Vijesti / Ostalo

15. siječnja

Danas slavimo obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Znate li da četiri zemlje još to nisu učinile?

Danas slavimo obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Znate li da četiri zemlje još to nisu učinile?
Davor Matovac/SiB.hr

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sljedeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.

Njemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sljedeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No znate li do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje? Kako donosi Večernji list, to su ButanLiberijaNiger Tonga. Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u veljači 2022., dok SU Srednjoafrička Republika i Togo to učinili isti dan - 18. rujna 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalo donijelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.


Izdvojeno

Reci što misliš!