Kultura / Izložbe

Prijatelji o Osijeku - Izložba starih fotografija

Prijatelji o Osijeku - Izložba starih fotografija

Znate li kako je nekad davno izgledao središnji osječki trg,  tramvaji s konjskom vučom ili kako se pak, gradila konkatedrala?  

11.04.2011. Znate li kako je nekad davno izgledao središnji osječki trg? A Kapucinska ulica, tramvaji s konjskom vučom ili kako se pak, gradila konkatedrala?

Ove, ali i druge zanimljive detalje iz bogate povijesti grada na Dravi Osječani će uskoro moći vidjeti na izložbi starih fotografija i to zahvaljujući grupi građana okupljenih na Facebooku pod nazivom «Prijatelji o Osijeku».
3beea4abbfb937052907a1104becabdb.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od ove srijede Osječani, ali i svi oni koji se zateknu u gradu na Dravi, u izlozima brojnih trgovina, kafića i poslovnih prostora imat će priliku vidjeti više od 400 fotografija staroga Osijeka. Sve su starije od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i na njima se može vidjeti prava osječka prošlost.


LJILJANA MAUL
Posebno mi je drago što ljudi daju svoje slike, skeniraju i na taj način svaka slika krije i priču na zidu i mi to evo pohranjujemo i vidjet ćemo što će biti poslije.

Ni poslije oVe izložbe, fotografije neće pasti u zaborav. Njihova nova predstavljanja i promoviranja već su najavljena.

LJILJANA MAUL
Slike sve kompletno idu u Jug dva Gradsku četvrt, zato što oni prvi imaju proslavu grada i u tom duhu su oni već pripredili svoju cijelu proslavu. Znači vraćamo se tzom nekakvom essekerkom štihu, bontonu, kulturi, hrani i svemu. A poslije toga idu redom prema drugim GČ da bi bilo dostupno svim građanima.

Stare fotografije Osijeka biti će tako dostupne za razgledavanje već od srijede.
Grupa «Prijatelji i Osijeku» druženje sa svim zainteresiranima najavljuju za srijedu u 9 sati na središnjem trgu. Fotografije, ali i priče koje one nose sa sobom, poručuju, i više su no dobrodošle.


VIDEO:
{youtube}QOn49yTPLM8{/youtube}

TEKST: STV

______________________________________________________________

09.04.2011.
Sljedećega tjedna središte Osijeka bit će ukrašeno stotinama fotografija staroga Osijeka.

U svim izlozima duž Kapucinske, Strossmayerove, Županijske ulice, Trga Ante Starčevića, u nekim lokalima i kafićima svoje će mjesto pronaći više od 400 fotografija Osijeka, a nakon tjedan dana slike se sele u Gradsku četvrt Jug II jer oni uskoro imaju proslavu dana gradske četvrti. Nakon toga izložba će se seliti po svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Izložbu organizira Facebook grupa građana pod nazivom Prijatelji o Osijeku koju čini oko četiri tisuće naših sugrađana koji na profil šalju davno zaboravljene fotografije Osijeka.

"Ideja je da pokažemo našu bogatu kulturnu baštinu, tradiciju i essekerstvo u najljepšem smislu te riječi, želimo se sjetiti života grada kada je bio u punom  industrijskom, kuturnom i graditeljskom procvatu, kada je dobio prvu tvornicu piva, kože, šećera, kolači, odjeće obuće...  kada je bio centar Europe", kažu organizatori ovog događaja.

Fotografije su snimljene prije više od 70 godina, a postavljaju ih administratori Facebook grupe Prijatelji o Osijeku.

9fed2e25808b209a353060890630892b.jpg

U srijedu, 13. travnja u 9 sati članovima Facebook grupe pridružit će se dogradonačelnik Osijeka Ivan Vrdoljak te zajedno s njima dijeliti stare fotografije Osijeka građanima.
Vrdoljak je inače "fan" na Facebooku i redovno prati stare slike, razglednice, sjećanja, događanja, ritam grada, obavijesti, vijesti, a prije svega sport i mlade Osječane.

Jedan je od ciljeva grupe potaknuti mlade građane da vole svoj grad i čuvaju kulturnu baštinu, njeguju ga i sade zelenilo, vježbaju, bave se sportom i budu protiv su vandalizma, alkohola i nedoličnog ponašanja.

http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Prijatelji-o-Osijeku/171679659531720

TEKST: Davor Lončarić, Radio Osijek

   


Izdvojeno

Reci što misliš!