Lifestyle / Ostalo

sve prošlo bez posljedica

Zbog ovog incidenta iz 2002. godine osječki maturanti danas plešu Quadrillu i imaju organizirani ispraćaj

Zbog ovog incidenta iz 2002. godine osječki maturanti danas plešu Quadrillu i imaju organizirani ispraćaj
Davor Javorovic/PIXSELL

D.B.: Da je tada bilo ovakve organizacije, možda bih i izbjegao pad u prazan bazen!

O quadrilli koju je ove godine na području Osječko-baranjske županije zaplesalo 2454, a od tog broja samo u Osijeku 1566 maturanata, ne prestaje se pričati ni nekoliko dana poslije. Osim što su iznenadili skladnim koracima, maturanti su i 19. put zaredom dokazali da se posljednji dan srednje škole može puno drukčije nego što je to bilo prije davne 2005…

Išli su gdje su htjeli…

Dobro to zna i uspješan osječki poduzetnik D. B. (podatci poznati redakciji), danas 40-godišnjak, a koji je tijekom norijade 2002. godine pao u više od dva i pol metra dubok prazan bazen na osječkoj Kopiki. Teške ozljede, srećom, sanirane su i on danas ne želi govoriti o tome događaju. No, rado će se osvrnuti na sve ono što je proizišlo nakon toga, odnosno uspješnu organizaciju proslave završetka škole za maturante.

Quardilla i norijada 2024. Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znate kako je tada bilo, najprije se išlo na Trg Ante Starčevića na kupanje u fontani. Mjere zaštite nije bilo i maturanti su, naravno i mi, nakon posljednjega školskog zvona išli gdje smo htjeli. Sjećam se da je trebao svirati „Leteći odred“, ali zbog toga što mi se dogodilo, sve je odgođeno", prisjetio se D. B., rekavši da organizacija quadrille od strane Osječko-baranjske županije te ispraćaja maturanata na lijevoj obali Drave što organizira Grad, itekako ima smisla. Smatra da bi možda i izbjegao sve što mu se dogodilo da je organizacija bila kao danas, a gledajući, kaže, u svojoj obitelji maturante koji su imali organiziranu quadrillu i ispraćaj maturanata, smatra to itekako dobrim i pametnim potezom.

norijada_osijek_1993
LUDILO Skidamo prašinu: Norijada u Osijeku 1993. godine

U Županijsku bez alkohola

Svjestan je toga itekako i Domagoj Jukić, prof. glazbe i vlasnik agencije Koncert koji se već punih 19 godina prihvaća organizacije plesa quadrille koja se prvih godina plesala u Kapucinskoj ulici, a potom povećanjem broja maturanata u dijelu Županijske ulice gdje je i danas.

Quadrilla i Norijada Osijek 2024. Fotogalerija

"Cilj nije samo ples, jer je ples tek pomoćno sredstvo pomoću kojega maturante držimo na okupu i dajemo im zanimljiv sadržaj kako bi se zaokupirali i odvratili od alkohola. Osim toga, ponudili smo im nešto što je lijepo i ima smisla i to funkcionira", kaže Jukić.

Zanimljivo je da je quadrilla u svojim početcima bila, recimo to tako, obaveza u koju su se uključivali i profesori sve do posljednjega sata školskog zvona. Jukić ističe da se priča sad malo razvodnjava, no sreća je, kaže, što i danas velika većina maturanata ipak želi zaplesati četiri francuska plesa i peti prema odabiru organizatora. Tako je bilo i ove godine, a na zadovoljstvo ne samo samih učenika, već i roditelja koji, nema sumnje, svake godine žele biti i jesu dio tog neponovljivog događaja. Ono što je također za pohvalu jest činjenica da se na prostor Županijske ulice, određenome za ples, nije smjelo ulaziti s alkoholom u ruksacima i torbama što su provjeravali zaštitari. Na raspolaganju je maturantima bila neograničena količina vode i bogati sendviči, a što je također, slaže se Jukić, doprinijelo tome da maturanti ipak budu punoga želuca prije neminovnog ispijanja alkohola. Zanimljivo je da su maturanti, kaže naš sugovornik, nakon što je DJ završio s glazbom u 20 sati, uglavnom otišli svojim kućama pa je tako i ovaj, kao i prethodnih 19 ispraćaja maturanata, prošao bez poteškoća.

norijada2012_sib Fotogalerija

Za primjer drugima

Inače, činjenica jest da quadrilla nije obavezna, već je preporuka, a s čim se slažu i u Osječko-baranjskoj županiji odakle doznajemo da je sam ples volja samih učenika, ali i umješnost nastavnika da ih za to zainteresiraju i motiviraju. Ove je godine, smatraju u OBŽ, quadrilla bila doista posebna kako u Osijeku, tako i u Đakovu, Donjem Miholjcu, Našicama, Valpovu i Belom Manastiru pa i u Vukovaru. Ono što posebno veseli je to da su u Osijeku quadrillu drugu godinu zaredom zaplesali i učenici Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“. Ne samo njihovi, već i roditelji svih maturanata, možemo reći, „pucali“ su od ponosa, a i završetak dana bio je za svaku pohvalu. Naime, službe koje su vodile računa da ispraćaj protekne u redu, gotovo da nisu imali intervencija. Barem ne onakvih kakve su se događale prije gotovo dva desetljeća kad su maturanti, nakon posljednjeg izlaska iz škole, bili prepušteni sami sebi. Stoga, ako se mogla izvući pouka iz nemilog događaja iz 2002., izvučena je na najbolji mogući način. A maturanti Osječko-baranjske županije od 2005. godine kad se zaplesala prva quadrilla, za primjer su svojim vršnjacima diljem zemlje!


Izdvojeno

Reci što misliš!