Kultura / Kazaliste

Premijerom Orašara balet se vratio u HNK Osijek

Premijerom Orašara balet se vratio u HNK Osijek

Balet se ponovno vratio na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, i to izvedbom božićnog bajkovitog bijelog baleta "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog.

Najljepša baletna božićna bajka premijerno je izvedena u petak, 22. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Riječ je o jednom od najvećih i najljepših baleta ikada napisanih. Balet se sastoji od dva čina i četiri slike. Na premijeri je nastupilo oko stotinjak plesača, među kojima je bilo 75-etero djece te ostatak profesionalnih plesača. Od gostiju, tu su bili: Edina Pličanić, prvakinja zagrebačkog baleta i prvak Tomislav Petranović. Riječ je o rekonstrukciji baleta zagrebačkog HNK iz 1970. godine, koji su obradili Dinko Bogdanić i Vuk Ognjenović. Dirigent je Filip Pavišić, koreograf i redatelj Waczlaw Orlykowski, a scenograf Gunther Schneider Siemssen. Osnovno scensko platno i kostimi posuđeni su iz zagrebačkoga HNK, a prilagođeni su osječkome kazalištu.

Lijepa božićna priča ispričana je ovako: djevojčica Klara za Božić dobiva na poklon drvenog orašara. Bivajući očarana svojim poklonom, Klara zaspi s orašarom te sanja san, u kojem se orašar pretvara u princa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Balet "Orašar" nastao je po noveli E.T.A. Hoffmanna "Der Nussknacker und der Mauseknig", objavljenoj 1889. godine, koju je poslije obradio Alexsandre Dumas sin. Libreto za balet nastao je suradnjom Čajkovskog i Mariusa Petipa, plesača, koreografa i baletnog pedagoga svjetskoga glasa.

Tekst: Marina Ban/Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!