Vijesti / Osijek

potražnja za kvadratima

Urbane vile u Osijeku niču na svakom koraku, većina ih se proda i prije izgradnje. Tko su kupci?

Urbane vile u Osijeku niču na svakom koraku, većina ih se proda i prije izgradnje. Tko su kupci?
Ilustracija/SiB.hr

Čak 95 posto takvih nekretnina proda se i prije nego su završene

Posljednjih nekoliko godina stambena novogradnja u Osijeku je u nezaustavljivom rastu. U svakom kvartu niču nove kuće i zgrade, a prvenstveno dominiraju trodomke, tzv. "urbane vile". Cijena kvadrata u novogradnji u Osijeku došla je do dvije tisuće eura po kvadratu. Luksuzne idu i do 2500, a najviše se gradi defitnitivno u Retfali.

Čak 95 posto takvih nekretnina proda se i prije nego su završene, priča za Tportal jedan od agenata za prodaju nekretnina i objašnjava tko su najčešće kupci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Baš nedavno sam imao slučaj da je IT-jevac, kojemu je svejedno gdje radi, prodao kuću u Zagrebu i preselio se u Osijek jer su on i njegova partnerica uočili da je ovdje život jeftiniji, a grad je dovoljno velik, ima dovoljno sadržaja, sveučilište, no vozeći se na posao i s posla ne gube puno vremena, nego mogu i biciklom s jednog na drugi kraj grada'', opisuje kupce koji kucaju na vrata Zoran Barišić iz Ljubek nekretnina.

Nije ni čudo. U Zagrebu se novogradnja teško može naći ispod 4000 eura po kvadratu, a u posljednje vrijeme sve je više zgrada s astronomskim cijenama stanova i od 7-8 tisuća eura po kvadratu.

No ne kupuju svi nekretnine za život u Osijeku. Za 40 tisuća eura u Zagrebu ili na moru se ne može kupiti ni garaža, a u Osijeku (na rubnim dijelovima), za te novce mogu kupiti garsonijeru i zatim je iznajmljivati.

''Prilikom kupnje vodili su se time u kojim gradovima mogu za svoj novac nešto kupiti i iznajmljivati. Jednostavno, spašavaju svoj novac'', rezimira Barišić za Tportal, dodajući da cijene kvadrata u Osijeku ne bi više trebale rasti i da će stagnirati.

Ali naravno, ne kupuju samo Zagrepčani takve nekretnine u Osijeku. Sve je više i mladih osječkih obitelji, posebice onih koji rade u IT-ju, koje si mogu prištiti stanove u novogradnji. S najavljenim investicijama u gradu, ne vjerujemo da će se ovaj trend skoro završiti.


Izdvojeno

Reci što misliš!