Vijesti / Ostalo

Orbanova bodljikava žica ubija životinje na hrvatsko-mađarskoj granici

Orbanova bodljikava žica ubija životinje na hrvatsko-mađarskoj granici

Mađarski premijer Viktor Orban donio je odluku o postavljanju bodljikave žice duž mađarske granice s hrvatskom kako bi se spriječile izbjeglice i migranti u ilegalnom prelasku granice. Međutim, istom tom bodljikavom žicom učinjena je golema šteta životinjskim migracijama što će ostaviti ogromne posljedice po divljač, ponajviše jelensku.

O tome je prvi puta u programu Radio Baranje progovorio načelnik Općine Petlovac Milan Knežević u telefonskom razgovoru za emisiju Brifing još na početku migracijske krize 21. rujna.

- Bodljikava ograda djeluje uistinu zastrašujuće. Od Duboševice do Torjanaca odvija se masovna migracija divljači, a sada će štete biti velike... rekao je Knežević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na službenoj Facebook stranici 'Romulić i Stojčić multimedia studio' objevljen je VIDEO snimljen na hrvatsko-mađarskoj granici u Baranji u kojem se vidi krdo jelenske divljači kako prolazi u ogradu. Prije bodljikave žice, preko granice ih je prelazilo i po nekoliko tisuća u krdima.

 

Drveće na ovom snimku je granica između Hrvatske i Mađarske u Baranji. Do prije neki dan su tu jeleni migrirali preko granice na dnevnoj bazi, i to ponekad i po par tisuća, u velikim krdima... sada je tu Orbanova bodljikava žica! :(#menivrijedno

Posted by Romulić & Stojčić multimedia studio on Sunday, October 18, 2015

- Žica koju Mađari postavljaju na granice oštricama reže meso do kosti. Nema tog novca koji bi bio vrijedan toga da se neko dijete ozlijedi ili, još gore, pogine. I zato sam Mađarima odbio prodati žicu za njihove ograde. Za taj bih posao dobio pola milijuna eura, no taj novac nije ništa u usporedbi s ljudskim životom, rekao je to 40-godišnji Murat Ekrek, suvlasnik njemačke firme Mutanox, specijalizirane za izradu raznih vrsta ograda i žica, piše Večernji list.

Naime, Mađari nisu naručili običnu bodljikavu, već tzv. oštru bodljikavu žicu. Umjesto zubaca, ona uzduž središnje žice ima poslagane oštrice koje poput britve nanose ozljede.

- Takva vrsta žice ima svoju namjenu – postavljaju je na vrh ograda u zatvorima, oko zračnih luka, njome se štite brodovi od piratskih napada, zaustavljaju kriminalci. A izbjeglice to nisu. Oni samo bježe od rata. A kamo? U žicu koja će ih masakrirati. Nismo mogli prodati. Etika nam je to branila, kaže Murat.

[blockquote]Za detaljnije pojašnjenje situacije pitali smo i mag.ing. zootehnike, Gorana Andraševića:

- Ova ograda naprasno je zapriječila migracijske putove divljači koje ona svakodnevno prelazi već tisućama godina. Broj jelenske divljači koja je u nagomilanim krdima prelazila iz Mađarske u Hrvatsku ponekad je iznosio više od tisuću grla.  Sigurno je da će divljač biti „kolateralna žrtva“ postavljanja ograde,  u kojoj mjeri teško je reći , no matični fond pojedinih  životinjskih vrste mogao bi biti ugrožen ovom nesretnom  pojavom.
Divljač je navikla  bez ikakvih prepreka kretati se šumama i poljima te nije svjesna opasnosti ograde. Kod mjesta Luč nedavno je zabilježeno stradavanje srnjaka u žici, a sada smo svjedoci stravičnih slika izmasakrirane košute nedaleko graničnog prijelaza Udvar.  Ograda je problem i za divlje svinje, koje se rujući povrjeđuju na ovu žicu oštru poput žileta. Nažalost, nadležne institucije još nisu dali konkretne prijedloge kako  pomoći divljači u novonastaloj situaciji. Jedina konkretna mjera tek je zabrana lova na području uz  granicu s mađarske strane.[/blockquote]

SiB.hr/Radio Baranja


Izdvojeno

Reci što misliš!