Lifestyle / Ostalo

Najavljeni novi projekti

Tvrđa u budućnosti: Odustalo se od izgradnje novih bedema, a Osječane će voziti vodeni tramvaj

Tvrđa u budućnosti: Odustalo se od izgradnje novih bedema, a Osječane će voziti vodeni tramvaj
AOOT/AG PLANUM

Obnova katakombi i Bastiona, preseljenje Muzeja Slavonije, vodeni tramvaj... Sve su to lijepi planovi za Tvrđu, dok se trenutno radi na parkingu

Osječani i turisti već nekoliko mjeseci uživaju u potpuno novom ruhu Tvrđe, čija je obnova započela početkom 2020. i trajala sve do rujna prošle godine.

Podsjetimo, riječ je bila o projektu vrijednom gotovo 17 milijuna eura, od čega su 8,9 milijuna eura činila bespovratna sredstva. Radovima je obnovljena površina od oko 30 tisuća kvadratnih metara, pri čemu su izgrađene kanalizacijska, telekomunikacijska, vodovodna, vrelovodna i elektroenergetska mreža te kolnička konstrukcija. Popločene su i ulice i pješačke površine te je obnovljena javna rasvjeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, više od 60 milijuna eura uloženo je u obnovu Trga Vatroslava Lisinskog. U isto je vrijeme revitalizirana i zgrada Stare pekare koja danas iznajmljuje svoje prostore za brojne kulturne manifestacije, a u studenom 2022. godine u blizini Tuđmanovog mosta otvoren je i Centar za posjetitelje, u kojega je uloženo gotovo 19 milijuna kuna. Uskoro će u njega useliti Turistička zajednica grada Osijeka.

Tvrđa, travanj 2023. Fotogalerija

Međutim, brojni se građani zasigurno pitaju kako će se kretati daljnja obnova Tvrđe i hoće li uopće biti ulaganja po tom pitanju u budućnosti. Unatoč boljem izgledu koji je zadržao kulturno i povijesno nasljeđe te mnogim manifestacijama koje se organiziraju na njezinim prostorima, navedeni dio grada i dalje obiluje zastarjelim zgradama i zatvorenim objektima koji vape za obnovom.

U skladu s time, Agencija za obnovu osječke Tvrđe koja je službeno zadužena za pripremu, organizaciju i provođenje programa zaštite, obnove i revitalizacije spomenute četvrti, objavila je Strateški i akcijski plan obnove osječke Tvrđe 2021. – 2027.

Mjere navedene u planu ne odnose se samo na rekonstrukciju građevina u Tvrđi, nego i na stvaranje bogate kulturno-kreativno-turističke ponude te na brendiranje cijelog područja kojim će isto, nadamo se, postati regionalno središte kulture i turizma kontinentalne Hrvatske. U tom se kontekstu ponajprije planira raditi na umrežavanju s drugim lokalitetima u OBŽ te češćoj medijskoj promociji Tvrđe.

''Radovi su na Tvrđi slojeviti te se ponajviše odnose na organizaciju života i pokretanje gospodarstva u spomenutoj četvrti. Sve je to nova dimenzija i ljestvica te je svaki naš projekt gledan kao cjelina. Važno je, stoga, koji će biti prvi, a koji posljednji'', govori v. d. ravnateljica Agencije, dipl. oec. Valerija Vuković Kondža za SiB.hr.

Za brojne je projekte tako već dobivena građevinska dozvola. Među njima je rekonstrukcija jednog od najomiljenijih izletišta Osječana kod tzv. katakombi, a službeno je riječ o Krunskoj utvrdi i okolnom terenu oko nje. Prema glavnom planu, predviđena je obnova urušenih dijelova konstrukcije te šetnice koja će voditi prolaznike prema rijeci Dravi.

Vizualizacija rekonstrukcije katakombi; FOTO: Agencija za obnovu osječke Tvrđe

Barutana bi pak u tom slučaju zadržala svoj oblik i namjenu kazališno-koncertnog prostora, no u planu je proširenje amfiteatra kako bi se dobio pravilni geometrijski oblik. U prostore bi se uvele odgovarajuće staze te rasvjeta, a uredila bi se i otvorena ljetna pozornica s mogućnošću natkrivanja u slučaju loših vremenskih uvjeta. Osim knjižnice moderne i suvremene umjetnosti, otvorio bi se manji art caffe (istovremeni kafić i galerija).

Budući da je Muzej Slavonije jedna od najstarijih takvih ustanova i najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj, planirana je njegova revitalizacija kako bi bio još prepoznatljiviji, a time i posjećeniji. Naime, muzej bi se preselio u zgradu Donje oružarnice (prostor bivše Vege) koja se već vodi kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. U njegovim bi se prostorima tako, između ostaloga, uredili kafić, suvenirnica, sanitarni čvor, multifunkcionalna dvorana za radionice i predavanja, knjižnica poluotvorenog tipa i čajna kuhinja.

donja oružarnica tvrđa vega
suradnja ministarstva kulture i grada osijeka Obnova zgrade Donje oružarnice u Tvrđi za potrebe Muzeja Slavonije

Međutim, ono je što građane ponajviše može zainteresirati planirana obnova kultnog Bastiona koji mnogim, a ponajviše starijim Osječanima budi posebna sjećanja. S obzirom na to da je također riječ o zaštićenom nacionalnom kulturnom dobru, u njemu se prigodno planiraju organizirati brojni kulturni sadržaji, izložbeni prostor, mala scena, kafić i umjetničke radionice. To je već djelomično učinjeno u njegovom dvorištu i u zgradi Osječke tvornice ideja u blizini.

Iako to stoji u Strateškom planu, više se ne planira ponovna izgradnja vanjskog obrambenog prstena, odnosno zidina oko Tvrđe. Toj se ideji 2019. godine usprotivilo Društvo arhitekata grada Osijeka, smatrajući kako bi bedemi narušili zelenilo okolnih površina.

Ovako bi trebale izgledati nove-stare zidine oko Tvrđe Fotogalerija

Umjesto toga, naglasak je stavljen na izgradnju podzemne garaže s 400 parkirnih mjesta. Prema Natječaju za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe provedenom 2022. godine, odlučeno je kako će podloga za izradu projekta biti prvonagrađeni rad zagrebačke tvrtke AG PLANUM d.o.o.

''Analizom prostornih mogućnosti, ali i ograničenja, nastavljamo s izradom funkcionalnog i oblikovnog rješenja parkirališnih mjesta. Osim rješenja tog problema, cilj nam je urediti parter i parkovne površine u zoni između graditeljskog sklopa Tvrđe i gradskih prometnica tako da se bastioni sklop Tvrđe rekonstruira i prezentira'', tvrdi Vuković Kondža te dodaje kako složenost i slojevitost navedenog projekta zahtijevaju arheološka istraživanja koja planiraju provesti tijekom ove godine.

Prvo mjesto na natječaju za izradu idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe Fotogalerija

Među ostalim se planiranim projektima ističe vodeni tramvaj koji bi prevozio putnike s jedne na drugu stranu obale Drave te s jednog na drugi kraj grada (pri čemu bi jedno od stajališta bila i Tvrđa), obnova rodne kuće Franje Kuhača i zgrade u Fakultetskoj ulici (tzv. Koreje) te uređenje Galerije Waldinger.

vodeni-tramvaj
Vodeni tramvaj - nova turistička atrakcija u Osijeku

Sve navedeno uistinu su lijepi planovi, no Vuković Kondža ukazuje na to kako njihova realizacija ovisi o strateškim odlukama Grada. Osim toga, prisutni su brojni problemi koji sprječavaju uspješnu revitalizaciju četvrti, počevši od niske razine infrastrukturne opremljenosti, pa sve do pribavljanja financijskih sredstava. Tako bi se za, primjerice, smještaj Muzeja Slavonije u zgradu Donje oružarnice moralo uložiti nešto više od 11 milijuna, za obnovu Bastiona četiri milijuna i za spomenutu garažu, odnosno parking tri milijuna eura.

''Kontinuiranim radom, pripremom i realizacijom projekata, Agencija za obnovu osječke Tvrđe postavila je Tvrđu u centar zbivanja, a realizacija sredstava iz EU fondova omogućit će njezinu obnovu, rekonstrukciju i revitalizaciju te stvaranje uvjeta za razvoj Tvrđe kao kulturnog i turističkog središta'', navodi Vuković Kondža.

Osim toga, dodaje i kako AOOT aktivno surađuje s gradskim službenicima, dok odluke vezane upravo uz mogućnosti financiranja donosi gradonačelnik sa svojim suradnicima.

''AOOT je uvijek komunicirao sa stanovnicima Tvrđe i grada te svim institucijama i poduzetnicima u Tvrđi. Njihovi su prijedlozi, koje su iznosili na brojnim radionicama, uključeni u našu Strategiju. Svi su nabrojani subjekti vidljivo iznimno zainteresirani i uključeni u sve u i oko Tvrđe'', zaključuje Vuković Kondža.

kvartovi tvrđa
Osječki kvartovi Tvrđa: Stara gradska jezgra kao spoj urbanosti i povijesti

Unatoč već brojnim uspješno realiziranim projektima, ambiciozni planovi Agencije za obnovu osječke Tvrđe ukazuju na potrebu za time da daljnjim zajedničkim naporima lokalne zajednice i gradske uprave uistinu i osiguramo Tvrđi njezinu odgovarajuću revitalizaciju koja će joj omogućiti željenu prepoznatljivost na svim razinama. Do završetka njezine cjelokupne obnove pak možemo uživati u njezinim sadašnjim i uvijek nepresušnim ljepotama.


Izdvojeno

Reci što misliš!