Vijesti / Ostalo

PITANJE SVIH PITANJA

Agent za nekretnine o skupim cijenama: "S tim je gotovo. Ulazimo u ciklus negativne putanje, početkom 2024. sprema se velika promjena"

Agent za nekretnine o skupim cijenama:
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Cijene kvadrata diljem Europe dotaknule su svoj maksimum za ovaj gospodarski ciklus te su već neko vrijeme u silaznoj putanji. Hoće li se to preliti na Hrvatsku i je li proces krenuo?

U prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, hrvatsko tržište nekretnina doživjelo je pad prometa u iznosu od devet posto. Cijene kvadrata diljem Europe dotaknule su svoj maksimum te su već neko vrijeme u silaznoj putanji. Hoće li se to preliti na Hrvatsku i je li proces krenuo? 

"Iako mi uvijek malo kaskamo za drugima, očigledno ni Hrvatska nije izuzeta od ovih zbivanja", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Srđan Javorčić iz CIO nekretnina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Hrvatskoj se sve manje gradi.

"To je neosporno. Znate, kad investitori vide da dolazi do usporavanja, a financiraju se putem banaka, u kojima kamate sada rastu, apsolutno su svjesni umanjivanja potencijala za profit. Takva odsutnost adekvatne i pozitivne ekonomske projekcije za dogledno vrijeme stvara određeni strah i neizvjesnost, što traje sve dok se ne vidi dokle će započeti pad ići i kad bi se trebao zaustaviti", pojašnjava Javorčić.

Vlasnici i dalje drže izvješene nerealno visoke cijene. Ipak, samo mali dio njih uspije zadovoljiti svoje (pre)velike apetite. Tako je trenutna prosječna razlika između oglašene i postignute cijene kvadrata 15 posto.

"Ja mislim da je još i veća. Ne samo to nego se i automatski s padom potražnje povećava. Ima jako puno nerealno visoko oglašenih cijena. Vlasnici imaju visoke prihode od najma i zbog toga nemaju potrebe prodavati. Ali kako se bude pojavljivalo sve više drugih opcija za investiranje, popraćeno padom potražnje, doći će i do korekcije cijena. Svakako treba apelirati na lokalne samouprave i resorno ministarstvo da se ubrza ishođenje građevinskih dozvola, jer se boljom i kvalitetnijom produkcijom novih stanova automatski uravnotežuju i cijene", dodaje Javorčić.

U prošlom ciklusu, između 2008. i 2015., su se prosječne cijene nekretnina u Hrvatskoj korigirale za nekih 25 posto. Nakon toga je rast bio jedino što je tržište poznavalo, što je rezultiralo stanjem opće euforije i optimizma. Trenutno je svima teško zamisliti da bi se išta slično krahu od prije 15 godina moglo opet dogoditi. Isto tako se mislilo i 2008. godine.

urbana vila
potražnja za kvadratima Urbane vile u Osijeku niču na svakom koraku, većina ih se proda i prije izgradnje. Tko su kupci?

"Uvijek postoje ciklusi. Ono što je sigurno je da ćemo sad ući u onaj negativne putanje. Koliki će biti pad i dokle će trajati, to je pitanje svih pitanja. Poslije toga će, naravno, opet na tržište stići stabilizacija i oporavak", kaže Javorčić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!