Vijesti / Regija

premijer u slavoniji i baranji

Potpisan ugovor za nastavak gradnje autoceste Osijek - Budimpešta

Potpisan ugovor za nastavak gradnje autoceste Osijek - Budimpešta
Davor Javorovic/PIXSELL

Potpisivanje ugovora organizirano je na dovršenom, a još uvijek nekorištenom mostu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Osječko-baranjskoj županiji, a posjet je započeo sudjelovanjem na potpisivanju Ugovora za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5, kojeg je ocijenio izrazito važnim za Slavoniju, ali i uopće od strateškog značaja za prometni sustav Hrvatske.

Izrazio je zadovoljstvo što je financiranje ovoga projekta izvedeno u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom banskom za obnovu i razvitak, kroz kvalitetan rad Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
 
"Izravni kontakti koje smo imali s upravom EBRD-a pomogli su da naše tvrtke Osijek Koteks i GP Krk  dobiju ovaj posao i da se on realizira u sljedeće dvije godine", istaknuo je premijer Plenković.
 
Posebno je zahvalio županu Ivanu Anušiću koji je od početka svog mandata stavio naglasak na ovaj projekt koji je važan i za Osječko-baranjsku županiju i za povezivanje koridora Vc, koji povezuje Mađarsku i ostale zemlje sjevernije od Hrvatske s Hrvatskom i BiH.
 
"Mislim da će ova investicija pridonijeti i gospodarskom rastu ovdje u Slavoniji. Uklapa se i u orijentaciju Republike Hrvatske da u cijelom ovom mandatu ova Vlada kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pruži razvojnu ruku Slavoniji i omogući joj iskorak koji je dugo očekivala kako bi se razvijala jednako brzo i kvalitetno kao i ostali krajevi Hrvatske", poručio je predsjednik Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan je to od najvećih mostova u Republici Hrvatskoj. Ugovor je s izvođačima radova potpisao predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

Slijedom objavljenog javnog natječaja, usklađenog s propozicijama natječaja Europske banke za obnovu i razvoj, za potrebe ugovaranja građevinskih radova na izgradnji dionice most Halasica – Beli Manastir, koji će se financirati sredstvima Projekta „Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc“, u propisanom roku za dostavu ponuda Hrvatske autoceste d.o.o. primile su samo jednu ponudu i to poslovne udruge "Osijek-Koteks i GP Krk d.d.

Vrijednost ponude bez PDV-a je  59 milijuna eura, a ta poddionica duga je 17,5 kilometara. Početak izgradnje u planu je u prvoj polovici ove godine, odnosno po potpisivanju ugovora, dok se dovršetak izgradnje planira do sredine 2022. godine (24 mjeseca od dana početka radova). Osijek-Koteks već je uključen u pripremu gradnje nastavka autoceste jer je gradio infrastrukturu za nadvošnjak preko potoka Halasice te još sedam nadvožnjaka i putnih prijelaza koji će omogućiti normalno odvijanje lokalnog prometa dok se bude gradila dionica do Belog Manastira.  

Projektira se i posljednjih pet kilometara autoceste u Baranji, a očekuje se kako će posljednji metar autoceste na koridoru Vc u Hrvatskoj biti dovršen do kraja 2023. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!