Vijesti / Ostalo

UREDBA O KOEFICIJENTU

Anušić vraća vojsku u Baranju i povećava plaće vojnicima za 40 posto

Anušić vraća vojsku u Baranju i povećava plaće vojnicima za 40 posto
Davor Javorović/PIXSELL

“Radi se o povratku između 650 i 850 pripadnika na razini jedne bojne koja će vratiti u vojarnu u Baranji”, rekao je Anušić koji kao prednosti ističe sigurnosne i demografske razloge

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da će primanja pripadnika Oružanih snaga u prvoj polovici ove godine porasti za 40 posto, kao i da se do kraja 2026. godine predviđa povratak vojske u vojarnu u Belom Manastiru, piše Večernji list.

“Vlada priprema izmjenu uredbe o koeficijentima zahvaljujući kojoj će se pripadnicima Oružnih snaga plaća povećati za 40 posto u prvoj polovici ove godine” rekao je ministar Anušić na saborskom ‘aktualcu’, odgovorivši na pitanje HDZ-ova zastupnika Stipana Šašlina o materijalnim pravima vojnika. Osim toga, istaknuo je resorni ministar, već su povećane plaće djelatnika MORH-a za 10 posto te dnevnice za svih 312 pripadnika kontingenata koji se nalaze u misijama diljem svijeta, za 25 do 30 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od ostalih prioriteta, ministar je naveo povratak vojske u Beli Manastir. S realizacijom tog projekta, vrijednog 28 milijuna eura, kreće se ove godine, a bit će dovršen do kraja 2026.

“Radi se o povratku između 650 i 850 pripadnika na razini jedne bojne koja će vratiti u vojarnu u Baranji”, rekao je Anušić koji kao prednosti ističe sigurnosne i demografske razloge.

”U blizini je granica na kojoj imamo dosta problema kada govorimo i o migrantima i o sigurnosnim ugrozama koje su jasno definirane u današnjoj geopolitičkoj situaciji”, kazao je. Povratak vojske u Baranju imati će pozitivne demografske učinke zbog doseljavanja velikog broja ljudi koji će tamo živjeti i raditi, kaže ministar obrane, s obzirom da se radi o kraju koji je u zadnjih 20 godina izgubio mnogo stanovnika.

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na upit Franka Vidovića (Socijaldemokrati) o prijedlozima desnice da vojska zbog migranata treba biti na granicama, rekao je kako hrvatskoj vojsci nije mjesto na granicama.

”Hrvatska policija je kvalitetno opremljena i obučena te onakva kakva treba biti, a ne onakva kakvom su je htjeli portretirati neki s lijevog političkog spektra koji su htjeli spriječiti ulazak u šengenski prostor”, izjavio je. Čuvanjem i nadzorom granica bavi se i Frontex (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu), dodao je Plenković te najavio sastanak u Sarajevu na kojem će razgovarati o potpisivanju sporazuma između te agencije i Bosne i Hercegovine, kako više ne bi dolazilo do nekontroliranog kretanja nezakonitih migracija.


Izdvojeno

Reci što misliš!