Vijesti / Ostalo

Dogovoreno ulaganje više od milijardu kuna za izgradnju i održavanje cesta u Osječko-baranjskoj županiji

Dogovoreno ulaganje više od milijardu kuna za izgradnju i održavanje cesta u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije nalazi se 511 kilometara državnih cesta, a u naredne 2-3 godine dogovoreno je ulaganje više od milijardu kuna za njihovu obnovu ili izgradnju novih kilometara. Naravno, nastavak izgradnje 29,5 kilometara autoceste kroz Baranju je najveća i najskuplja investicija, no za tu i druge preostale dionice Koridora 5c definirane su sve stavke, pa i rokovi izgradnje.

O tomu i drugim aktualnostima razvoja prometa na području Osječko-baranjske županije jučer,28. svibnja 2018. godine, na radnom sastanku su razgovarali župan Ivan Anušić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i njihovi suradnici. Na sastanku su bili i pomoćnik ministra Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i predsjednik Uprave HAC Boris Huzjan.

- Razgovarali smo o nastavku i ubrzanju najvažnijih prometnih projekata Osijeka kao važnog prometnog čvorišta. Najvažniji infrastrukturni projekt je nastavak Koridora 5c, u komu su za neke objekte već otvorene ponude u vrijednosti 80 milijuna kuna. Za nastavak radova od Osijeka prema Belom Manastiru postoji građevinska dozvola, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom financija dogovara s međunarodnim financijskim institucijama kako bi se ta investicija financijski zaokružila. U ovoj godini očekujemo raspis natječaja i početak radova. Preostalih pet kilometara do Mađarske treba usuglasiti s mađarskom stranom, kao i točna točka gdje će se spojiti autocesta između Hrvatske i Mađarske, no razgovori se vode i očekujemo dogovor vrlo brzo – rekao je ministar Butković te dodao da se razgovaralo o obnovi svih državnih cesta na području Osječko-baranjske županije, za što je do 2020. godine predviđeno ulaganje oko 230 milijuna kuna. Vrlo brzo, već za mjesec dana očekuje se potpisivanje ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za obilaznicu Petrijevaca, potom raspis natječaja i – početak radova.

Izgradnja obilaznice Petrijevci, procijenjene vrijednosti projekta na 58 milijuna kuna, nastavak je rješavanja jednog od najvećih prometnih problema na području Osječko-baranjske županije, a to je loše stanje, uz izrazitu ugroženost sigurnosti na tzv. Podravskoj magistrali, nastalo zbog preopterećenja teretnim prometom prijevoznika koji izbjegavaju korištenje autoceste. Tako se nakon Valpova i Donjeg Miholjca radi i treća obilaznica gradova na toj dionici, a potom slijedi proširenje ove ceste po dionicama.

Župan Ivan Anušić bio je zadovoljan tijekom sastanka i zaključcima jer, kako je rekao, dogovoreni su konkretni projekti s konkretnim terminima realizacije.

- Četiri ključna prometna koridora (ceste, željeznica, zračna luka i riječni pomet) daju posebnu kvalitetu i potencijal za razvoj gospodarstva, turizma i drugih djelatnosti Osječko-baranjske županije. Projekti su realni, dogovoreni su i vrlo brzo će se realizirati, a time resurse cijele Županije stavljamo na višu razinu konkurentnosti. Samo u segmentu cesta i autocesta vrijednost investicija iznosi više od milijardu kuna za 2-3 godine. Tu je i 145 milijuna kuna za izgradnju luke za rasute terete, 6 milijuna kuna za putničko pristanište. Počinje se raditi projektna dokumentacija za željezničku prugu Osijek - Virovitica – Zagreb, što je najslabija točka u svim koridorima. Dogovorena je realizacija 19 željezničko-cestovnih prijelaza, u pripremi je obnova željezničkog kolodvora u Osijeku u vrijednosti 18 milijuna kuna, kolodvor Erdut priprema se za schengenski režim, a kolodvor Laslovo - Korođ omogućit će sjecište vlakova i dvostruko povećati prometovanje na tom području – istaknuo je župan Anušić.

Bolji dani dogovaraju se i za Zračnu luku Osijek, pogotovo od 2019. godine kada će biti moguće povećanje izdvajanja iz državnog proračuna za tu namjenu, dok Lučka uprava Osijek treba ubrzati započete projekte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!