Vijesti / Osijek

zanimljivo rješenje

Ispred bedema Tvrđe planira se zelena parkovna podzemna garaža s 400 mjesta

Ispred bedema Tvrđe planira se zelena parkovna podzemna garaža s 400 mjesta
AG PLANUM d.o.o. Zagreb

Agencija za obnovu osječke Tvrđe (AOOT) provela je natječaj za izradu idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe

Agencija za obnovu osječke Tvrđe (AOOT) predstavila je danas u prostoru Arheološkog muzeja idejno urbanističko - arhitektonska rješenja uređenja obrambenog prostora osječke Tvrđe.

Svrha i cilj Natječaja za izradu idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe bio je da kroz prijedloge natječajnih rješenja (anketni dio), odnosno kroz realizaciju prvonagrađenog rada (projektni dio) oživiti prostor oko Tvrđe, integrirati ga planiranim sadržajima i  namjenama u gradski život (do sada se to uglavnom događalo spontano kroz postavu sajamskih šatora, privremenih ugostiteljskih sadržaja i sl.).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas smo pak na samoj prezentaciji saznali i više detalja o prvonagrađenom rješenju koje poslužit kao podloga za izradu daljnje potrebne projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i uređenje lokacije obrambenog prostora osječke Tvrđe, dok će anketni dio rješenja prvonagrađenog rada poslužiti kao podloga za daljnje promišljanje tog prostora, uključivo i moguću izradu izmjena i dopuna planske dokumentacije te donošenja novog akta o zaštiti perivoja (ili reviziji postojećeg).

Autori AG Planum iz Zagreba (Marko Cvjetko, Miroš Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković, Elena Tikvić), u čije je ime govorio Marko Cvjetko rekli su kako su anketni dio zamislili kao revitalizaciju samih bedema s puno ozelenjavanja i dosta javnih sadržaja koji su još uvijek anketni i koji će se razraditi, a projektni je dio zamišljen kao garaža po projektnom zadatku koja je ustvari ukopana, otvorena, nije prava garaža nego parkovna garaža.

Prvo mjesto na natječaju za izradu idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe Fotogalerija

"Najbitnije nam je bilo da sačuvamo sve povijesne slojeve Tvrđe i da napravimo nešto što nije upadljivo. Istovremeno smo željeli našto što bi izgledalo kao da je oduvijek tu, a da istovremeno bude i moderno", rekao je Cvjetko za Radio Osijek.

Najzanimljiviji dio svakako je izgradnja garaža za koju su već i pokrenute određene aktivnosti.

"Možemo već reći da je ovo projekt koji će biti realno izvediv s nekim racionalnim prihvatljivim troškovima jer se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju i štedi se kod izgradnje te kod održavanja neće biti preskupa kao kod klasičnih podzemnih garaža", rekao je dogradonačelnik Osijeka, Dragan Vulin.

Pomoći će to zasigurno riješiti dio problema stanovnika Tvrđe, kao i posjetitelja događanja u Tvrđi. Vidjelo se to najbolje tijekom proteklog Adventa pa je za očekivati kako će se na ovom pitanju i infrastrukturnom problemu intenzivno raditi u budućnosti.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!