Može li Osijek biti prvi grad koji ne baca hranu?!
Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu. Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude“ koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
Web aplikacija, bicikli, posuđe i puno informacija o tome
kako i zašto ne bacati hranu
"Ono što želimo postići je putem provedenih aktivnosti podići
svijet građana o tome da se hrana, koja je zdravstveno ispravna,
ne treba bacati već da postoje načini kako je iskoristiti. U tom
cilju razvili smo web aplikaciju koja će građanima koji žele
donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju
punktova za prikupljanje i doniranje. Projektom smo predvidjeli
dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na
glavnoj gradskoj tržnici," rekla je Renata Čepo voditeljica
EU projekata Tržnice d.o.o. koja je govorila o važnosti projekta
„Domaća hrana za domaće ljude“. U nastavku je naglasila da će se
više o web aplikaciji govoriti na posebnoj radionici koja će biti
organizirana tijekom slijedećih dana, a koja će biti otvorena za
sve zaniteresirane.
Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca
hranu
Ljiljana Olujić je istaknula značenje podizanja svijesti o
bacanju hrane te da postoje "jednostavni načini koja se hrana
može dostavljati potrebitima", kao što su bicikli - rikše i
posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane, a
koji su razvijeni u sklopu ovoga projekta.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Osijek uz Matkovića ima još nekoliko izrazito mladih igrača, ali se niti jedan nije toliko istaknuo u tako kratkom periodu
-
-
Dok Domagoj ponovno korača ulicama Osijeka u potrazi za plišancima, grad će biti bogatiji za još jedan dodir nježnosti i topline koji samo on može pružiti, i to običnom prolazniku
"Možete li zamisliti količinu hrane potrebnu da se pripremi po tri obroka dnevno tijekom jedne godine za oko 83 milijuna ljudi? Izračunati je lako: potrebno nam je 44 milijuna tona hrane. Upravo se toliko hrane - zdravstveno ispravne i primjerene ljudskoj prehrani svake godine baca u svijetu. Ukupni su gubitci zapravo dvostruko veći. U globalnoj priči o hrani osobito je mučan podatak da dok se u nekimm dijelovima svijeta bilježi ogromno rasipanje hrane, na drugim je zamjetan trend rasta pothranjenosti i gladi", rekla je Olujić.
"Usporedimo li način praćenja i mjerenja gubitaka i rasipanja hrane i načina na koji se rješava taj višak/gubitak, kao i kulturu darovanja hrane u Hrvatskoj s onim u državama članicama EU, možemo zaključiti kako do sada u nas nije bilo značajnijih programa i projekata i općenito, kako je izostao sustavan pristup. Naše istraživanje te drugi indikatori potvrđuju: Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu", rekla je Olujić.
Eko jabuke za slatko darivanje
U sklopu Zelenoga četvrtka, u suradnji s eko OPG-om Geyer
pripremljeni su bili i slatki zalogaji s jabukama kao mali
zajednički objed i pozivnica na dijeljenje i darivanje hrane.
O projektu:
Projekt Domaća hrana za domaće ljude potaknut je pitanjem što se
na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira
kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj
zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako
proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak
proizvoda. Jedno od mogućih rješenja pretpostavljeno je u
projektu: na kraju radnog dana proizvođači i trgovci mogli bi
zdravstveno ispravne proizvode, odnosno one od kojih se mogu
pripremiti obroci za ljudsku prehranu donirati. Te bi proizvode
prikupili volonteri, članovi osječkih udruga i dostavili ih
osječkim pučkim kuhinjama, odnosno posrednicima u doniranju
hrane.
Tijekom projekta organizirane su radionice, konferencije za medije, aktivnosti povezivanja s lokalnim proizvođačima i udrugama u cilju prikupljanja hrane te njene distribucije, nabavljeni su bicikli, posuđe, tiskani promotivni i informativni materijali, postavljena je Info točka projekta i na koncu, ravijena web aplikacija kojom se omogućava brzi pristup informacijama o punktovima za doniranje i prikupljanje hrane u Osijeku. Provedeno je i istraživanje kojim se pokazalo da projekt Domaća hrana za domaće ljude može postati generator novih inicijativa ne sam na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.
Tržnica d.o.o. Osijek nositelj je europskog projekta „Domaća
hrana za domaće ljude“ koji provodi s mađarskim partnerom Pécsi
Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
Projekt se realizira u okviru Programa prekogranične suradnje
Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a koji je jedan od programa
Europske teritorijalne suradnje koji su objedinjeni pod brendom
INTERREG. Program doprinosi jačanju ekonomske, socijalne i
teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji
nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Projekt
„Domaća hrana za domaće ljude“ s provedbom je započeo
01.08.2017., a trajat će do 30.11.2018. Provodi se u Osijeku i
Pečuhu. Ukupna vrijednost projekta je 263.600,00 €.
Izdvojeno
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
Reci što misliš!