Vijesti / Osijek

Otkriveni detalji

Požar u hali HŽ-a je podmetnut, u njoj nije bilo struje koja bi ga izazvala

Požar u hali HŽ-a je podmetnut, u njoj nije bilo struje koja bi ga izazvala
Čitatelj

Zbog ovoga incidenta, HŽ Infrastruktura zatražila je pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku kako bi se procijenilo stanje lokomotive nakon požara

Nakon što je potpuno ugašen veliki požar koji je zahvatio halu Hrvatskih željeznica u Osijeku, policija je, zajedno s inspektorom zaštite od požara, obavila očevid na mjestu događaja. Iz Policijske uprave osječko-baranjske saznajemo da je tehnički uzrok požara isključen te da je kriminalističko istraživanje u tijeku, piše Glas Slavonije.

Već prije izbijanja požara, tehnički uzrok nije bio vjerojatan jer je hala godinama bila izvan funkcije i nije bilo struje. Prema dostupnim informacijama, stanari okolnih objekata primijetili su osobe koje su se okupljale u blizini hale tijekom proteklih godina. Vjeruje se da su te osobe ranije uklanjale metalne dijelove s restaurirane lokomotive, što je rezultiralo potrebom za novom obnovom i prije izbijanja požara. Zbog ovoga incidenta, HŽ Infrastruktura zatražila je pomoć Konzervatorskog odjela u Osijeku kako bi se procijenilo stanje lokomotive nakon požara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Opožarena zgrada nalazi se unutar željezničke infrastrukture koja se proteže od Željezničkog kolodvora Osijek do Trpimirove ulice. Čini se da su osobe koje su izazvale požar pristupile napuštenoj hali u kojoj se nalazila restaurirana stara parna lokomotiva, preko nadvožnjaka iznad Trpimirove ulice. S obzirom na prisutnost ulja i drugih zapaljivih materijala unutar hale, požar se brzo proširio, uključujući i parnu lokomotivu.

vatrena buktinja Ugašen požar u hali za održavanje lokomotiva HŽ-a

Podsjećamo da je požar izbio u ponedjeljak oko tri sata, a 30 vatrogasaca je interveniralo do poslije pet sati ujutro. Profesionalni su vatrogasci iz Osijeka dobili dojavu o požaru u 3,38 sati od dežurnog djelatnika Hrvatskih željeznica. Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, izjavio je da nije bilo ozlijeđenih ni znatnijeg izdimljavanja te da nije bilo ugroze za stanovništvo, iako se objekt nalazi u blizini naselja Sjenjak.

U požaru je također stradala restaurirana stara parna lokomotiva, nazvana "Crna dama", koja je trebala biti izložena kod željezničkog kolodvora. Prije požara, lokomotiva je već bila oštećena uklanjanjem metalnih dijelova, a u požaru su dodatno stradali boja na lokomotivi i neki dijelovi od užarenih predmeta koji su pali s krova. Trenutno se procjenjuje šteta na lokomotivi te će biti potrebno odrediti sredstva za novu restauraciju.


Izdvojeno

Reci što misliš!