Vijesti / Osijek

Posredstvom učeničkih servisa

Konobarenje, teleprodaja, čupanje metlica... Evo što osječki srednjoškolci sve rade tijekom ljeta

Konobarenje, teleprodaja, čupanje metlica... Evo što osječki srednjoškolci sve rade tijekom ljeta
Pixabay/Ilustracija

U učenički servis Ugostiteljsko-turističke škole Osijek svake se školske godine učlani oko 650 učenika, i to ne samo iz Osijeka, nego i iz okolice

Bliži se kraj školske godine i mnogi srednjoškolci razmišljaju o načinima provođenja ljetnih praznika. Jedan je od njih rad preko učeničkog servisa koji im, uz zaradu džeparca, osigurava i stjecanje određenog radnog iskustva te pripremu za upise na fakultet ili za stalno zaposlenje nakon završetka školovanja.

U Osijeku trenutno postoji dva servisa posredstvom kojih se učenici mogu zaposliti na različitim radnim mjestima. Dok je jedan smješten u Ugostiteljsko-turističkoj školi te posreduje u zapošljavanju učenika srednjih škola u Osijeku, Valpovu, Dalju, Belom Manastiru i Donjem Miholjcu, onaj u Graditeljsko-geodetskoj školi usmjeren je prema ispunjavanju ugovora isključivo svojim učenicima. Servisi na području OBŽ-a djeluju još i u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice i Ekonomskoj školi Braća Radić Đakovo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Prošle smo godine u učenički servis učlanili 35 srednjoškolaca, što je relativno malen broj kada se uzme u obzir činjenica da nam škola broji više od 370 učenika. Ugovora je bilo malo više od 60, što bi značilo to da je svaki učenik u prosjeku podigao dva ugovora, odnosno za srpanj i kolovoz. Osim za vrijeme ljetnih, učenici mogu raditi i tijekom zimskih i proljetnih praznika, no zanemarivi broj njih to uistinu i čini'', navode za SiB.hr iz tajništva Graditeljsko-geodetske škole.

ugovor zapošljavanje
Sve se češće zapošljavaju Učenicima koji rade posredstvom servisa nedostaje zaštita radnih prava: ''Privatnik može dati otkaz kad god želi''

Ipak, u odnosu na 2021. i 2022. povećan je interes učenika za radom, i to za trećinu. S navedenime se slažu i iz Ugostiteljsko-turističke škole u čiji se učenički servis svake školske godine učlani oko 650 učenika, i to ne samo iz Osijeka, nego i iz okolice. Do sada je u šk. god. 2023./2024. isto učinilo 76-ero srednjoškolaca, a uglavnom je riječ o učenicima u dobi od 16 do 18 godina.

''Napomenimo i to da učenici osmih razreda koji upišu srednju školu u šk. god. 2024./2025. stječu prava redovitog učenika srednje škole tek 1. rujna, dok su do 31. kolovoza još uvijek osnovnoškolci pa, stoga, ne mogu raditi preko učeničkog servisa. Nadalje, za posredovanje za rad maloljetnog redovitog učenika srednjoškolske ustanove moraju imati pisanu suglasnost svojega zakonskog zastupnika ili skrbnika, a za učenika mlađeg od 15 godina i pisanu suglasnost nadležnog inspektora'', objašnjava tajnica UTŠO Martina Bestvina.

konobar sezonac na moru
Aktualno s burze Ovotjedna ponuda poslova u OBŽ-u: Traženi su sezonski radnici u Tommyju, Lidlu, Ini, Valamaru...

Posebno je potrebno imati na umu i činjenicu kako je rad maloljetnog redovitog učenika zabranjen u razdoblju između 20 i šest sati. Osim toga, njegovo puno radno vrijeme ne smije biti duže od sedam sati dnevno i 35 sati tjedno, dok srednjoškolca nije dopušteno zaposliti na radnim mjestima koja mogu ugroziti njegovu sigurnost, zdravlje, ćudoređe ili razvoj.

Unatoč tome, ponuda je učeničkih poslova široka, no većina se srednjoškolaca odlučuje za rad u ugostiteljstvu i poljoprivredi. U pitanju tako budu konobarenje, čišćenje, zakidanje metlica te rad u teleprodaji i na blagajni, dok iz UTŠO izdvajaju kako je jedno od specifičnih poslova koje su radili učenici bilo crtanje privremenih tetovaža.

''Rad preko servisa učenicima pruža brojne prednosti. Osim omogućavanja financijske samostalnosti i zarade vlastitog novca, srednjoškolci stječu vrijedno radno iskustvo koje je ujedno i korisno za buduće poslove i upise na fakultete. Također, radom razvijaju važne vještine poput timskog rada, komunikacije i organizacije, ali i uspostavljaju profesionalne kontakte koji im kasnije mogu služiti u raznim područjima'', tvrdi Bestvina, istaknuvši kako je neto iznos minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova 2024. godine 5,25 eura, pa poslodavcima sugeriraju da ni naknada za rad učenika ne odstupa od njega.

konobar sezonac na moru
NEDOSTAJE RADNIKA Kolike plaće mogu očekivati sezonci? Kuhar 2800, konobar 1500, a pizza majstor 2000 eura

O njihovom dosadašnjem radnom iskustvu i stavovima prema zapošljavanju posredstvom učeničkog servisa upitali smo i osječke srednjoškolce. Među njima je učenica N. H. (15) koja je tek nedavno saznala da može raditi na taj način.

''Planirala sam se zaposliti u nekoj trgovini u Osijeku jer mi je, smatram, još uvijek prerano da odem sama raditi na more. Međutim, želim si zaraditi džeparac jer sam sportašica i bit će mi lakše kupiti si novu opremu'', govori nam.

studentski posao student laptop
Različita iskustva Osječki studenti o svojim poslodavcima: Jedni izrabljuju, dok drugi nude bonuse i fleksibilno radno vrijeme

Slične prioritete ima i Patrik (15) kojemu je, osim zarade, kod učeničkih poslova privlačna činjenica kako kroz njih može dobiti priliku za stjecanjem iskustva koje mu kasnije može biti od velike koristi u budućem stalnom zanimanju.

''Uz to, još uvijek ne znam čime ću se baviti u životu, pa pretpostavljam kako bih upravo kroz odrađivanje takvog nekog posla upoznao sebe i svoje afinitete'', kaže učenik kojemu je želja privremeno se zaposliti u McDonald'su.

Quardilla i norijada 2024.
uz quadrillu u bolje sutra Ovo su najbolji maturantski slogani u Osijeku prije nego maturanti zakorače u svijet odraslih

S druge strane, postoje i nešto stariji srednjoškolci koji su već radili posredstvom učeničkog servisa. Jedna je od njih učenica D. J. (17) koja nam je prepričala svoje prošlogodišnje iskustvo rada u metlicama.

''Prijavila sam se na taj posao s prijateljicom. Prvo smo morale ispuniti svu papirologiju, poslodavac nam je platio liječnički pregled i potom smo krenule s radom. Radile smo gotovo svakodnevno tri tjedna od 6 do 14 sati, s pauzom od pola sata. Naravno, posao je bio naporan prvenstveno zbog vrućine, ali naučio nas je disciplini. Osim toga, sada više cijenimo novac koji imamo – jedno je kada ti ga daju roditelji, a drugo kada ga zaradite'', drži učenica koja i ovoga ljeta planira raditi, no nije još sigurna u mjesto zaposlenja.

Ovako Kopika izgleda danas
sve prošlo bez posljedica Zbog ovog incidenta iz 2002. godine osječki maturanti danas plešu Quadrillu i imaju organizirani ispraćaj

S njome se slaže Andrej (19) koji već godinama preko ljeta odrađuje sezonski posao naplaćivanja parkinga na Jadranu kojime je izuzetno zadovoljan. Uz plaćeni smještaj i topli obrok, spomenuti učenik naglašava kako mu je i zarada dobra, a ima i pregršt slobodnog vremena za kupanje i druženje s prijateljima.

''Stjecanje novih iskustava, upoznavanje velikog broja ljudi i mnogo zabave – to su prednosti takvih poslova. Kada tome pridodate i činjenicu kako ste mladi i možete uštedjeti dosta novca, nema razloga da ne krenete raditi preko učeničkog servisa, ovisno o tome što vas najviše zanima'', savjetuje maturant.

Iako interes za učeničke poslove raste, navedimo još jedanput kako je važna regulacija rada maloljetnika kako bi se osigurali njihova sigurnost i zdravlje. U svakom slučaju, možemo se ponositi osječkim srednjoškolcima jer svojim radom vidljivo pokazuju zrelost, odgovornost i želju za stjecanjem novih znanja i vještina, dok njihov entuzijazam i spremnost na rad doprinose zajednici te predstavljaju pozitivan primjer ostalim mladim ljudima.


Izdvojeno

Reci što misliš!