Vijesti / Osijek

prosvjed u tvrđi

Bunt osječkih studenata: "Nećemo potvrde!" orilo se ispred zgrade Rektorata

Bunt osječkih studenata:
Ivica Benić/SiB.hr

Na ulazu u zgradu Rektorata studenti su zapalili svijeće uz poruku "Ovdje počiva sloboda izbora"

Više od 200 osječkih studenata, većinom s Akademije za umjetnost i kulturu, okupilo se danas u Tvrđi ispred zgrade Rektorata kako bi prosvjedovalo protiv najave nekih fakulteta o uvođenju obveznih Covid potvrda i za studente.

"Ovdje smo jer su nam uveli Covid potvrde kao uvjet za dolazak na predavanja i protiv tog se trenutno borimo ovdje. U cilju nam je zapravo nastaviti studirati bez da nas se uvjetuje s takvim stvarima. Mi nismo ovdje protiv cjepiva ili potvrda već protiv uvjetovanja. Ministarstvo je reklo da se studentima ne trebaju uvjetovati Covid potvrde pa im predlažemo da to i poslušaju", rekla je Sara Muharemi s  Akademije za umjetnost i kulturu, koji su i inicijatori ovog prosvjeda, i dodala kako je danas bio sastanak studenata i predstavnika Akademije na kojem su studenti zahtjevali povlačanje odluke, ali s Akademije to nisu spremni učiniti. Neki fakulteti samo su primjenu odgodili za sljedeći tjedan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Postavlja se pitanje je li donošenjem nove odluke prekršena odluka Akademije, ugovor o studiranju čl.7, kojom se Akademija obvezuje studentu osigurati završetak studijskog programa. Na naše mail adrese stalno stižu poruke s tablicama u kojima je potrebno napisati ime, prezime, podatke o tome jesmo li cijepljeni ili nismo, jesmo li preboljeli COVID ili nismo. Referade i akademije nisu naši liječnici i nemaju pravo na uvid u naše osobne zdravstvene podatke", rekao je za Slavonsku televiziju student treće godine Glume i lutkarstva, AUKOS Petar Sekelez.

Na ulazu u zgradu Rektorata studenti su zapalili svijeće uz poruku "Ovdje počiva sloboda izbora".

VIDEO S PROSVJEDA:

Pogledajte i fotografije s prosvjeda:

Osječki studenti prosvjedovali protiv obaveznih Covid potvrda na fakultetima Fotogalerija

 


Izdvojeno

Reci što misliš!