Kultura

NAKON UPITA

HNK Osijek raskinuo suradnju s redateljem optuženim za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje

HNK Osijek raskinuo suradnju s redateljem optuženim za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje
Davor Javorovic/PIXSELL

"Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem", rekli su iz HNK za Index

HNK Osijek jučer popodne je raskinuo suradnju s Ozrenom Prohićem, profesorom na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kojeg je veći broj studenata godinama prijavljivao za zlostavljanje, a dio studentica i za seksualno uznemiravanje. Do raskida je došlo nakon pritiska javnosti i upita medija, doznaje Index.

Prohić je prvotno dvije godine bio suspendiran sa svog radnog mjesta na Akademiji, a koncem listopada prošle godine, kada je ujedno i održan prosvjed na kojemu su studenti jasno rekli da Prohić na Akademiju više nije dobrodošao, osječki HNK je s njim započeo suradnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, proteklog tjedna u prvi plan javnosti došao je slučaj redatelja Dalibora Matanića kojeg se optužuje za seksualna uznemiravanja i maltretiranja svojih kolegica, što je i sam priznao nakon što se o svemu ovome počelo naveliko pričati u javnosti.

Tada su brojni zaposlenici kazališta u Hrvatskoj ponovo skrenuli pozornost na Prohića i činjenicu da se još uvijek vodi kao zaposlenik ADU-a, ali i da je, unatoč brojnim optužbama, posao s njim sklopio HNK Osijek. U međuvremenu su, što je i službeno potvrđeno Indexu, odustali od suradnje s Prohićem.

“Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane Prodana nevjesta. Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem.

HNK u Osijeku i dalje ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici, te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju”, kazali su Indexu iz osječkog HNK.

Prosvjed studenata protiv Ozrena Prohića 2023. godine FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!