Vijesti / Osijek

čeka se dogovor

Osječki ugostitelji nezadovoljni novim pravilnikom o uređenju terasa, traže odgodu i korekcije

Osječki ugostitelji nezadovoljni novim pravilnikom o uređenju terasa, traže odgodu i korekcije
Ivica Benić/SiB.hr

"Bilo bi sjajno da grad ima određena sredstva te da pomogne ugostiteljima sufinanciranjem opreme koja bi zadovoljila standarde iz ovog novog pravilnika"

Udruga ugostitelja grada Osijeka, nezadovoljna novim Pravilnikom o načinu uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga, izglasanog  na 18. sjednici Gradskoga vijeća, održanoj krajem rujna,  obratila dopisom gradskoj upravi u kojem su zatražili odgodu i korekciju istog.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća sredinom rujna pojasnio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, novim pravilnikom ujednačiti će se izgled terasa na području Osijeka kako bi grad dobio ljepšu vizuru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Grad smo podijelili na tri zone, nulta zona je stara gradska jezgra Tvrđe i najuži centar grada. Tu su i pravila najviše definirana, dakle boja suncobrana i tendi. Prva zona obuhvaća širi centar grada, gdje su pravila nešto blaža. Kad govorimo o tendama u toj prvoj zoni, dozvoljene su samo one na dva stupa, kako se ne bismo opet doveli u situaciju da imamo tende na četiri stupa, što onda sljedeće godine postaju poluzatvoreni objekti, pa zatvoreni, pa ustakljeni, čime se uzurpira javna površina i grade neki trajni objekti. Cilj je da grad izgleda urednije i da postoji određeni red. U ostatku Osijeka i prigradskim naseljima pravila su iznimno blaga pravila", pojasnio je tada Vulin.

No, protiv novog pravilnika pobunili su se iz Udruge ugostitelja grada Osijeka ističući kako bi on mogao imati poprilično neugodne posljedice za brojne ugostitelje na području grada.

"Brojni ugostitelji su se našli u čudu vidjevši odredbe novog pravilnika, jer neki od njih su u posljednje dvije godine uložili značajna sredstva u svoje terase pri čemu su birali smeđe ili zelenkaste boje, a sada su te njihove investicije prilično upitne", rekao je u emisiji Jedinica Radio Osijeka predsjednik udruge Gordan Šestić koji za novi pravilnik kaže kako mu se čini da je nastao u kabinetu te da se prilikom njegova pisanja trebalo konzultirati i sa samim ugostiteljima što nije učinjeno.

Osječkim ugostiteljima posebno je sporna odredba da u nultoj zoni tende i suncobrani moraju biti vizualno ujednačeni odnosno da svi moraju biti u krem boji te da na sebi ne smiju imati ni ikakva sponzorska obilježja.

"Dosada smo imali odličnu praksu s dobavljačima da, u zamjenu za isticanje njihovog loga odnosno brenda, dobivamo suncobrane na korištenje. To po novom pravilniku neće biti moguće, nego ćemo ih sada morati sami financirati, a jedan profesionalni suncobran košta i do 5000 eura", ističe Šestić.

tvrđa kafići terase terasa
ljepša vizura grada Stiže novi pravilnik: Terase kafića i restorana u Osijeku morati će biti vizualno ujednačene

Na negodovanja iz redova ugostitelja, odgovorio je jučer u programu Radio OSiejka upravo zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin koji je, gostujući u emisiji Osijek uživo, rekao kako je još tijekom ljeta održan sastanak s ugostiteljima s područja Tvrđe te da tada, osim o problemu parkinga, nije bilo primjedbi na odredbe novog pravilnika. Također, rekao je i kako je prije samog donošenja provedeno javno savjetovanje u trajanju od 30 dana tijekom kojih također nije pristigla niti jedna primjedba.

"Bio sam prisutan na tom sastanku i mogu reći kako smo svi tada jednoglasno ustali protiv pravilnika u ovome obliku. Postavili smo tada i pitanje što bi trebali biti izvori financiranja ugostiteljima da ispune te zahtjeve. Postoji nekoliko primjera da su pojedini gradovi financirali komunalnu opremu u želji da im pojedini dio grada izgleda unificirano i vizualno atraktivno i da se tako prezentiramo turistima na najbolji mogući način. No, na tom sastanku su bile samo obveze, a ne i prava i mi smo odmah na to reagirali", kaže za Radio Osijek Šestić, ali i dodaje kako ipak vjeruje da se može doći do kompromisnog rješenja.

"Bilo bi sjajno da grad ima određena sredstva te da pomogne ugostiteljima sufinanciranjem opreme koja bi zadovoljila standarde iz ovog novog pravilnika. Također, kompromisno rješenje bi bilo i da se odgodi njegova primjena, jer sankcije koje su njime predviđene, pogotovo u nultoj zoni, su iznimno ozbiljne. Najozbiljnija je ukidanje rješenja za terasu. Dakle, ne zadovoljava li vaša terasa po boji ili po izgledu pravila iz tog famoznog pravilnika grad vam može jednostrano raskinuti to rješenje i više nemate pravo posluživati na otvorenom, upozorava predsjednik udruge koja okuplja osječke ugostitelje, a koji rješenje vidi i u fleksibilizaciji pravilnika. U smislu da se ipak ostavi na izbor jedna paleta boja. Primjerice, trenutačno su popularne siva i antracit crna i ne vidim razlog zašto terase ne bi mogle biti u jednom rasponu tih boja, a ne isključivo crna. Mislim da to ne bi vizualno unazadilo cijelu tu ideju da izgledamo bolje i ljepše", zaključio je Šestić te je pozdravio otvaranje dijaloga s gradskom upravom, pogotovo zato što smatra kako se i inače premalo o ovakvim, ali i drugim stvarima koje ih se izravno tiču, pita upravo ugostitelje.

Novi sastanak ugositrelja i gradskih čelnika najavljen je za sljedeći tjedan.


Izdvojeno

Reci što misliš!