Lifestyle / Ostalo

Mladi Osječanin

S 12 godina bavi se skijanjem, odbojkom, plivanjem, teretanom i još prolazi s 5.0... Upoznajte Roka Česa

S 12 godina bavi se skijanjem, odbojkom, plivanjem, teretanom i još prolazi s 5.0... Upoznajte Roka Česa
Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

U MOK Mursa trenira odbojku, u Vukovaru s trenerom Szabom plivanje, penjanje pak kod trenera Dine u Momentum Boulder, a kada stigne, vježba i u teretani s trenerom Vedranom Kovačićem

Posebno nam je zadovoljstvo i čast što imamo priliku predstaviti vam našeg malog junaka iz Osijeka, Roka Česa. Vjerojatno niste znali, ali i u Osijeku, u našoj ravnoj Slavoniji, imamo pravog dragulja skijaških staza.

Roko Čes ima 12 godina i pohađa 7. b razred OŠ Frana Krste Frankopana. Rođen je u Osijeku, 30. ožujka 2011. godine, gdje živi s mamom Sandrom, tatom Josipom i sestrom Milom. Roditelji su ga još kao maloga odveli na skijanje, gdje se odmah zaljubio u skijašku stazu, a prve skijaške korake naučio je u skijaškom vrtiću. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kasnije sam išao i u ski školu, gdje me prvi puta naučio skijati učitelj Alen iz Slovenije. Zajedno s njim, zavolio sam skijanje'', rekao je Roko.

Roko ne samo da rekreativno skija, nego ide i na natjecateljska skijanja, na što su ga potaknuli Marko i Ana, prijatelji iz Zagreba s kojima provodi vrijeme na moru. Oni pak skijaju u Ski klubu Mladost.

''Ekipa je iz kluba super i jako me dobro prihvatila. S njima provodim mnogo vremena i stvarno smo sjajna klapa'', ustvrdio je.

FOTO: Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Rokov je skijaški uzor Švicarac Marco Odermatt. On skija na tzv. ''stockli'' skijama te preferira brze discipline i veleslalom. S obzirom na to da su njegovi rezultati već sada impresivni (naime, Roko je prošle godine već osvojio treće mjesto u veleslalomu), pretpostavlja se kako bi mogao krenuti njegovim stopama.

''Rezultati mi postaju sve bolji i bolji, ali znam da moram još mnogo trenirati. Za razliku od Marca, ja skijam na Fischer skijama jer većina članova u mom klubu koristi njihove skije'', naveo je.

Osim skijanja, Roko još trenira i nekoliko drugih sportova. U MOK Mursa trenira odbojku, u Vukovaru s trenerom Szabom plivanje, penjanje pak kod trenera Dine u Momentum Boulder, a kada stigne, vježba i u teretani s trenerom Vedranom Kovačićem. Sportski je aktivan i u školi, gdje igra odbojku, rukomet i futsal.

''Dok sam trenirao atletiku, postigao sam nekoliko dobrih rezultata na dječjim natjecanjima, no zbog mnogo obveza oko skijanja, nisam u mogućnosti intenzivnije se posvetiti drugim sportovima i biti njihov natjecatelj'', istaknuo je Roko.

FOTO: Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Uz sve navedeno, Roko izvrsno uspijeva uskladiti školske obveze.

''Škola je za sada u redu. Dobar sam učenik jer se trudim najbolje i često unaprijed obavljati svoje školske obveze. Profesori imaju razumijevanja za sve moje izostanke, a nadam se da ću i sedmi razred proći s 5,00'', konstatirao je.

Uskoro pak počinje nova skijaška sezona, a Roko je već u kolovozu isprobao skijašku SNO dvoranu u Oslu, gdje je stekao izvanredno skijaško iskustvo, unatoč dugotrajnom putovanju.

''Snijeg u dvorani sasvim je drugačiji od onoga na planini. Staza je ledena i uvjeti su bili poput onih na svjetskom kupu. Ipak, to nam je omogućilo napredovanje na ledenoj podlozi i stvarno smo mnogo naučili'', opisao je skijaš.

FOTO: Facebook/Hocenski Hoc Dalibor

Ova će sezona ipak biti izazovnija budući da Roko ulazi u stariju skijašku kategoriju – kadete, gdje je konkurencija još jača i veća. Međutim, Roko se za to kvalitetno priprema, uglavnom u Austriji, te se nada dobrom skijanju i dobrim rezultatima na skijaškim natjecanjima.

Najveća su mu podrška prijatelji koji ga uvijek pitaju kako je bilo, profesori koji ga pak nerijetko traže da napravi prezentaciju o mjestima koje je posjetio te obitelj – otac koji je i sam aktivan u trčanju i ostalim sportovima, majka koja ga vozi na treninge te sestra koja mu se nedavno pridružila u Ski klubu Mladost.

''Poruka je koju bih poslao svojim vršnjacima ta da se bave sportom što više mogu i uživaju u sportskim druženjima'', zaključio je Roko.

Rokov ćemo napredak pratiti u budućnosti te ga rado podijeliti s drugima. Sretno tebi, Roko, i tvojoj obitelji!


Izdvojeno

Reci što misliš!