Vijesti / Osijek

Velika odluka pred osmašima

U tijeku su upisi u srednje škole, a ove u OBŽ-u imaju bodovne pragove

U tijeku su upisi u srednje škole, a ove u OBŽ-u imaju bodovne pragove
Ivica Benić/SiB.hr

Iako većina srednjih škola u Hrvatskoj, pa tako i one kojima je osnivač Osječko-baranjska županija nemaju upisne bodovne pragove, nekolicina ih je ipak postavila

Pred velikom se životnom odlukom nalazi više od 40 tisuća osmaša koji od jeseni kreću u odabranu srednju školu. Prema podatcima koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dostupno im je 48.135 mjesta, od čega je u školama kojima su osnivači država ili jedinice lokalne samouprave njih 45.551.

Iako većina srednjih škola u Hrvatskoj, pa tako i one kojima je osnivač Osječko-baranjska županija nemaju upisne bodovne pragove, nekolicina ih je ipak postavila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove je godine u OBŽ-u riječ o Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek koja za upis u obrazovni program tehničara, odnosno tehničarke za računalstvo traži 65 bodova (najniži prag), dok se, zbog velikog interesa, poslije upisa lani zaustavila na 72 boda.

škola učenici
ministarstvo iznijelo plan Stiže promjena kod upisa u srednje škole: Udar na učenike s prosjekom 5.0?

Slijedi ju Medicinska škola Osijek koja za upis u obrazovni program farmaceuta zahtijeva 70, a za sve ostale 62 boda. Prošlogodišnji su najniži upisani bodovi za navedeni smjer bili 78, a ostali 65.

Za sve svoje obrazovne programe Glazbena škola Franje Kuhača Osijek traži 70 bodova budući da provodi dodatne provjere iz solfeggija, sviranja određenih instrumenata i pjevanja. Bodovni prag u ovom je slučaju propisan za umjetničke škole Odlukom koju donosi nadležno Ministarstvo te je isti još od 2017. godine.

ugovor zapošljavanje
Posredstvom učeničkih servisa Konobarenje, teleprodaja, čupanje metlica... Evo što osječki srednjoškolci sve rade tijekom ljeta

Upisne bodovne pragove imaju i odgojno-obrazovne ustanove kojima nije osnivač županija. U OBŽ-u je to slučaj s EDukOS – privatnom srednjom školom s pravom javnosti u Osijeku koja za obrazovni program opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije, kao i prošle godine, od kandidata zahtijeva 65 bodova.

Među gimnazijama svakako je najveća ''navala'' na Matematičku, odnosno III. gimnaziju Osijek koja, kao ni ostale gimnazije u gradu na Dravi, nema upisnog bodovnog praga. U konačnici, u nekima je lani ostalo i mjesta. Razvidno je tako kako raste zanimanje za strukovna zanimanja budući da su jedine dvije škole s upisnim pragovima upravo takve.

REPORTAŽA IZ EDUKOSA U ovoj osječkoj srednjoj školi uči se bonton, peglanje, kako napraviti tortu, a i učenici ocjenjuju nastavnike

Također, za razliku od nekih škola u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije niti jedna škola kao uvjet za upis nema provođenje dodatnih testiranja, već je dovoljno priložiti ocjene iz osnovne škole, kao i dodatne uspjehe na nacionalnim natjecanjima.


Izdvojeno

Reci što misliš!