Vijesti / Osijek

Različiti stavovi

Uoči osječkog Hoda za život, provjerili smo argumente za i protiv održavanja istog

Uoči osječkog Hoda za život, provjerili smo argumente za i protiv održavanja istog
PIXSELL

Dok Hod za život okuplja mnogobrojne građane u Osijeku i diljem Hrvatske u slavljenju života i izražavanju solidarnosti prema svakom nerođenom djetetu, Udruga Adela ističe nužnost postojanja mogućnosti izbora

Sutra se u Osijeku održava peti po redu Hod za život, inicijativa u okviru koje će mnogobrojni građani svojim sudjelovanjem, kako kažu organizatori, slaviti život, iskazujući solidarnost s nerođenim i zapravo svakim djetetom te njegovim roditeljima. Njome se, stoga, traži zakonska, ekonomska, društvena i svaka druga zaštita kako nerođenog djeteta, tako i njegove majke, oca i cijele obitelji.

''Razvoj znanosti otkrio je kako svako začeto dijete ima jedinstveni genetski kod. Već 18. dana od trenutka začeća djetetu kuca srce, kada još mnoge majke niti ne znaju da su trudne. Još u osmom tjednu oblikovani su svi organi, a s deset tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta koji nas odrasle razlikuje jedne od drugih. Također, s 12 tjedana nerođeno se dijete smije, dok je tužna činjenica da kod pobačaja osjeća bol'', ističe za SiB.hr Luka Blagojević, član organizacijskog tima Hoda za život, obitelj i Hrvatsku za Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Manifestacija se prvi puta održala 2016. u Zagrebu, dok će se ove godine organizirati u 15 hrvatskih gradova, uključujući Vinkovce, Slavonski Brod, Zagreb, Split, Zadar, Imotski, Opuzen, Sinj, Varaždin i Rijeku.

Hod za život u Osijeku
„Glas rođenih za život nerođenih“ Hod za život i ove godine u Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu

''Očekujemo kako će i ove godine deseci tisuća ljudi u veselju proslavljati život i čovjeka kao najveću vrijednost svakoga društva, izražavajući zahtjev toga da Hrvatska bude zemlja koja zagovara nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenim djetetom te njegovom majkom, ocem i obitelji. Pobačaj nikada nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Nema nerođenog djeteta koje nekome nije važno. Štoviše, mnogo je parova koji željno čekaju zagrliti svako nerođeno dijete'', poručuje Blagojević.

Navedenu inicijativu podržavaju i neki građani, smatrajući kako bi pobačaj trebalo zabraniti zakonom s obzirom na to da kažu kako svako biće ima pravo na život, bez obzira na to što u trenutku začeća nema još razvijenu svijest i razum.

''Protiv sam pobačaja, osim u slučajevima u kojima je ugrožen život majke ili djeteta. Postoji mogućnost da bi se pobačaji u tom slučaju krenuli provoditi ilegalnim putem, no neće baš svaki liječnik pristati na to, a i to košta. Također, majkama koje planiraju pobaciti svoje dijete trebala bi se ponajprije pružiti financijska i psihološka pomoć, bilo od strane Vlade ili od strane institucija koje će se osnovati isključivo u tu svrhu. Da, u pitanju jest ženino tijelo, ali i u njoj isto tako raste još jedno tijelo koje nije dobilo priliku za život, a zaslužuje ju'', smatra Petar.

Hod za život u Osijeku Fotogalerija

S druge strane, osječka Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela zagovara nužnost postojanja mogućnosti izbora, pa tako i zakonskog prava na pobačaj. Kava za ženska prava, nedavno održana Tiha misa pred moliteljima kod osječke Konkatedrale te brojne panel rasprave samo su neki od projekata kojima se, između ostaloga, zalaže za ostvarivanje ženskih ljudskih prava i osnaživanje žena na svim, pa tako i na ovom polju.

Tiha misa i molitelji ispred katedrale Fotogalerija

''U Hrvatskoj se ne provodi mnogo pobačaja i ne koriste se kao kontracepcija. Mi ni nismo za njih, nego za uvođenje spolnog odgoja u školama kako bi djeca naučila na koje se načine mogu pravilno zaštititi od neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti. Smatramo kako je upravo edukacija najbolja metoda izgradnje odgovornog društva i smanjenja broja pobačaja, a ne njihova zabrana ili represija. Nijedna žena ne ide na pobačaj pjevajući i želeći to te joj je neugodan sam kontrolni ginekološki pregled'', govori Sanja Kastratović iz Udruge Adela.

Prosvjed žena na Tregu slobode u Osijeku
udruga adela U Osijeku osnovana prva ženska i feministička udruga

U skladu s time, po uzoru na prethodne slične manifestacije i spomenutu Tihu misu, članice Udruge Adela sutra će od početka predviđenog za deset sati pa sve do završetka Hoda za život stajati na Trgu slobode u crnoj odjeći i noseći crvene ruže kao simbole aktivnog i istovremeno miroljubivog feminističkog otpora.

''Naša misija nije ometanje javnog okupljanja jer pravo na izražavanje mišljenja ono je u što se ne dira, već ćemo samo iskazati svoje neslaganje s onime što zagovaraju organizatori Hoda za život. Još jedanput napominjem kako nismo za pobačaj jer ga nijedna žena zapravo ne želi učiniti, nego za pravo na slobodu izbora i edukaciju'', naglašava Kastratović.

PXL_180519_24677499
'Kontra' projekt Manja skupina protivnika 'Hoda za život' dočekala kolonu na Trgu Ante Starčevića, policija ih udaljila

S njome se slaže i Maja Celing Celić, misleći kako javnost nije do kraja svjesna istinskih namjera skupine koja organizira Hod za život, a koje su, prema njezinom mišljenju, usmjerene isključivo prema zakonskoj zabrani pobačaja.

''Svaka represija bilo čega vodi u ilegalno izvršavanje onoga što se zabranilo, što se u ovom slučaju odnosi na pobačaj koji, ako se na takav način bude provodio, a sigurno tada hoće, snosi daleko ozbiljnije posljedice po ženino zdravlje. Pobačaj je već sam po sebi bolan i skup medicinski zahvat, pa u slučaju dolaska do neželjene trudnoće, treba biti dostupan i zakonski omogućen svakoj ženi. To je nešto na što imamo pravo od 1978. godine koje, stoga, trebamo zadržati i čuvati'', tvrdi Celing Celić.

hod i piknik
dvije različite manifestacije U Osijeku održan "Hod za život" i "Piknik solidarnosti"

Dok Hod za život okuplja mnogobrojne građane u Osijeku i diljem Hrvatske u slavljenju života i izražavanju solidarnosti prema svakom nerođenom djetetu, Udruga Adela ističe nužnost postojanja mogućnosti izbora, uključujući pravo na pobačaj. U konačnici, različite perspektive na pitanje reproduktivnih prava pokazuju duboko ukorijenjene društvene podjele, ali i potrebu za otvorenim i poštovanjem ispunjenim dijalozima na navedenu temu kako bi se postigao napredak po ovom osjetljivom pitanju.


Izdvojeno

Reci što misliš!