Lifestyle / Ostalo

Nesebična solidarnost

Zahvaljujući dobrim ljudima, Luka sada i kod kuće ima odijelo, a njegov otac nastavlja pomagati i drugima

Zahvaljujući dobrim ljudima, Luka sada i kod kuće ima odijelo, a njegov otac nastavlja pomagati i drugima
Vesna Matiček

Da se dobro dobrim vraća, dokazao je i sam Milenko koji je nastavio pruženu velikodušnost, ljubaznost i želju za pomaganjem drugima širiti i dalje

Prije dva mjeseca cijela se Hrvatska ujedinila u tome da pomogne 17-godišnjem Luki Amidžiću i njegovom ocu Milenku.

Podsjetimo, Luka je dječak koji boluje od cerebralne paralize, simptomatske epilepsije i tonusa mišića, a također je i gluh na oba uha, nerazgovjetno govori i ima pervazivni poremećaj. Živi u gradskom stanu s mlađim bratom Andreijem i ocem koji, uz status njegovatelja, radi u dostavnoj službi kako bi omogućio djeci što bolje životne uvjete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je Luka sve donedavno nekoliko puta tjedno odlazio na terapije u Bizovac, tako je njegov otac zamolio da mu bilo tko iznajmi automobil koji će biti prilagođen Lukinoj visini budući da je sve vrijeme vozio stari. Iako kao roditelj njegovatelj ima stabilna primanja, ona se ne vode tako, nego u okviru naknade, zbog čega mu banke nisu pružale mogućnost dizanja pozajmice niti otplate na rate.

luka amidžić
Pomozimo mu svi 17-godišnji Luka ima hrpu dijagnoza i osmijeh od uha do uha

Međutim, Lukinom je ocu anonimni dobročinitelj kupio posve novo vozilo u vrijednosti višoj od deset tisuća eura. Uz to, dobri su ljudi prikupili 18 tisuća eura kao pomoć u dječakovu liječenju, točnije za kupnju ortopedskog odijela Exopolse Molii Suit koje Luki pomaže pri mobilnosti, ravnoteži, cirkulaciji i ublažavanju boli, a koje je koristio isključivo na terapijama.

Luki je prije tjedan dana to odijelo napokon stiglo i na kućnu adresu, pa ne mora više odlaziti u Bizovac. Tako će odijelo koristiti iz udobnosti vlastitoga doma koje, zbog čestih epileptičkih napadaja, smije nositi svakog drugog dana po sat vremena.

''Želim izraziti duboku i najiskreniju zahvalnost svima koji su se nesebično angažirali oko cijelog ovog projekta. Vaša velikodušnost nije samo materijalna, već odražava duboku ljubav i empatiju prema drugima. Upravo će vaša podrška osigurati Luki da dobije sve potrebne resurse i da mu se pruži bolja kvaliteta života. Svojom ste dobrotom pokazali da svijet može biti mjesto ljubavi i razumijevanja'', dirnuto će Milenko.

Luka u novom odijelu; FOTO: Vesna Matiček

Da se dobro dobrim vraća, dokazao je i sam Milenko koji je nastavio pruženu velikodušnost, ljubaznost i želju za pomaganjem drugima širiti i dalje. Tako je uložio 1500 eura za kupnju skutera za prijevoz osoba s invaliditetom te ga poklonio prijatelju u potrebi.

''Stari se mobilni invalidski skuter pokvario, a susjed nije mogao skupiti dovoljno novca za novi, pa ga je Luka iznenadio te mu pomogao pri kupnji novoga. Nitko mu nije želio pomoći, a mi nismo više mogli gledati kako se muči i pati. Ostatak je novca nama za budući život'', pojašnjava Milenko.

Luka i susjed Saša Bajić; FOTO: Vesna Matiček

Budući da se Luka ovih dana suočava s većim brojem epileptičkih napadaja, početkom svibnja ide na privatni pregled u Zagreb kako bi čuo drugo mišljenje. Međutim, uz svesrdnu i stalnu podršku dobrih ljudi, ne sumnjamo i nadamo se da će mu stanje, sada kada mu je i odijelo stalno dostupno, biti sve bolje.


Izdvojeno

Reci što misliš!