Vijesti / Osijek

Putovanje bez prepreka

Prvi niskopodni tramvaj kreće s vožnjom u veljači 2025. i moći će prevoziti 135 putnika

Prvi niskopodni tramvaj kreće s vožnjom u veljači 2025. i moći će prevoziti 135 putnika
Emica Elvedji/PIXSELL

Navedeno će potpuno promijeniti način korištenja javnog gradskog prijevoza, naročito zbog toga što će putnicima s poteškoćama u kretanju te majkama s djecom u kolicima biti olakšan ulazak i izlazak iz vozila

Osijek, odnosno GPP provodi veliki projekt potpune modernizacije tramvajske mreže, a kao sastavni dio tog projekta uključena je i nabava potpuno novih niskopodnih tramvaja. Prvi takav novi Končarev niskopodni tramvaj u vožnju osječkim ulicama krenut će u veljači 2025., a do kraja iste godine bit će ih isporučeno još devet.

Riječ je o modelu TMK2500 ukupne dužine 20,8 metara koji će moći prevoziti 135 putnika (bez vozača), od čega će njih 44 biti na sjedećim mjestima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tramvaj je razvijen temeljem standarda prema kojemu će četiri putnika na stajanju zauzeti jedan kvadratni metar. U potpunosti je niskopodan, bez stepenica i s ravnim podom cijelom dužinom putničkog prostora.

tramvaj gpp
Nakon mjesec dana Grad bez tramvaja: Pitali smo građane nedostaje li im omiljeno prijevozno sredstvo

Navedeno će potpuno promijeniti način korištenja javnog gradskog prijevoza, naročito zbog toga što će putnicima s poteškoćama u kretanju te majkama s djecom u kolicima biti olakšan ulazak i izlazak iz vozila.

Također, predviđeno je da novi tramvaji dolaze s tehničkim rješenjem koje omogućuje pohranu manje količine električne energije, pa će, u slučaju kvara naponske mreže, moći putnike prevesti do sljedeće stanice ili se barem pomaknuti s raskrižja.

25 milijuna eura Potpisan ugovor! Saznali smo kako će izgledati novi osječki tramvaji

U konačnici, vožnja tramvajima bit će kraća i udobnija.

 

Izdvojeno

Reci što misliš!