Lifestyle / Ostalo

Omiljena sportska aktivnost

Roko je preselio iz Splita u Osijek zbog biciklizma: "Za razliku od Splićana, Osječani razumiju vrijednost bicikliranja"

Roko je preselio iz Splita u Osijek zbog biciklizma:
Ivica Benić/SiB.hr

Kada su u pitanju biciklističke kupoprodajne navike Osječana, Geba dodaje kako su najprodavaniji gradski i dječji, dok su novitet električni bicikli koji tek pristižu u njihovu trgovinu

Proljetni dani neminovno sa sobom donose i povećanu želju za bicikliranjem. Međutim, Osijek je, zbog svih svojih obilježja, izuzetno zahvalan grad za navedenu aktivnost i tijekom cijele godine, pa u gradu na Dravi bicikliraju svi – od male djece, pa sve do umirovljenika.

''Sezona bicikliranja najčešće započne 15. veljače i ne staje do 1. listopada, iako ni zime više nisu kao prije pa se sada svi gotovo stalno voze biciklima. Međutim, bicikli se najčešće kupuju u srpnju i kolovozu. Nerijetko se dogodi da ne možemo poslati djelatnika na godišnji odmor zbog previše posla u tom razdoblju'', ističe za SiB.hr Slaven Getoš Geba, vlasnik Extreme Sporta, jedne od najdugovječnijih trgovina biciklima u gradu na Dravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada su u pitanju biciklističke kupoprodajne navike Osječana, Geba dodaje kako su najprodavaniji gradski i dječji, dok su novitet električni bicikli koji tek pristižu u njihovu trgovinu. Međutim, informacije relativno sporo dopiru do građana, pa treba vremena da prihvate trendove koji su već prisutni u svijetu.

slaven getoš geba
Poduzetnici u SiB Slaven Getoš Geba: Ljubav prema bicikliranju pretočio u vođenje trgovine i osvajanje prvenstava

''Primjerice, dosta se njih odluči kupiti tzv. 'mountain' bicikl, iako za Osijek kao ravan grad to nije nužno. Preporučujem, stoga, ljudima da posjete pravu trgovinu i informiraju se prije kupovine te da krenu s jeftinijim biciklom koji im je za početak, ali i za gradsko bicikliranje sasvim dovoljan'', savjetuje Geba.

Ipak, dvojac su koji biciklira i na duže staze 65-godišnji Ivica Lenard i 52-godišnji Igor Toman. U 16 godina, otkako zajedno bicikliraju, proputovali su gotovo cijelu Europu, a isto tako i Hrvatsku, i to često u svrhu humanitarne pomoći.

Ivica Lenard
Ivica Lenard S gelerom u glavi i 64 godine Osječanin osvojio titulu Ironmana: Trčao je, plivao i biciklirao više od 14 sati!

''Primjer smo želje i volje kako se može biciklirati kilometrima i godinama, a i mi smo u početku krenuli od manjih ruta. Biciklizam jača sportski duh i čovjekovu psihu te vas izgrađuje u najpozitivnijem smislu, posebice ako se navedenim sportom bavite punim plućima. Riječ je o sasvim drugačijem pristupu kretanju kroz život, odnosno o stvarnom kontaktu sa svijetom i okolinom'', navodi Ivica.

Igor Toman i Ivica Lenard; FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Među lokacijama kojima bicikliraju ističu Ilok, Vukovar te Baranju i Srijem, što se nerijetko odnosi na 50 do 100 kilometara prijeđenih u jednom prijepodnevu ili poslijepodnevu. Čovjek nakon toga fizički bude umorniji, ali psihički se, tvrdi Igor, osjeća bolje.

''Bicikliranje je jedan od najjeftinijih i najzdravijih načina putovanja. U pitanju je putovanje koje dugo traje, ali kojemu nije toliko bitan cilj, već avantura'', govori Igor.

Legice i lege u šetnji [petak, 8.5.2020.]
Omiljeno prijevozno sredstvo Provjerili smo zašto Osječani toliko bicikliraju: ''Osijek je grad po mjeri biciklista''

Od lokalnih biciklista izdvaja se 27-godišnji Roko Jelaska koji je doselio iz rodnog Splita u Osijek prije četiri godine. Iako je u gradu na Dravi upisao fakultet, pravi razlog njegova preseljenja bilo je bavljenje biciklizmom, točnije BMX-om. Naime, osim što rekreativno biciklira, zaposlen je kao trener u Biciklističkom klubu Pannonian, a proizvodi i dijelove za navedenu vrstu bicikla te vodi BMX školicu.

''Danas je mnogo lakše baviti se biciklizmom budući da, između ostaloga, prije nije bilo školovanih trenera koji su obučavali djecu u tom smjeru. Također, Osječani potpuno razumiju vrijednosti bicikla kao prijevoznog sredstva, za razliku od Splićana koji nisu toliko skloni bicikliranju, što je moguće zbog nepogodne infrastrukture i manjka biciklističkih staza. Osijek je, po meni, jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj za bicikliranje – ravan je, položen uz rijeku i sve vam je u njemu relativno blizu'', uočava Roko.

Roko Jelaska na BMX-u; FOTO: Marin Stupar

Kako je krenula sezona bicikliranja, tako se na području Slavonije i Baranje provode i brojne biciklijade namijenjene svim generacijama. Među ljudima koji ih organiziraju djelatnik je Turističke zajednice OBŽ-a Mislav Matišić.

''Rijetko tko živi s biciklom i na biciklu kao Osijek, ali i Slavonija i Baranja. Ono što nam jedino nedostaje iznajmljivanje je bicikala koje se zasad prakticira isključivo u biciklističkim servisima ili u smještajnim kapacitetima za goste'', smatra Mislav.

bicikli biciklizam
27. travnja Draž: Najdugovječnija baranjska biciklijada 8. Deer & Bike

Unatoč tradicionalnoj sezoni koja traje od veljače do listopada, sve veći broj Osječana bicikle vozi tijekom cijele godine. Aktivni biciklisti poput Ivice i Igora promiču bicikliranje kao zdravi način putovanja i istraživanja, dok lokalci poput Roka prepoznaju Osijek kao idealno okruženje za razvoj biciklističke kulture. Navedenu sportsku aktivnost dodatno potiče organizacija brojnih biciklijada na ovim područjima, a nedostatak iznajmljivanja bicikala predstavlja potencijalnu priliku za uspješniji razvoj usluga biciklističkog turizma u regiji Slavonije i Baranje.


Izdvojeno

Reci što misliš!