Lifestyle / Ostalo

Roko i Mila Čes

U Osijeku je najveće brdo bundeva, ali i mi imamo uspješne skijaše

U Osijeku je najveće brdo bundeva, ali i mi imamo uspješne skijaše
Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Osim skijanja, Mila se, kako bi ostala u formi, bavi i plivanjem s trenerom Ivanom Szabom u Vukovaru, penjanjem u Mountain Boulderu kod trenera Dine te trčanjem s tatom Josipom

Prošle godine predstavili smo prvog Osječanina u CroSki kupu, 13-godišnjeg legu Roka Česa, ni ne sluteći kako će na skijaškoj sceni zablistati i njegova četiri godine mlađa sestra Mila.

Glavni je ''krivac'' za njezino bavljenje skijanjem upravo njezin brat i prijatelji s mora – Ana i Marko koji skijaju od svoje treće godine. Međutim, u skijanju se ponajviše ugleda na neizostavnu Janicu Kostelić i hrvatsku alpsku skijašicu Zrinku Ljutić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Jako je vrijedna i uspješna, a trenirala je i s mojom trenericom pa mi je to fora'', kaže Mila.

roko čes
Mladi Osječanin S 12 godina bavi se skijanjem, odbojkom, plivanjem, teretanom i još prolazi s 5.0... Upoznajte Roka Česa

Mila inače trenira u zagrebačkom Ski klubu Mladost. Kako joj je brat trenirao skijanje, tako je i ona prvotno krenula u školu skijanja, no nije planirala postati natjecateljica. Međutim, na to ju je prije dvije godine potaknuo Rokov trener.

''Predložio mi je da probam skijati s natjecateljima kako bih vidjela kako je njima i tako je sve počelo. Taman je u to vrijeme još jedna curica mojih godina došla u klub, pa sam joj se odlučila pridružiti u takmičarskom programu'', opisuje mlada skijašica.

Osim skijanja, Mila se, kako bi ostala u formi, bavi i plivanjem s trenerom Ivanom Szabom u Vukovaru, penjanjem u Mountain Boulderu kod trenera Dine te trčanjem s tatom Josipom, inače vlasnikom poznate osječke stomatološke ordinacije o kojoj smo pisali u okviru serijala o poduzetnicima Slavonije i Baranje.

''Kada smo u Osijeku, pokušavamo prakticirati što više treninga snage. Moji su pak treneri u Zagrebu Lovro, Karla i Nikola Karađole, dok u klubu Mladost još radimo i s trenerom Filipom zaduženim za kondicijske treninge koje odrađujemo samo onda kada smo više dana u Zagrebu. Uz sve te treninge, svake nedjelje idemo i na Sljeme'', pojašnjava Mila koja sve navedeno uspješno usklađuje i sa školskim obvezama, a s bratom je ujedno i strastvena navijačica NK Osijeka.

Roko i Mila Čes; IZVOR: Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Njezin trud i zalaganje okrunjeni su i činjenicom kako je ove skijaške sezone skupila 136 bodova i završila na visokom trećem mjestu u kategoriji mlađih djevojčica. Od sljedeće pak sezone očekuje da prođe bez ozljeda i također sa što boljim rezultatima.

''Prelazim u višu kategoriju pa će biti zahtjevno, no najveća su mi podrška mama Sandra i tata Josip koji me prate na većinu treninga. Bez njih, sve bi ovo bila nemoguća misija. Mama je češće s nama na snijegu jer nekada ne stignemo s klubom otputovati zbog školskih obveza pa nas naknadno treba dovesti do Austrije, gdje najčešće treniramo, a ona mi pomaže i oko učenja'', ističe skijašica koja na snijegu godišnje provede i do 120 dana.

Obitelj Čes; IZVOR: Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Uz podršku izv. prof. dr. sc. Danijele Kune s Kineziološkog fakulteta u Osijeku, ekipa Legaski & Legaboard uskoro će odraditi i predstavljanje obitelji Čes na istoimenoj instituciji, pa će svatko tko voli skijanje imati priliku i uživo porazgovarati s Milom te njezinim bratom i roditeljima. Mila kao nova zvijezda skijaške scene definitivno obećava, a njezinim ćemo se uspjesima i dalje s oduševljenjem radovati.


Izdvojeno

Reci što misliš!