za šestero''… prilagodila je dramu za scenu ovaj puta

''Već pri samom spomenu naslova kultne komedije 'Maratonci trče počasni krug' javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturi našeg vremena'', piše u programskoj knjižici urednica kazališnih izdanja Ivana Šojat.

Popularnost naslova prepoznao je i intendant Vladimir Ham, uvrstivši ga već u prvu godinu (i drugu sezonu) svog mandata. Režiju je povjerio iskusnoj Olji Đorđević, čije naslove osječka publika pamti i rado gleda, a ansambl se veseli svakoj novoj suradnji s njom. Jamstvo je to svima za dobru zabavu i kvalitetan rad. Gošća iz Subotice, koju pamtimo po naslovima ''Dva u jedan'', ''Sumnjivo lice'', ''Pidžamu za šestero''… prilagodila je dramu za scenu ovaj puta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako predstava nije rezultat jedne osobe ili samo glumaca, nego podrazumijeva višemjesečni, predani rad cijelog tima. Uz redateljicu Đorđević, tu su i scenografkinja Ljubica Petrović, kostimografkinja Dubravka Skvrce i koreografkinja Andreja Kulešević.

Glazbu potpisuje Irena Popović, a songove Danica Nikolić Nikolić. Svjetlo je oblikovao osječki majstor Tomislav Kobia, a glumci imaju i suradnika za scenski govor, Sašu Latinovića jer se predstava izvodi na izvornom jeziku na kojemu je drama napisana.

Aljoša Čepl utjelovit će najmlađeg iz dinastije Topalović, Mirka. Njegovog oca Lakija igra Miroslav Čabraja, a njegovog Milutina, pak, Duško Modrinić. Taj očinski niz nastavlja Antonio Jakupčević kao Aksentije, dok je Maksimilijan dragi gost iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (kojemu ovo nije prvi projekt s HNK-om u Osijeku), Ivica Lučić.

Jedini su likovi koji ne pripadaju obitelji Topalović Đenka Đavo kojega će u predstavi igrati Vladimir Tintor te Bili Piton u interpretaciji Matije Kačana. Dvije dame su Petra B. Blašković kao fatalna Kristina te Ivana Soldo Čabraja kao sobarica Olja.

''Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Dušan Kovačević (rođ. 1948.) napisao na trećoj godini studija dramaturgije (1972.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest. Godine prolaze, a popularnost Maratonaca ne opada, pa ova priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojemu se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o 'najstarijoj balkanskoj obitelji', toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – po riječima autora'', donosi Ivana Šojat.

Što su i kako pripremili naši glumci i autori – doznat ćete vrlo uskoro jer premijera je 8. ožujka s početkom u 20 sati.


Izdvojeno

Reci što misliš!