Vijesti / Osijek

ljepša vizura grada

Stiže novi pravilnik: Terase kafića i restorana u Osijeku morati će biti vizualno ujednačene

Stiže novi pravilnik: Terase kafića i restorana u Osijeku morati će biti vizualno ujednačene
Davor Javorovic/PIXSELL

"Grad smo podijelili na tri zone, nulta zona je stara gradska jezgra Tvrđe i najuži centar grada. Tu su i pravila najviše definirana, dakle boja suncobrana i tendi. Prva zona obuhvaća širi centar grada, gdje su pravila nešto blaža", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin

Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u četvrtak, 28. rujna 2023., 18. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 27, razmatrali 23 točaka dnevnoga reda.

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na taj način ujednačit će se izgled terasa na području Osijeka kako bi grad dobio ljepšu vizuru. Grad smo podijelili na tri zone, nulta zona je stara gradska jezgra Tvrđe i najuži centar grada. Tu su i pravila najviše definirana, dakle boja suncobrana i tendi. Prva zona obuhvaća širi centar grada, gdje su pravila nešto blaža. Kad govorimo o tendama u toj prvoj zoni, dozvoljene su samo one na dva stupa, kako se ne bismo opet doveli u situaciju da imamo tende na četiri stupa, što onda sljedeće godine postaju poluzatvoreni objekti, pa zatvoreni, pa ustakljeni, čime se uzurpira javna površina i grade neki trajni objekti. Cilj je da grad izgleda urednije i da postoji određeni red. U ostatku Osijeka i prigradskim naseljima pravila su iznimno blaga pravila", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Dodao je i kako bi se iduće godine uredila i pravila oko ugostiteljske opreme i na dravskom kupalištu na Copacabani.

Na sjednici je usvojen i prijedlog odluke o načinu i uvjetima utvrđivanja naknade za nedostajuća parkirališna mjesta.

"Ovim prijedlogom ćemo spriječiti da kod rekonstrukcija stambenih jedinica za obiteljsko stanovanje u višestambene objekata neće biti moguće dobiti građevinsku dozvolu za takvu rekonstrukciju ako nisu osigurana parkirna mjesta na samoj čestici", kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Vijećnici su usvojili i prijedloge za raspisivanje natječaja za prodaju triju zemljišta na području Industrijske zone Nemetin, jedno od kojih je i zemljište vrijedno više od 5,3 milijuna eura gdje će američki Jabil graditi svoj centar izvrsnosti.

Govoreći o poduzetničkim zonama, zamjenik gradonačelnika Vulin rekao je kako su stvoreni preduvjeti da država gradu daruje zemljište tzv. treće faze zone u Nemetinu, dodatnih 36 ha.

"To nam je iznimno važno kako bismo mogli dalje razvijati gospodarstvo, jer imamo dodatnih upita potencijalnih investitora, a trenutačno im nemamo što ponuditi", kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Usvojeni su i prijedlozi odluka kojim se utvrđuju postojeće poduzetničke zone Nemetin, Tenja, S cesta, Jablan i Zapad radi usklađivanja sa Zakonom o unapređenju poduzetničke infrastrukture, kao i odluka kojom se osniva Poduzetnička zona IT park.

Na sjednici je usvojen je i prijedlog o sklapanju ugovora kojim će Grad osječkom KBC-u darovati zemljište za potrebe izgradnje nove zgrade bolnice vrijedno 592 000 eura, koje se nalazi južno od Gacke ulice.

Budući KBC Osijek
preduvjeti za izgradnju i opremanje Prezentiran strateški projekt izgradnje novog KBC u Osijeku

O stanju sigurnosti na području Grada Osijeka u prvom dijelu 2023. govorio je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, koji je istaknuo kako je Osijek najsigurniji grad od velikih hrvatskih gradova.

U usporedbi s proteklom godinom ovo je razdoblje obilježeno smanjenjem broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, povećanjem broja prometnih nesreća, smanjenjem broja prekršaja u prometu, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira, smanjenjem broja prekršaja iz ostalih zakonskih propisa, te smanjenjem broja evidentiranih požara.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Rješenja o izboru članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Osijeka.


Izdvojeno

Reci što misliš!