Vijesti / Ostalo

Počela sezona skijanja

Ionako skupo skijanje ove sezone skuplje je za još 30 posto

Ionako skupo skijanje ove sezone skuplje je za još 30 posto
Petar Glebov/PIXSELL

Noćenje u hotelu s 4 zvjezdice s doručkom i večerom već sad je 130 eura, a očekuje se da će sve još dodatno poskupjeti do tradicionalnog 'hrvatskog tjedna'. Do sad bi išlo i 200.000 Hrvata na skijanje, a dobro je što ove godine neće biti nepreglednih gužvi jer ulazimo u Schengen

Iako nema korone, vlada nova pošast - poskupljenja. Za zimovanje se mora odvojiti i do 30 posto više nego lani.

Na malo više od tri sata vožnje od Zagreba nalazi se Katschberg, austrijsko skijalište u kojem uživa stotinjak Hrvata. Za otvorenje sezone idealni uvjeti - ima snijega, a nema gužvi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Skijaši su se nakon dvije pandemijske sezone zaželjeli skijanja. Za cijepljenje i maske više nitko ne pita.

"Snijeg pada, super nam je, konačno smo krenuli bez nekih restrikcija. Sutra stiže pojačanje? Idemo sutra u Nassfeld, bit će nas 300, pratit ćemo i tekmu!", izjavljuje Nino Stančić Vidrač, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja i snowboardanja.

No, poteškoće su uvijek tu iza ugla, možda to više nije koronavirus, ali jesu poskupljenja, koja će se najviše osjetiti na vrhuncu sezone.

Početak sezone idealan je za one koji žele izbjeći gužve, ali i uštedjeti koju kunu, odnosno euro. Cijene su već sada 20 do 30 posto više, a zimovanje u udarnom hrvatskom tjednu rijetko tko će si moći priuštiti.

Poskupljenja se najviše osjete na samom skijalištu, no porasle su i cijene smještaja. U ovom trenutku noćenje u hotelu s 4 zvjezdice, s uključenim doručkom i večerom, košta 130 eura.

"Cijene su porasle, energija je ekstremno poskupila, namirnice su skuplje, sve je poskupilo. Pića, cijene sirovine su drastično narasle… I zato smo morali poskupjeti. Kod nas je noćenje oko 10% skuplje, ali cijene su povećali i manji iznajmljivači, jednostavno - sve je skuplje", primjećuje Astrid Graggaber, vlasnica hotela.

Nekad se govorilo o 200.000 Hrvata u udarnom skijaškom hrvatskom tjednu. Prvi put zbog Schengena neće biti nepreglednih gužvi na granicama. Ali za mnoge to ništa ne znači, jer si zimovanje i dalje ne mogu priuštiti, piše Danas.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!