Vijesti / Osijek

OLT Future Machines

Osječki OLT proizvodi inovativan stroj Tauros

Osječki OLT proizvodi inovativan stroj Tauros
Marko Mrkonjic/PIXSELL

Cilj projekta je omogućiti široj populaciji bavljenje poljoprivredom, odnosno uzgojem hrane u vlastitim vrtovima kroz jednostavnu primjenu stroja i tehnološke karte

Osječka tvrtka OLT, odnosno danas OLT Future Machines predstavila je projekt na kojem njihov tim stručnjaka predano radi.

Riječ je o projektu "Prilagodba inovativnog univerzalnog stroja za obradu zemlje" koji je sufinanciran od strane Europske Unije, a  radi se o univerzalnom stroju za obradu poljoprivrednog zemljišta do 4 hektara.

"Cilj projekta je omogućiti široj populaciji bavljenje poljoprivredom, odnosno uzgojem hrane u vlastitim vrtovima kroz jednostavnu primjenu stroja i tehnološke karte. Na taj način, ali i kroz kontinuirana unapređenja stroja, cilj nam je poticati poljoprivrednu proizvodnju s naglaskom na ekološku proizvodnju ali i na proizvodnju vlastite, domaće hrane kako za vlastite potrebe tako i za komercijalne", kažu nam iz obitelji Marković koja je preuzela poslovanje posrnule tvrtke kao i gotovo cjelokupan proizvodni asortiman.Stroj su nazvali Tauros, ime koje u latinici označava osobine moćnog bika. Kažu da su ljudi rođeni pod znakom taurusa odlikovani snažnom željom za ekstravagancijom, zadovoljstvom i da su predodređeni za velike stvari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imenom i znakom bika također iskazujemo poštovanje prema OLT-u čiju tradiciju i dalje njegujemo. Taurus je stroj zamišljen kao vozilo manjih proporcija s pripadajućim modularnim sklopom na koji se priključuju alati za obradu zemlje. Modularnost se očituje u tome što se stroj sastoji od tri dijela koja se međusobno mogu kombinirati.
Modularni dijelovi su: pogonski sklop, upravljački sklop, radni (srednji) sklop kraći te radni (srednji) sklop duži", kažu u OLT-u.

Sami stroj se može skratiti/produžiti, može nositi priključke u sredini, tj. između prednjih i stražnjih kotača, može vući kao i gurati priključke, ovisno o pojedinom priključku i po potrebi. Uz sami stroj se razvija i tehnološka karta, a sastoji se od upute za proizvodnju povrtlarskih kultura uz jednostavno korištenje univerzalnog stroja. Upute za korištenje stroja obuhvatiti će 30-ak povrtlarskih kultura uz priloženu tehnološku kartu te organizaciju prostora za uzgoj, s naglaskom na ekološku proizvodnju. Sami stroj imati će i brojne priključke koje će naravno također razviti OLT.


Izdvojeno

Reci što misliš!