Vijesti / Ostalo

Minimalni iznosi

Svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj živi od 350 eura, a evo kada kreće isplata mirovina u ožujku

Svaki treći umirovljenik u Hrvatskoj živi od 350 eura, a evo kada kreće isplata mirovina u ožujku
Igor Soban/PIXSELL

Trenutno takvih umirovljenika ima 265.565, a iznos njihove mirovine manji je od trećine prosječne hrvatske plaće

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje obznanio je kako će isplata mirovina za veljaču krenuti u petak, 8. ožujka. Ova isplata označava posljednju prije primjene siječanjskog usklađivanja, čiji je postotak već poznat kao 4,19 posto. Mirovine povećane tim postotkom bit će isplaćene tek u travnju za ožujak, s iznosima koji pokrivaju siječanj i veljaču. Iako će neki umirovljenici primijetiti povećanje svojih mirovina za samo 14 eura, drugi će doživjeti njihovo znatnije povećanje, od 78 eura ili više, piše Mirovina.hr.

Prosjek mirovina za oko 1,2 milijuna umirovljenika u veljači je iznosio 495 eura. Međutim, kada se izuzmu korisnici prema međunarodnim ugovorima, prosjek raste na 556 eura, uključujući mirovine koje se isplaćuju prema posebnim propisima. Te mirovine čine 46,7 posto prosječne plaće. Mirovine prema međunarodnim govorima primaju 185.227 umirovljenika, što su uglavnom oni koji su samo kratko radili u Hrvatskoj i primaju prosječno 152 eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Siječanjske mirovine su porasle u prosjeku za pet eura, ali većina umirovljenika nije osjetila to povećanje. Povećanje je rezultat povrata od pet posto umirovljenicima prema posebnim propisima, kao i povećanja osnovnih mirovina iz oba mirovinska stupa. Hrvatska ima samo 16.459 umirovljenika iz oba mirovinska stupa, s osnovnom mirovinom od 697 eura, uz dodatak iz drugog stupa.

bankomat euri
Sindikat nije zadovoljan U travnju rastu mirovine. Umirovljenik Dragan će mjesečno dobivati 20 eura više: ''Treba mi, ali to nije rješenje''

Okvirno, trećina umirovljenika u Hrvatskoj živi s mirovinom od samo 350 eura mjesečno. Prosjek starosnih i prijevremenih mirovina, koje prima gotovo 700.000 umirovljenika, iznosi 548 eura. Tu su i invalidske mirovine kojih oko 88.000 iznosi prosječno 374 eura, te obiteljske mirovine s prosječnih 432 eura za više od 160.000 primatelja. Vojska i branitelji imaju značajno veće mirovine – respektivno 721 i 1.095 eura.

Podatak da skoro trećina umirovljenika prima mirovinu od 350 eura, koji neprestano raste, zabrinjavajući je.

euri novac
Novosti u isplati Grad Osijek osigurao uskrsnice umirovljenicima, evo kolike će biti i kako će se slati

Trenutno takvih umirovljenika ima 265.565, a iznos njihove mirovine manji je od trećine prosječne hrvatske plaće.


Izdvojeno

Reci što misliš!