Vijesti / Osijek

Nevjerojatni oporavak

Vatrogasac Gajski šest mjeseci nakon požara u Dravi: ''Moram biti psihički dobro zbog onih koji mi pomažu''

Vatrogasac Gajski šest mjeseci nakon požara u Dravi: ''Moram biti psihički dobro zbog onih koji mi pomažu''
HVZ/Facebook

Nakon osam operacija i 11 potpunih anestezija, digao se na noge, unatoč liječničkim prognozama kako neće dočekati ni jutro nakon nesreće

Za našičkog vatrogasca Marijana Gajskog gašenje požara u Dravi International u listopadu prošle godine završilo je kobno. Naime, svega dva sata nakon dolaska na požarište, upao je u rupu punu rastopljene plastike te zadobio opekline visokog stupnja na više od polovine površine tijela.

Budući da je bio usmjeren na posao, u prvi mah ovaj hrabri vatrogasac nije ni slutio koliko je opečen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Bio sam svjestan svega, no mislio sam da idem u bolnicu na samo par sati, da će me liječnici pregledati i premotati te da ću se vratiti natrag na požarište'', rekao je za HRT.

Požar u Dravi International
nesreća na požarištu drave international Vatrogasac pao u šaht s vrelom plastikom, hitno prevezen u KBC Osijek

Ipak, u bolnici je proveo sveukupno 88 dana, iza čega su mu kolege s posla priredile nezaboravan doček, uz upaljene sirene i bakljadu. Nakon osam operacija i 11 potpunih anestezija, digao se na noge, unatoč liječničkim prognozama kako neće dočekati ni jutro nakon nesreće.

''Liječnici se nisu mogli načuditi mojem oporavku. Nisu mi davali povoljne prognoze, što je i razumljivo jer kod takvih je ozljeda teško predvidjeti kako će se tijelo oporavljati. Rekli su da ću biti nepokretan do četvrtog mjeseca, no ja sam već nakon dva ustao i počeo gurati kolica ispred sebe'', kazao je.

Marijan Gajski
marijan gajski Vatrogasac koji je teško stradao u požaru Drave: "Na dan kad sam trebao izaći iz bolnice liječnici su me oživljavali"

Nakon šest mjeseci od stradavanja, Marijan prstiju na rukama uglavnom nema, a preostali zasad samo djelomično funkcioniraju. Međutim, strpljivo čeka ozdravljenje i povratak u postrojbu u kojoj je proveo više od 15 godina.

''Nadam se da ću se jednoga dana vratiti među svoje kolege i vatrogasne redove. Sama pomisao da više neću gasiti vatru te da neću spašavati ljude i imovinu teško mi pada. Ne smatram se herojem jer mislim da sam samo radio posao za koji sam plaćen. To što sam bio van smjene na požarištu ne znači mi ništa, već samo to da sam otišao pomoći ljudima'', istaknuo je.

svečanost Povelje humanosti OBŽ uručene vatrogascima, vozaču Hitne pomoći i dobrovoljnim darivateljima krvi

Oporavak će biti dugotrajan, ali bio bi nemoguć bez potpore supruge Maje s kojom je u vrijeme nesreće bio u braku tek četiri mjeseca. Među mnogima koji su ponudili podršku i pomoć našli su se i učenici našičke osnovne škole koji su prikupili 25 eura.

''Kada ti dijete da zadnji novac koji ima, moraš mu to nekako uzvratiti, zahvaliti se i psihički biti dobro'', naglasio je.

Požar u Dravi International Fotogalerija

U pauzama od terapija, Marijan prikuplja novac za kupnju televizora za Odjel za opekline KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Što se njegovog trenutnog zdravstvenog stanja tiče, koža mu se na nogama obnavlja i još ga uvijek pomalo steže, dok na rukama nosi kompresijske gaze koje pomažu u izravnjavanju kože, smanjuju otok i poboljšavaju cirkulaciju. U sljedeće dvije godine ne smije na sunce, a za obnavljanje tkiva potrebno ih je pet.


Izdvojeno

Reci što misliš!