Kultura / Kazaliste

Palac gore za prvu premijeru Teatra 054

Palac gore za prvu premijeru Teatra 054

U iznajmljenu sobicu jednoga Samca, u kojoj već 17 mjeseci sretan živi sam, iznebuha upadne njegova nova susjeda Samica, žaleći se na samoću i hladnoću. Ubrzo mu promijeni taj “uređeni” život, sastavljen samo od sobice, rada u uredu, prehrane, spavanja i – njegove zlatne ribice.

Kratak je to sadržaj zanimljive predstave “Gospodin Foka”, prve premijere novoga osječkoga kazališta Teatar 054, kojisu nedavno osnovale mlade Osječanke Petra Cicvarić i Sanja Dodig. U kabaretskom ugođaju pozornice nekadašnje Vedre scene, u suterenu zgrade na Trgu slobode 2 (prostor je mladim umjetnicima ustupila udruga Organizacija glazbenih izvođača Osijek – OGI-OS), prošloga je vikenda zaživjela istoimena komorna komična drama srpskoga autora Gordana Mihića.

U 45-minutnom uprizorenju priču o usamljenosti dvoje ljudi, u kojoj se miješaju tužne i smiješne životne situacije, pred osječku su publiku donijeli Petra Cicvarić u svojoj prvoj redateljskoj ulozi, Sanja Dodig kao pomalo napasna Samica i Jadran Grubišić, također rođeni Osječanin. Jadran tumači lik Samca, kojemu nova susjeda od milja daje nadimak Gospodin Foka, surova i ogrubjela srca koji u početku odbija ljubav... Što se kasnije događa – najbolje je da se svatko uvjeri sam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudeći prema viđenom i reakcijama punoga gledališta (istina, kapacitet je samo 50-ak sjedećih mjesta), mladi osječki umjetnici uspjeli su napraviti i te kako dobar posao, unatoč kratkom vremenu za pripremu koje su imali. Režija i glumačka međuigra su uvjerljivi pa prvom projektu Teatra 054 svakako pripada “palac gore”. Valja istaknuti da je trojac imao značajnu potporu Sanjina Sejdinovića (svjetlo i ton) te dua Igor Abramović-Bojan Sauerborn, koji nenametljivo i efektno cijelu predstavu prati uživo svirajući na gitarama i podcrtavajući različita raspoloženja junaka.

Jadran i ja glumimo dva različita temperamenta, ali s istim problemom, a to je usamljenost. Moj lik unosi aritmiju i oscilaciju, prodrma priču. Stvaranje predstave je proces koji se stalno nadograđuje, ali za ovu, premijernu izvedbu smo zadovoljni”, kaže Sanja.

Osim OGI-OS-u, na potpori zahvaljuju i Gradu Osijeku i, kao sponzoru, Osječkoj pivovari. “Jako sam zadovoljna, zbilja. Stajala sam iza i gledala reakcije publike, odlične su. Naravno, još ćemo malo razvijati predstavu”, istaknula je Petra. Naglasila je kako će sljedeće osječke izvedbe biti u posljednjem tjednu listopada, a planiraju i gostovanja u Splitu, Rijeci i Novom Sadu.

[blockquote]Jadran Grubišić: Uživam ponovno igrati u Osijeku
Jadran Grubišić, koji je trenutačno na “privremenom radu” u Zagrebu i Splitu, ističe kako mu je rad na projektu bio – užitak. “Tri godine nakon što sam diplomirao na osječkoj Umjetničkoj akademiji, ponovno sudjelujem u osječkom projektu. Ovo mi je bilo novo iskustvo jer do sada nisam radio ovaj žanr predstave, za koju je potrebna posebna vrsta glumačke koncentracije. Sve mora biti jako precizno, a nadam se da smo uspjeli u tom. Veliki mi je gušt opet raditi s Petrom, kolegicom s klase na UAOS-u, te sa Sanjom, s kojom sam išao na dramsku radionicu Andizetta. Vjerujem da je ovo početak jedne nove osječke kazališne priče”, ističe.
U predstavi, koju je režirala Petra Cicvarić, glume Sanja Dodig i Jadran Grubišić[/blockquote]

Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!