Lifestyle / Ostalo

Osječki kvartovi

Višnjevac: Od Adolfovog dvora do suvremenog osječkog zapadnog bisera

Višnjevac: Od Adolfovog dvora do suvremenog osječkog zapadnog bisera
SiB.hr

Danas je Višnjevac veliko osječko prigradsko naselje i sastavni dio Osijeka koje ima 47 ulica te, prema popisu iz 2021. godine, gotovo šest tisuća stanovnika

U okviru serijala ''Osječki kvartovi'' nastavljamo s predstavljanjem prigradskih naselja i svih njihovih obilježja, odnosno prednosti i mana svakog pojedinog osječkog predgrađa. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Drugo je na redu Višnjevac, naselje na zapadnoj strani grada na Dravi koje je službeno nastalo u drugoj polovici 19. stoljeća, uz glavnu cestu Osijek – Našice. Prema dostupnim podatcima, u tom razdoblju u navedenom naselju nije živjelo niti stotinu ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Budući da se Višnjevac tada nalazio u većinskom vlasništvu grofovske obitelji Pejačević, nazivao se Adolfovim dvorom iliti Adolfovcem po svojemu vlasniku, grofu Adolfu kojega je kasnije naslijedio Ladislav Pejačević. Ta je obiteljska loza posjedovala veliko imanje u današnjoj Ulici Nikole Šubića Zrinskog, no zbog manjka muških potomaka, početkom 20. stoljeća je izumrla.

Nakon Prvog svjetskog rata, odnosno u doba agrarne reforme, plemićka su dobra spomenute obitelji parcelirana i dodijeljena brojnim doseljenicima ljudi iz Vojvodine, Crne Gore, Istre, Like, Mađarske i ostalih krajeva. S obzirom na to da je po završetku Drugog svjetskog rata iz naselja iselila većina Nijemaca, 1948. godine dobilo je naziv Višnjevac kako bi se uklonile asocijacije na Adolfa Hitlera.

U tom je razdoblju ujedno započeo i novi val migracija, pa su Višnjevac naseljavali brojni Dalmatinci, Bosanci, Hercegovci i Zagorci. Spomenute je godine u naselju krenula raditi osnovna škola, godinu kasnije pokrenuo se nogometni klub, dok se na Malu Gospu 1968. otvorila Župa Rođenja Blažene Djevice Marije. Godine 1982. pokrenut je Boćarski klub Višnjevac, jedan od najstarijih u Slavoniji.

Naselje Adolfov dvor na karti u prošlosti; IZVOR: Ervin Biglbauer

Poznato je kako se u Višnjevcu krajem 19. i početkom 20. stoljeća proizvodio i alkohol, a posebice rakija. Uz navedene objekte, u navedenom se naselju nalazio i ljetnikovac grofa Pejačevića, a 1860. godine u današnjoj je Ulici bana Josipa Jelačića sagrađena Kapelica sv. Marije.

U istoj su ulici 1899. godine Janoš i Elizabeta Vegh otvorili kultnu višnjevačku krčmu Palilulu koja je dugo godina predstavljala najpoznatije odmorište konjima i putnicima koji su prolazili starom rimskom cestom prema Osijeku.

''Nedjeljom su tamo svirale dvije vrste glazbe – ciganska i pleh, a i kartalo se te igrao bilijar. Osim toga, u sklopu gostionice Marijan bila je kuglana, dok je kod nekadašnjeg tramvajskog okretišta postojala birtija Vaso'', prisjeća se 78-godišnji Višnjevčanin.

Gostionica Palilula u Višnjevcu; IZVOR: Ervin Biglbauer

Unatoč nekadašnjem bogatom ugostiteljskom životu, naselje je dugo vremena imalo problema s kanalizacijom, ali i sa sukobima između Retfalčana i Josipovčana koji podsjećaju na one koji su vodili Jugovci i Vijencaši (stanovnici VBK).

''Ta su tri naselja upravo tako 'partijala', i to posebice tijekom održavanja nekih događanja. Ako bi tko iz Retfale ili Josipovca slučajno pogledao curu iz Višnjevca, krenula bi ulična tučnjava'', prepričava 31-godišnja Iva koja u Višnjevcu živi 20-ak godina.

Novinski članak o uvođenju kanalizacije u Višnjevcu i Josipovcu; IZVOR: Vladimir Krajišnik

Danas je Višnjevac veliko osječko prigradsko naselje i sastavni dio Osijeka koje ima 47 ulica te, prema popisu iz 2021. godine, gotovo šest tisuća stanovnika. Naselje je omeđeno kanalom Petruš (istočno), kanalom Crni fok (zapadno), rijekom Dravom od Crnog foka do Petruša (sjeverno) i obilaznicom od Petruša do Crnog foka (južno).

Jedna od glavnih prednosti Višnjevca izrazito je dobra prometna povezanost s Osijekom – dio naselja sadrži biciklističku stazu, do Josipovca, prigradskog naselja u blizini vozi autobus, a prije deset je godina Višnjevcem krenuo prolaziti i tramvaj, čineći ga jedinstvenim osječkim prigradskim naseljem budući da nijedno drugo nema takvu vrstu prijevoza.

Tramvajsko okretište u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

''Kada mi djeca budu narasla, moći ću ih upisati u bilo koju osnovnu ili srednju školu u Osijeku jer do gotovo svake vozi tramvaj, i to upravo iz Višnjevca'', pojašnjava Višnjevčanka koja s obitelji od 2006. godine stanuje u spomenutom naselju.

U isto vrijeme, posebnost je Višnjevca činjenica kako njegovi stanovnici mogu pobjeći od gradske vreve budući da sadrži bent okružen prirodom i Dravom koji vodi sve do Promenade. U njegovom se okviru nalazi dječje igralište, park za pse ''Višnjica'' te izletište Stara Drava s rasvjetom, klupama i roštiljima.

''Nedjeljom ručamo pa odemo na bent, gdje znamo i roštiljati te slaviti rođendane. Imam osjećaj da su djeca ovdje mnogo opuštenija nego u gradu i manji im je stres, a opet smo blizu Osijeku i sve nam je nadohvat ruke'', dodaje Višnjevčanka.

Izletište Stara Drava, bent i park za pse u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

S obzirom na svoj položaj blizu prirode i Drave, Višnjevac je naselje koje, prije svega, obiluje sportskim sadržajima. Uz spomenute NK Višnjevac (seniori i pet mlađih kategorija) i Boćarski klub Višnjevac (seniori), tu su još i ŽNK Višnjevac (seniorke i dvije mlađe kategorije nogometašica), Šahovski klub Višnjevac (seniori i mlađe kategorije), Športsko ribolovni klub Višnjevac (seniori) te ŽOK Ferivi Višnjevac (natjecanje u tri seniorske lige i natjecanje svih mlađih dobnih kategorija, kao i mala i mini odbojka).

Od udruga sa sjedištem u Višnjevcu izdvajaju se MUH Matica umirovljenika Grada Osijeka (Podružnica Višnjevac), Aktivni umirovljenici Višnjevac te Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek (Klub Višnjevac).

Sportski tereni u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Među ostalim se pak sadržajima ističu groblje, spomenuta Župa RBDM, poštanski ured, ambulanta, zubar, ljekarna, bankomati, eMobi bicikli, štandovi sa svježim voćem i povrćem, teretana, kiosk, pekarnice, dom za starije i nemoćne osobe, svečana sala te nekoliko malih trgovina mješovitom robom i dječjih igrališta.

Pokraj Osnovne škole Višnjevac, 2019. godine izgrađen je istoimeni vrtić okružen sportskim i dječjim igralištima te spravama za vježbanje.

Osnovna škola, igrališta i sprave u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

U neposrednoj se blizini naselja, odnosno na ulazu u Retfalu nalaze dvije benzinske crpke, dva veća trgovačka centra, Portanova te restorani brze prehrane. Sadržaji koji Višnjevčanima još nedostaju ugostiteljski su objekti s domaćom hranom, veća trgovina, uređeniji nogostupi, proširene ulice te manifestacije usmjerene prema mladima.

''U Višnjevcu se nalazi nekoliko kafića i dobili smo još par novih, no u njima borave uglavnom stariji. Ja kao student, stoga, gravitiram prema sadržajima u centru grada i Tvrđi do kojih, srećom, postoji javni prijevoz'', govori 25-godišnji Višnjevčanin Filip.

Kružni tok u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, s obzirom na njegovu istovremenu mirnoću i bogatstvo sadržaja, u Višnjevcu žive pripadnici svih generacija – od studenata i zaposlenika, preko obitelji s djecom, pa sve do umirovljenika, no najviše je stanovnika srednje dobi. Cijene nekretnina ovise o lokacijama i površinama zemljišta.

''Za kupovinu stare ili ruševne kuće u Višnjevcu trebat ćete izdvojiti od 30 do 50 tisuća eura, dok useljivi stambeni objekti koštaju od 100 do 120 tisuća eura, a građevinska zemljišta za izgradnju oko 30 tisuća eura'', ističe ing. građ. Mirko Ivković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac.

Ulaz u Višnjevac iz grada; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Dodaje kako je u Ulici bana Josipa Jelačića nedavno otvoren Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, dok se planira zacjevljenje kanala oborinske odvodnje u Ulici Nikole Šubića Zrinskog i izgradnja parkirališta, kao i biciklističke staze kroz Višnjevac s javnom rasvjetom iz programa ITU.

Zelena podloga na novoobonovljenoj tramvajskoj prugi
uskoro ponovo u funkciji Nova tramvajska pruga prema Višnjevcu dobila zelenu dekoraciju

''U tijeku je pak izmjena vodovodne mreže u 24 ulice na području Višnjevca u sklopu izvođenja Projekta Osijek 4 vrijednoga 21,8 milijuna eura, kao i izgradnja kanalizacijske mreže u Ulici Petra Zrinjskog te rekonstrukcija, odnosno sanacija ceste u Ulici bana Josipa Jelačića'', navodi Ivković.

U konačnici, višnjevačke manifestacije tijekom godine uključuju molitvu i polaganje vijenaca kod spomenika poginulima i nestalima u Domovinskom ratu na Uskrsni ponedjeljak, polaganje vijenaca na groblju na Dan Svih Svetih, paljenje svijeća u Perivoju hrvatskih branitelja povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te božićni advent.

Župa RBDM i spomenik braniteljima u Višnjevcu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, najpoznatije je događanje u navedenom naselju obilježavanje Dana Mjesnog odbora Višnjevac na Malu Gospu, točnije 8. rujna. Uz crkveni god Župe RBDM, tada se, između ostaloga, tradicionalno održavaju humanitarni malonogometni turnir te svečana akademija s fišijadom na kojoj je prošle godine sudjelovalo više od 200 ekipa i nazočilo otprilike tri tisuće posjetitelja.

Koje je najbolje prigradsko naselje za život?

Rezultati
  • Josipovac   7% (93)
  • Višnjevac   64% (795)
  • Cvjetno   4% (50)
  • Brijest   2% (25)
  • Lijeva obala   17% (207)
  • Tenja   4% (55)
  • Klisa   0% (3)
  • Sarvaš   1% (18)
Vrati se na glasanje

O popularnosti Višnjevca govori i činjenica kako su o njemu braća Pejić 2008. godine snimila i pseudodokumentarni film naziva ''Višnjevac: Moć i raščika'' prikazan na nekoliko festivala. Četiri godine kasnije snimili su i njegov nastavak – ''Višnjevac 2: Strava i paranormalno''. U navedenom je naselju rođen i poznati hrvatski pjevač Miroslav Škoro.

kvartovi lijeva obala
Osječki kvartovi Lijeva obala: Mirna obiteljska naselja uz Dravu koja odišu zelenilom i sve većom urbanizacijom

Višnjevac je drugo u nizu osječkih prigradskih naselja koje smo obradili u okviru ovoga serijala. Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu naselje u kojemu on živi posebno i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom naselju koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: [email protected] i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Josipovcu!


Izdvojeno

Reci što misliš!